• Haberler
  • Genel
  • 'Yatırımlarda 15 yıl sonrasını düşünüyoruz'

'Yatırımlarda 15 yıl sonrasını düşünüyoruz'

Afyon Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, yatırım yapılırken de, sosyal sorumluluk üstlenirken de şirketin ve kentin 15 yılını düşünmek zorunda olduklarını söyledi. Ulutürk, jeotermal suyun verimli kullanılmasıyla birçok olumlu işin yapılabileceğini kaydetti Afyon Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, AFJET hakkında merak edilenleri Gazeteniz Kocatepe'ye anlattı. Ulutürk, 2010'dan bu yana büyük bir yatırım yaptıklarını, [&hellip]

“Yatırımlarda 15 yıl sonrasını düşünüyoruz”

Afyon Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, yatırım yapılırken de, sosyal sorumluluk üstlenirken de şirketin ve kentin 15 yılını düşünmek zorunda olduklarını söyledi. Ulutürk, jeotermal suyun verimli kullanılmasıyla birçok olumlu işin yapılabileceğini kaydetti

Afyon Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, AFJET hakkında merak edilenleri Gazeteniz Kocatepe’ye anlattı. Ulutürk, 2010’dan bu yana büyük bir yatırım yaptıklarını, şehirdeki altyapıyı tamamladıklarını belirterek artık yeni projeler üretme safhasında olduklarını belirtti.
ALTYAPIYI KURACAK
PARA YEDEKLENMELİ
Yatırımların öncesi ve sonrasıyla birlikte düşünülmesinin yararlı olacağını söyleyen Ulutürk, “15 yıl sonrasını düşünüyoruz” dedi. AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, “Şirketin 10 yıl sonra altyapısında sıkıntı olacak olursa 2010 yılından önceki duruma düşmemek lazım. 2010 yılındaki sıkıntı yedek akçe olmadığı için şirket altyapısını yenileyemiyordu. Belli bir para vardı, ama bu sadece şehir içindeki boruyu değiştirmeye yetiyordu. Ama isale hattınız çürümüş, kuyularınız bitmiş. Bunları yenilemek için ortada para yok. Zamanında yedek akçe ayrılamadığı için. Biz vatandaşla anlaşma yaptık.Tesisin ömrü 15 yıl demişiz. Bu sözleşmede yazılı. Benim 15 yıl sonra bu tesisi sıfırdan kuracak paramın olması lazım” dedi.
HER TESİSİN TAHMİNÎ ÖMRÜ VAR
Jeotermal altyapının verimli bir şekilde kullanılması için çaba sarf ettiklerini belirten Ulutürk, Devlet Su İşleri’ndeki tecrübelerinden de faydalandığını kaydetti. Ulutürk, tahmin edilen ve sözleşmede yer alan süre dolduğunda, altyapının yenilenme çalışmalarının başlayacağını söyledi. Ulutürk, “Ana isale hattını istenilen standartlarda kullanırsan 15 yıllık bir ömrü vardır. Her isale hattına bir ömür biçiliyor. Bir jeotermal tesisin maksimum ömrü 10 yıldır. Örneğin DSİ kooperatiflere, su birliklerine kuyu açar. Mesela Çayırbağ’daki kuyunun ömrü 5 yıldır. Devlet der ki; kardeşim ben sana bu kuyuyu açarım, sen bana 5 yılda ödersin. Ama 5 yıl içinde olan problemler bana aittir. Bir şey olursa yenisini yaparım. Ama 5 yıldan sonra bir daha kuyu istersen ücreti mukabilinde yeniden açarım. Ama normalde DSİ standardı 15 yıldır. 15 yıl içerisinde problem olduğunda ücretsiz yeniler, 15 yılı bir gün geçse bile yenisi yapılır. Bu şekilde jeotermalde de öyle. Yedek akçe olarak kendiniz bir tarafa biriktirirseniz, burada devletin bir katkısı yok” diye konuştu.
“HAR BULUP HARMAN SAVURAMAYIZ”
AFJET’in çok ortaklı bir şirket olduğunu, bu şirketin uyacağı esasların yasalar çerçevesinde düzenlendiğini hatırlatan Ulutürk, şöyle devam etti:
“Burada çoğunluğu Özel İdare’ye ait, milli bir kaynak var. Bunu pazarlıyorum. Bunun da gider ve gelirlerini halka paylaştırmam lazım. Biz kazancımızın bir kısmını İl Özel İdaresi’ne aktarıyoruz. Aktardığımız para, köylere elektrik, yol, su olarak, başkaca hizmetler olarak dönüyor.10-15 yıl sonra yapılacak şeyleri har bulup harman savurduktan sonra şirketin geleceği olmaz.” (Kocatepe)

3 yılda 60 milyon liralık yatırım

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, 2010 yılından
bu yana yaklaşık 60 milyon liralık yatırım yaptıklarını bildirdi

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, şirketin 2010 yılından itibaren farklı bir tarzla çalışmaya başladığını söyledi. Şehirde hem konut ısınmasını sağladıklarını, hem de turizm tesislerine sıcak su verdiklerini hatırlatan Ulutürk, 3 yılda 60 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. AFJET’in muhasebe kayıtlarından da harcanan paranın araştırılabileceğine dikkat çeken Ulutürk, “2010-2013 yılları arasında yaptığımız yatırım miktarı 60 milyon liradır. Bizim muhasebemize gidip 2010’dan 2013 yılına kadar şu ana kadar ne kadar hızlı bir yol aldınız, amortismana girdiniz denildiğinde size 58-59, 60 milyon lira civarında bir rakam söylenir. Yaklaşık 60 milyon liralık bir yatırım yapmışız” dedi.
BANKALARDAN KREDİ ÇEKİLDİ
Yatırımların bir kısmının özsermaye ile, bir kısmının ise banka kredisi ile hayata geçirildiğini vurgulayan Ulutürk, “10 milyon lira bir bankadan, 12 milyon lira birinden kullandık. 22 milyon lira kullandık. Bunun yüzde 60’ını zaten ödedik. 2015’in 5’inci ayında ödememiz bitiyor. Biz turizm hattını yaparken şirket belli bir miktarını kendi imkanlarıyla yaptı, belli bir miktarını ise borçlanarak turizm tesislerine yaptırdı. Biz turizm hattından aldığımız boruları, oradaki çalışmayı tesislere böldük. Tesislere; ‘Sizin alanınız 40 bin metrekare. Siz bize mesela 750 milyar lira para vereceksiniz. Biz size bunu mahsup edeceğiz veya sudan ödenecek’ dedik. Biz şu anda bu şekilde mahsuplaştırarak ödemelerimizi yapıyoruz. İki üç seneden sonra bu hatta tamamen şirketin olacak. Vatandaşlardan, tesislerden aldığımız parayı da sayarsanız 30 milyon lirasına yakınını biz borçlandık sayabiliriz. Geriye kalanını da biz kendi imkanlarımızla yaptık. 24 milyon lirasını da kendi imkanlarımızla finanse etmişiz” ifadelerini kullandı.
TURİZM HATTI TÜRKİYE’DE TEK
Turizm hattındaki jeotermal su uygulamasının Türkiye’de başka bir örneğinin bulunmadığının altını çizen Ulutürk, turizm tesislerinin hem suyu kullandığını, hem de projeyi sahiplendiğini belirtti. Ulutürk, “Turizm hattı Türkiye’de tek. Bir noktadan bütün tesislere bu sistemi yapmaya çalışan ya da uygulamaya çalışan böyle büyük boyuttaki sistem tek. Çok basitler var ama büyük boyutta tek Türkiye’de. Siz burada bir sahayı tek elden yönetmeye çalışıyorsunuz. Bunu yaparken termal turizme farklı yatırımlar gelsin diye uğraşıyorsunuz. Kendi imkanın yoksa bunun en mantıklısı buydu. Çünkü tesisleri de bu işin içine katıp onlara uygun şartları sağlayıp yapacakları tesisin 10 yılını, 20 yılını, 30 yılını teminat altına alacaksınız. Biz hem bu güvenceyi sağladık. Hem de bu projeyi sahiplenmelerini sağladık” diye konuştu. (Kocatepe)

“Afyonspor’da, paydaş olabiliriz”

Afyonkarahisarspor’un Bölgesel Amatör Lig’den çekilmesi, çeşitli çözüm
arayışlarının tartışılmasına neden oldu. AFJET’in Afyonkarahisarspor’a destek
olması da önerilen çözümlerden bir tanesi. AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk,
böyle bir gelişmenin ancak Yönetim Kurulu’nda görüşülmesinden sonra,
“paydaşlardan biri” tanımıyla mümkün olabileceğini aktardı

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Afyonkarahisarspor ile ilgili “Destek olunacak mı” sorusuna farklı bir yaklaşımla yanıt verdi. Ulutürk, AFJET’in tek başına olmasa bile destek veren paydaşlardan biri hâline gelebileceğini kaydetti. Afyonkarahisarlıların da spora sahip çıkmaları gerektiğini hatırlatan Ulutürk, “Konu konuşulur ama Afyonspor’a tek başına AFJET sahip çıkamaz. Halk da takımına sahip çıkmak durumunda. Bir şeyi tek bir yerin üzerine yıkıp ona verirseniz olmaz. Sonuçta burada bizim başka asıl olan vazifelerimiz de var. Biz Özel İdare-Belediye şirketiyiz. Biz yaptığımız işin yüzde 60’ını Özel İdare’ye, yüzde 35’ini Belediye’ye ve Ticaret Odası’na yasa gereği aktarmak zorundayız. Özel İdare’ye aktardığımız para da köylü vatandaşa hizmet olarak gidiyor. Ben burada bütün imkanları bırakıp hepsini Afyonspor’a boşaltırsam şirketin işleyişi açısından olmaz. Bir de benim işim sadece bir takımı yönetmek değil. Bütün parayı oraya verdiğiniz zamanda sıkıntı olur. Ama benim şahsi fikrim, yönetim kurulu başkanımız Sayın Valimiz üyelerle oturup görüşürler. Bu benim şahsi düşüncem. Paydaşlardan bir tanesi olabiliriz” dedi.
SPOR KOMPLEKSİ TERMALLE ISINACAK
Afyonkarahisar’da inşa edilen Spor Kompleksi’nin ısıtmasını üstleneceklerini belirten Ulutürk, jeotermalle ısıtılan ilk spor tesisi başarısına imza atacaklarını kaydetti. Ulutürk, “Sahanın ya da turizm kompleksinin ısıtması Afyon Jeotermal tarafından şu anda projelendiriliyor. TOKİ ile ilgili bizim yazışmalarımız devam ediyor. Hatta 7-8 bloktan meydana geliyor. Biz ısıtacağız. . Spor Kompleksi’nin ısıtması kolay. Üfürmeli sistemle yapılacak. Sistemin adı Fanko. O basit, biz şu anda ATSO’nun yeni hizmet binasını ısıtıyoruz. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ni ısıtıyoruz” diye konuştu.
ZEMİN ISITMASI DA YAPILABİLİR
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın proje sunması hâlinde Spor Kompleksi’nin zemin ısıtmasının da mümkün olduğunu vurgulayan Ulutürk, şöyle devam etti: “Bir zemin ısıtmasına uygun bir proje getirilir de bizden istenirse biz bunu yaparız. Ama o proje bizim alanımız değil. Projeyi Gençlik ve Spor Bakanlığı yapacak. Diyecek ki ‘ben bunun alttan ısıtmasını termalle yapıyorum’.Bizim alt yapı ve kaynaklarımız buna yeterli. Biz ona göre yapmışız. Orayı ısıtma ile ilgili ne olur, biz bunu bir kalem daha ileri götürmüş oluruz. Stadın çimlendirmesini de ısıtmış olacağız. Bakanlık böyle bir proje yapıp da bize gelirse olur. Çimin olduğu alan kaç metrekare atıyorum, bin metrekare. 1000 metrekare ısıtılacak. Alttan ince ısıtma boruları döşeyip çimler, onun üzerine yapılacak. Ben sadece zemin ısıtmasına takılıyorum. Onu da şimdi nasıl o ince borularla boydan boya döşeniyor sadece sıcak su sirküle edilecek. Bakanlık sahanın şeklini projelendirirse biz onu ısı kaynağı olarak değerlendiririz.” (Kocatepe)

MAÇLARA
İKİ BİLET

Ulutürk, Afyonkarahisarspor maçlarına serbest giriş kartının bulunmasına rağmen 2 bilet alarak maçlara girdiğini kaydetti. Ulutürk, bu davranışın “spora bir katkım olsun” fikrinden kaynaklandığına dikkat çekti.

AFJET’in sosyal
sorumluluğu da var

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, sosyal sorumluluk faaliyetleri çerçevesinde öğrenciler için Seviye Belirleme Sınavı testlerinin basımında, okullara bilgisayar alımlarında yardımcı olduklarını söyledi. Ulutürk, camilerin ücretsiz ısıtılması konusunda Sayıştaş denetçilerinin “zimmet çıkar” dediklerini, ancak bu konuda taviz vermeyeceklerini bildirdi.

Abonelere para iadesi oldu mu?

Afyon Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, pay ölçer kullanımı için katılım bedeli ödeyen vatandaşlara para iadesi yapıldığını açıkladı

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Enerji Verimliliği Kanunu gereği herkesin pay ölçerli sisteme geçmesi gerektiğini söyledi. Ulutürk, “Enerji verimliliği kanunu ve ısı paylaşımına göre her binanın kendisi pay ölçere geçmek zorundaydı. Süre 2012 yılının Mayıs ayında bitti. Bunu yapmayan yöneticiler için 1600 TL ceza gibi bir yaptırımı vardı. Yönetim kurulumuz yeni bölgede, pilot bölge olarak kalorimetre veya pay ölçeri yapalım dedi. Ama eski bölgeye de 20’şer liradan toplam bin TL’lik bir bedelle vatandaşı sıkıştırmadan ödeme sağlayalım denildi. Önce 12 ay, 24 ay sonra, millet sıkışkınız deyince 7 seneye çıkarıldı. Denildi ki, biz bankadan kredi kullanalım. Finanse edelim vatandaş bunu 7 senede ödesin” dedi.
ŞEHİR DIŞINDAKİ
GRUPLAR İSTİSMAR ETTİ
Payölçer için alınacak paranın şehir dışındaki bazı gruplar tarafından istismar edilmeye başlandığının görülmesi üzerine uygulamadan vazgeçtiklerini anlatan Ulutürk, şöyle devam etti:
“Belli bir müddet sonra bu amacını aştı. Özellikle şehir dışındaki avukatlar grubundan bir mafyalaşma oluşmaya başladı. Vatandaş ya da o mafya grubu sizi kandırıp ‘Biz bu parayı AFJET’ten alırız. Siz katılım bedelini ödemeyin, avukatlık ücreti bize ait’ dediler. 1000 kişiyi böyle toplasalar 500 TL avukat ücreti adam 500 bin lirayı cebine koyup gidecek. O para kimden çıkacak? Yine sizden benden çıkacak. Bunun üzerine yönetim kurulumuz vatandaş bu işi kendim yapacağım diyorsa katılım payı olarak 20 TL’yi almayalım dedi.”
PARA ÇIKIŞI YAPILMASI ZORUNLUYDU
Para alınan abonelere, paraların iade edildiğini vurgulayan Ulutürk, “Yasa zorunlu olduğunda herkesin payölçerini, kalorimetresini kendi taktırmasını belirttik. Abonelerin hepsine paralarını ödedik. Şöyle bir şey var. Misal olarak kişinin 900 TL parası varsa, bizim uyguladığımız sisteme göre yasal olarak 950 TL ödememiz lazım. Bizim sistem fatura bedelinden düşmeye müsait değildi. Para çıkışı yapılması zorunluydu. 900 TL yatıranların paraları iade edildi. Alacağı olan abonemiz yok. Bizim listemizde kimler varsa iade ettik. Peşin olarak para yatıranlar maksimum 100-150 kişi civarındadır” diye konuştu.
“KOMŞUMA 78 LİRA, BANA 214 LİRA”
Ağustos ayından itibaren abonelerden bakım-onarım bedeli almadıklarına dikkat çeken Ulutürk, “Yasa diyor ki yüzde 70’i herkes kendi ödeyecek, yüzde 30’u herkese paylaştıracağım diyor. Bazı apartmanlarda tüm payölçer değerleri alınamadığı zaman sıkıntılı yerler olabiliyor. Belli bir süredir bakım onarım bedeli alınmıyor. AFJET Yönetim Kurulu’nun Temmuz ya da Ağustos ayında aldığı bir kararı var. Bakım, onarım bedeli alınmıyor. Binadan gelen yüzde 30’luk pay var. Kul hakkı diye özellikle belirtilse de maalesef pek çok kimse uymuyor. Bana gelen fatura bedeli Şubat ayında 214 TL. Alt dairede oturan komşumun ise 78 TL. Payölçerli sistem” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Sıcak su banyoda da kullanılabiliyor

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, jeotermalle ısınan binalarda, sıcak suyun banyolarda da kullanılabileceğini söyledi. Ulutürk, şöyle konuştu:
“Bina altına eşanjör ve tank yapılarak devamlı ısıtılan suyu sisteme takviye edip kullanılıyor. Mesela kız yurtlarının hepsi öyle yapıyor. Benim kendi konutumda kullandığım yöntem ise banyodaki radyatörün üzerine küçük bir eşanjör tipi var. AFJET ‘in ısıttığı radyatördeki sıcak su banyodaki duş suyunu ısıtıyor. Bu da ikinci yöntem. Özellikle kalorimetrik olan ölçümde AFJET kullanım bedelini faturaya yazıyor. Bina altındaki diğer sistemin aylık yanlış hatırlamıyorsam 28-30 TL gibi bir bedeli var. Ondan 150 tane abone var. Bu yıllardır var. Radyatörün üzerine takarak kullanma sistemi yeni. Kalabalık evde randımanlı olmaz. Ama kalabalık konutlarda alttan eşanjör konulan sıcak su kullanım sistemi daha verimli olur. Banyo ve mutfakta kullanılıyor.”

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk’ün AFJET ile alakalı yeni projeleri yarın Gazeteniz Kocatepe’de

Bakmadan Geçme