• Haberler
  • Genel
  • Yatırımcılar Afyon'u tercih ediyor – Kocatepe Gazetesi

Yatırımcılar Afyon'u tercih ediyor – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği (AFSİAD), Oruçoğlu Termal Otel'de Kasım ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Oruçoğlu Termal Otel'de gerçekleştirilen istişare toplantısının onur konuğu olarak 53. Hükümet döneminde Dış Ticaret, Eximbank ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevi yapan ekonomist Yaman Törüner katıldı Afyonkarahisar'ın ekonomisi üzerine değerlendirmelerin yapıldığı aylık AFSİAD toplantılarının Kasım ayı birleşimi Oruçoğlu Termal Otel'de gerçekleşti. [&hellip]

Yatırımcılar Afyon’u tercih ediyor

Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği (AFSİAD), Oruçoğlu Termal Otel’de Kasım ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Oruçoğlu Termal Otel’de gerçekleştirilen istişare toplantısının onur konuğu olarak 53. Hükümet döneminde Dış Ticaret, Eximbank ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevi yapan ekonomist Yaman Törüner katıldı

Afyonkarahisar’ın ekonomisi üzerine değerlendirmelerin yapıldığı aylık AFSİAD toplantılarının Kasım ayı birleşimi Oruçoğlu Termal Otel’de gerçekleşti. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak başkanlığında gerçekleştirilen istişare toplantısına Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan ve AFSİAD üyeleri de katıldı.
“TÖRÜNER, 17 YIL ÖNCE ÖNGÖRMÜŞTÜ”
53. Hükümet döneminde Dış Ticaret, Eximbank ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevi yapan ekonomist Yaman Törüner’in onur konuğu olarak katıldığı istişare toplantısı AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak’ın açılış konuşması ile başladı. Afyonkarahisar ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yapan Başkan Demirayak, kentin lojistik bir üs olduğunu ifade etti. Yıllar önce Yaman Törüner ile yaptığı sohbetler sırasında Törüner’in marka şehir olma yönünde Afyonkarahisar’ın ihtiyaç duyduğu çalışmaların bugün daha net anlaşıldığını ve yatırımların da bu yönde paralel gittiğini belirten Demirayak, 1995 yılında gerçekleştirdikleri sohbetlerde Afyonkarahisar’ın marke şehir olması, dünya kenti olması için duble yolların yapılması, 5 yıldızlı otellerin yapılması ve havaalanının mutlaka olması gerektiğini söylediğini, bugün ise bu yatırımların tamamlandığını ilave olarak da hızlı trenin çalışmalarına başlandığını söyledi.
“MEMLEKET İÇİN ÇALIŞMA
AZMİMİZDEN ÖDÜN VERMEMELİYİZ”
Afyonkarahisar’ın gelişimine katkı sağlayacak olan bu yatırımlar ile yerli ve yabancı yatırımcıların Afyonkarahisar’ı ziyaret etmeye başladığına da değinen Başkan Demirayak; “Kimse bizim karakaşımıza kara gözümüze gelmiyor. Her yörenin kendine özgü değerleri, kaynakları olabiliyor ama siz çağın gerektirdiği altyapıya sahip değilseniz hiçbir kıymeti yok. Geçmiş yıllarda yeterli altyapımız yoktu. Duble yollar yoktu, misafirleri ağırlayacağımız oteller yoktu ama peşpeşe yapılan 5 yıldızlı oteller var otoyollar tamamlandı. Ulaşımda kavşak nokta olma avantajını yatırımları ile paralel kullanmak isteyen bir çok yatırımcı kendi memleketini değil Afyonkarahisar’ı tercih ediyor. Afyonkarahisar ulaşımda merkez konumunda ve lojistik bir merkez olma özelliği ile yatırımcılar için cazip bir bölge haline geldi. Ancak bu gelişmeler bizi şımartmamalı, bizimde şu anda yakaladığımız enerji ve sinerjiyi bırakmadan çalışmamız lazım. Gerek ATSO’nun özverili çalışması, gerekse belediye başkanımızın, valimizin ve hükümetimizin yakalamış olduğu birlikteliği ve sırt sırta verip eşgüdümlü memleket için çalışma azminden bir ödün vermemek gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“AFYONKARAHİSAR LOJİSTİK MERKEZ”
Yakın bir dönem içerisinde Türkiye’nin en büyük patates fabrikasının Afyonkarahisar’da açılacağını ve bu yatırımın yaklaşık 35 milyon Euro olacağını belirten Demirayak, 5 yıl sonra ikinci bir 35 milyon Euro’luk yatırım ile devam edeceğini ve yaklaşık 100 milyon Euro’luk yatırım haline geleceğini söyledi. Yatırımcı için Konya, Kayseri ve Afyonkarahisar arasında yapılan tercih Afyonkarahisar oldu. Bu yatırımların gerçekleşmesinde dostluğumun bir etkisi olsa da, herkes bizim söylediklerimize bakıp inceliyor. Şehrin konumu ve lojistik merkez olduğunu görüyorlar ve kendileri için karlı bir yatırım olduğunu gördüklerinde de yatırımlarını gerçekleştiriyorlar. Bu doğrultuda lojistik firmaları da Afyonkarahisar’a gelmeye başladılar. Demek ki, Afyonkarahisar marka şehir olma yolunda ciddi bir ivme kazanmış durumda. Yatırımcı için de önemli bir lojistik merkez konumunda” ifadelerini kullandı.
“TEK PARTİLİ İKTİDAR ANLAYIŞI EKONOMİK İSTİKRARI DA SAĞLADI”
Onur konuğu 53. Hükümet döneminde Dış Ticaret, Eximbank ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı gö-revi yapan ekonomist Yaman Törüner’in biyografisinin sunulması ile devam eden istişare toplantısında Törüner’de Türkiye ve dünya ekonomisi ile ilgili tespitlerini paylaştı. Törüner, Amerikan yönetiminden söz ederken özel sektörü nasıl koruyan bir yapısı olduğunu anlattı ve sözü Türkiye’ye getirdi. Türkiye’nin dünyaya sözü geçen bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Törüner; “Türkiye’de son 10 yıldır siyasi istikrara bağlı olarak AK Parti hükümetinin başarılı bir siyasi ve ekonomi yönetimi gördük. Bu yönetimin temel kaynağı tek parti hükümeti oldu. Tek parti hükümeti hem siyasi istikrarı, siyasi istikrara bağlı olarak da ekonomik istikrarı sağladı ve sürdürdü. Dünya ekonomileri ve siyaset sistemleri dalgalanma içerisinde gider. Türkiye bir alt dalgalanmadan yukarıya doğru çıkma eğilimindeydi. Büyük bir kriz geçirmiştik, onunda büyük bir faydası oldu. Fakat hükümetinde istikrar konusunda Türkiye’ye yatırım konusunda ve ekonomi konusunda kazandırdıkları şeyler oldu ve tek dilden tek sözle emir çıkması bize beklentinin çok üstünde olanaklar kazandırdı ve şu anda Türkiye belli bir bölgede veya dünyada konuşulduğunda lider ülke olma konumuna geldi” dedi.
“TÜRKİYE’NİN NOTUNUN YÜKSELİŞİ ÖNEMLİ”
Türkiye’nin artılarından bir tanesinin de güçlü bir bankacılık sistemi olduğuna da değinen Törüner, piyasaya devlet tahvili satan ve alan dünyadaki 9 merkez bankasından bir tanesinin Türkiye olduğunu ve dünya para piyasalarına hakim olan tek merkez bankasının da yine Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olduğunu belirtti. Törüner; “Dünyadaki kendi parasının alım satımı ve döviz alım satımını yapan piyasa merkez bankası bünyesinde değil. Bütün bunlara bakıldığında ve Merkez Bankası’nın da klasik olarak yıllardan beri bu konuda kendisini toparlayıcı ve yenileştirici politikalar güttüğünü gördüğümüzde Merkez Bankamız’ın istikrarını koruma açısından çok güçlü olduğunu ve Türkiye’nin de ekonomik istikrarını koruma konusunda çok şanslı bir ülke olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin kredi notu 20 yıldan beri ilk kez BB noktasına geldi. 20 yıl önce de yine BBB noktasındaydı. Yani bir nebze yatırım yapılabilir ülke noktasındaydı. Fakat dünya krizi sırasında Amerika Birleşik Devletleri’nin bile notunun düştüğü, Yunanistan’ın bizim çok altımıza düştüğü, İtalya’nın, İspanya’nın çok büyük sıkıntılar çektiği hatta Fransa’nın notunun bile şüpheli hale geldiği bir ortamda Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkması çok önemli” ifadelerine yer verdi.
“AFYONKARAHİSAR’IN,
İSTANBUL’DAN HİÇBİR FARKI YOK”
Afyonkarahisar ile ilgili olarak 1995 yılında yaptığı değerlendirmelerin bugün daha anlaşılabilir hale geldiğini ifade eden Yaman Törüner, günümüzde dünyanın ve Türkiye’nin gelişimi sırasında Afyonkarahisar’ın bütün şehirler ile rekabet edebilecek konuma geldiğini belirtti. Törüner; “Otoyolları tamamlanmış, 5 yıldızlı otelleri çok sayıda olan, havaalanı hizmete açılmak üzere olan ve bunun yanında hızlı tren projesi ilave edilen Afyonkarahisar’ın bugün İstanbul’dan hiçbir farkı yok. Ya da bir sene içinde hiçbir farkı olmayacak. Bir fark varsa da bunlar dev adımlarla halledilebilir vaziyete geldi. İnsanlar çok çok kolaylıkla bütün bu imkanlarda bir araya gelince şunu görüyoruz ki, bir kişinin İstanbul’da yatırım yapabilmesi ile Afyonkarahisar’da yatırım yapabilmesi arasında hiçbir fark yok. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş diyor ki; ‘Ben artık İstanbul’da yatırım yapılmasını istemiyorum. Çünkü İstanbul kültürel bir şehirdir, çok büyük bir Metropolitendir. Burada sanayi yatırımı yapılması benim görüşümün dışındadır. Sanayi yatırımlarını İstanbul dışındaki şehirlere yapın.’ Bu söylem doğrultusunda Afyonkarahisar’ın da artık bu yabancıları çekecek bir operasyon içine girmesi gerekiyor. Yani bütün yatırımcıların Afyonkarahisar’a gelmesi, İstanbul’a gelmesi anlamındadır artık ya da gittikçe bu noktaya gelecektir. Türkiye’de ekonomi batıya doğru kaymış görünüyor ve Afyonkarahisar ekonominin bu can damarının merkezinde yer alıyor” diye konuştu.
“GELECEKTE SÖZ SAHİBİ
BİR ŞEHİR OLACAK”
İstişare toplantısına katılan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’da, Devlet Eski Bakanı Yaman Törüner’in, Afyonkarahisar’ın medarı iftiharı olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Vali Balkanlıoğlu; “Türkiye ekonomisinin her geçen gün iyiye gittiğini ve işadamlarının da yatırımlarını artırarak gerçekleştirdiğini belirtti. AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak’ın da katkıları ile Afyonkarahisar’a 100 Milyon Euro değerinde yatırım yaparak yılda 300 bin ton patates işleyecek bir fabrikanın kurulacağına da değinen Vali Balkanlıoğlu; “Ülke ekonomisi hızla büyürken yatırımcılar da Afyonkarahisar’a ciddi yatırımlar yapıyor. Yapılan yatırımlarla birlikte Afyonkarahisar önemli bir yatırım merkezi haline geliyor. Yatırımcılar da bu noktada Türkiye’nin ve Afyonkarahisar’ın geleceğine güvenmeseler paralarını başka türlü harcamak veya tutmak isteyeceklerdir. Bu kadar büyük paralarını yatırıma dönüştürüyorsa insanlar demek ki gelecekten ümitleri var. Otobanları ile, havaalanı ile, hızlı treni ile Afyonkarahisar gelecekte önemli bir yer olacak ve söz sahibi bir şehir konumuna gelecektir” dedi.
GÜNÜN ANISINA PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Vali Balkanlıoğlu’nun konuşmasının ardından AFSİAD Yönetim Kurulu adına istişare toplantısının onur konuğu olarak geceye katılan Yaman Törüner’e günün anısına plaket takdim edildi. Gecede konuklar için bir de sürpriz hazırlandı. İlimizin yetiştirdiği başarılı sporculardan olan ve geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Türkiye Şampiyonası’nda birincilik elde ederek önümüzdeki ay Macaris-tan’da gerçekleştirilecek Vücut Geliş-tirme Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi temsil edecek olan Türkiye ve Avrupa Vücut geliştirme Şampiyonu , Dünya dördüncüsü Yusuf Evyurt da küçük bir gösteri sergiledi.
(Kocatepe)

Yaman Törüner Kimdir?

Yaman Törüner, 1949 yılında Ankara’da dünyaya geldi. 1971 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü’nü bitirdi. 1983 yılında Merkez Bankası Londra Temsilci Yardımcılığı, 1985 yılında Emisyon Genel Müdür Yardımcılığı, 1987 yılında Para Piyasaları ve Fon Yönetimi Genel Müdürlüğü yaptı. 1990 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığı, 1994 yılında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Guvernörlüğü’ne getirildi. Bu sırada Uluslar arası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası (IBRD) ve Uluslar arası Ödemeler Bankası (BIS) Guvernörü olarak görev yaptı.
Törüner, Doğru Yol Partisi’nden 20. Dönem Afyonkarahisar Milletvekilli olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. Başbakanlığı’nı Mesut Yılmaz’ın yaptığı 53. Hükümet döneminde Dış Ticaret, Eximbank ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Akşam ve Sabah gazetelerinde gündelik köşe yazıları yazmış olup, halen Milliyet gazetesinde yazmaktadır. Yaman Törüner,halen Akbank Yönetim Kurulu Üyesidir. Yeditepe ve Okan Üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Demirören Şirketler Grubu’nda danışmanlık yapan, evli ve 2 çocuk babası olan Törüner, Barbaros Mühendislik ve Danışmanlık şirketinin de sahibidir.

Bakmadan Geçme