• Haberler
  • Genel
  • Yatırımcı, yeni sektörlere yönelmeli – Kocatepe Gazetesi

Yatırımcı, yeni sektörlere yönelmeli – Kocatepe Gazetesi

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü, 5’inci Başvuru Çağrı Dönemi için dört başvuru sahibiyle sözleşme imzaladı. TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, Afyonkarahisarlı yatırımcıların yerel ürünler, süs bitkileri ve et tavukçuluğu alanlarında proje üretmelerini tavsiye etti Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü’nün 5’nci Başvuru Çağrı Dönemi sözleşme imzalama töreni gerçekleştirildi. [&hellip]

Yatırımcı, yeni sektörlere yönelmeli

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü, 5’inci Başvuru Çağrı Dönemi için dört başvuru sahibiyle sözleşme imzaladı. TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, Afyonkarahisarlı yatırımcıların yerel ürünler, süs bitkileri ve et tavukçuluğu alanlarında proje üretmelerini tavsiye etti

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü’nün 5’nci Başvuru Çağrı Dönemi sözleşme imzalama töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, girişimcilere önemli tavsiyelerde bulundu. Şehitoğlu, “Yatırımcılarımızın yeni desteklemeye başlayacağımız kırsal turizm, yöresel gıda ürünleri (Afyon sucuğu, Afyon pastırması, Afyon kaymağı, haşhaş ezmesi, haşhaş yağı, manda yoğurdu, Afyon lokumu ve şekerlemesi, Afyon ekmeği, Afyon sucuk döneri, Sandıklı leblebisi, ekmek kadayıfı, haşhaşlı katmer, Sultandağı kirazı, kornişon) , el sanatları (ahşap işi, metal işi, cam eşya, seramiklerin üretimi, çanak-çömlek yapma, çinicilik, dokumacılık, hasır işi, sepet dokuma, müzik aletleri yapımı, keçe yapımı, kilimcilik, halıcılık, semer yapımı, taş işleme, dekoratif taş işi, sedef döşeme, hattatlık, ebru sanatı, tezhip, saraçlık, folklorik bebek ve giysi yapımı, yorgancılık, tarak yapımı, alçı işleri, tandır yapımı, dikişçilik, giysi dekorasyonu, nakış işleme, örgü, süpürge yapımı), arıcılık, süs bitkileri gibi alanlardaki fırsatları da değerlendirmelerini istiyoruz” dedi.
SÜS BİTKİSİ VE TERMAL BULUŞABİLİR
Süs bitkileri konusunda da Afyonkarahisar’ın şanslı iller arasında olabileceğine dikkat çeken Şehitoğlu, “Özellikle süs bitkilerinde, Afyonkarahisar, bugün bu sektörün yaygın olduğu Antalya, İstanbul, İzmir gibi illerle kıyaslandığında sahip olduğu termal enerji ile süs bitkisi üretiminde önemli maliyet avantajları sağlayacaktır. Süs bitkisi yetiştiricileri seralarını termal enerji kullanarak kurduklarında çok daha ucuza ürün üretecekler ve ilimizde bu karlı sektör de hibe destekleriyle gelişecektir. Bu şekilde ilimizde yeni iş olanakları sağlanmış olacaktır” diye konuştu.
KÂR GETİRECEK BİR YATIRIM
Et tavukçuluğunun da gelişen bir sektör olduğunun altını çizen Şehitoğlu, şöyle devam etti:
“IPARD Programı kapsamında hibe desteği sağlanan broiler (et tavukçuluğu) sektöründe de ilimiz iklimi, termal enerji olanakları, büyükşehirlere, tüketici nüfusa yakınlığıyla, pazarlama imkanlarıyla önemli bir potansiyele sahiptir. Bu alanda kurulacak 20 bin kapasiteli bir yatırımın bir yetiştirme döneminde yatırımcısına 7-8 bin TL, yıllık 50 bin TL civarında kar sağlayacağı tahmin edilmektedir. Aynı zamanda yapılacak yeni yatırımlar vasıtasıyla ilimizde yeni istihdam alanları yaratılmış olacaktır.” (Kocatepe)

4 projeye toplam
5 milyon liralık destek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü, 5’inci Başvuru Çağrı Dönemi’nde sözleşme imzalanan 4 projeye, toplam 5 milyon liralık hibe yapılacak.
Sandıklı- Kusura Kasabasında gerçekleştirilecek 50 başlık süt inekçiliği projesi için Ali Osman Aydoğan ve Sandıklı-Karacaören Köyünde gerçekleştirilecek 50 başlık süt inekçiliği projesi için Özcan Açıkgöz toplamda yaklaşık 2 milyon 800 bin TL’lik yatırım yaparak, bu bedelin yüzde 65’i olan 1 milyon 800 bin TL’sini TKDK’dan hibe olarak alacaklar.
İscehisar -Seydiler Kasabasında hayvancılık yapan Hasan Çakmakmevcut ahırını TKDK’dan alacağı hibelerle, son teknoloji makine-ekipmanla donatacak.
Sözleşme imzalayan bir diğer yatırımcı ise ilimizde, süt işleme sektörünün öncü isimlerinden olan Tanova Süt Mamülleri San.Tic.Ltd.Şti’dir. Tanova, TKDK’dan alacağı hibe desteği ile yaklaşık 1 milyon 600 bin TL’lik yatırım gerçekleştirecek.Böylece 5’inci çağrı kapsamında imzalanan bu sözleşmelerle Afyonkarahisar’a yaklaşık 5 milyon TL’lik yatırım kazandırılmış olacak.

Bakmadan Geçme