Yatırım yapın, sabredin, ezberlere kanmayın

Afyonkarahisar Ticaret Borsası tarafından “Yerel Ürünlerimizi Nasıl Markalaştırırız” konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşide marka kavramını ve çeşitli şirketlerle çalıştığı sırada edindiği tecrübeleri aktaran Marka Danışmanı ve Yazar Güven Borça, “Marka olmak, kolay bir süreç değil, Yatırım yapmanız gerekiyor. Bunun dışında sabretmelisiniz. Geleceği planlamalısınız. Ama en önemlisi ‘Böyle olmaz’, ‘Bu tutmaz’ gibi ezberlere kanmamalısınız” dedi.SAKLIKÖY İSMİ İÇİN [&hellip]

Afyonkarahisar Ticaret Borsası tarafından “Yerel Ürünlerimizi Nasıl Markalaştırırız” konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşide marka kavramını ve çeşitli şirketlerle çalıştığı sırada edindiği tecrübeleri aktaran Marka Danışmanı ve Yazar Güven Borça, “Marka olmak, kolay bir süreç değil, Yatırım yapmanız gerekiyor. Bunun dışında sabretmelisiniz. Geleceği planlamalısınız. Ama en önemlisi ‘Böyle olmaz’, ‘Bu tutmaz’ gibi ezberlere kanmamalısınız” dedi.
SAKLIKÖY İSMİ İÇİN 6 AY ÇALIŞILDI
Türkiye’de Peyman, Ekici, Bioxcin, Saklıköy gibi markalarla çalıştığını aktaran Güven Borça, “Meselâ Peyman bizimle çalışmaya başladığında önce saha ve pazar araştırması yapmalarını istedim. Bu, maliyetli bir iş. 20 bin liradan başlayıp 40 bin liraya kadar varan bir süreç. Bu araştırma sonuçlarına göre strateji belirledik. Firmalar sürekli para harcasın görüşünde değilim. Ama bir marka oluşturmak için bazı riskleri de göze almak gerekiyor. Saklıköy ismi bizim bulduğumuz bir isim. Ama o da kolay olmuyor. Bu isim için 6 ay uğraştık” diye konuştu.
YETERİNCE İLETİŞİM ÇALIŞMASI VAR MI?
Afyonkarahisar’da sucuk, termal, kaymak gibi markalaşabilecek ürünlerin olduğunu kaydeden Güven Borça, “Biz Yalvaç Belediyesi’ne bir strateji belirlemiştik. Antalyalı tur şirketlerinden aldığımız bilgileri, şehirdeki yapıyla birleştirdik ve ‘1 günde 5 bin yıl’ diye bir tema ortaya çıkardık. Afyon termal cennet olmaya doğru gidiyor, ama yeterince iletişim çalışması yapılıyor mu? Dünyada 10 bin kent, markalaşmak için para harcıyor. Bu konuya eğilmek gerekiyor. Çünkü 10 binde 1 olacaksınız” ifadelerini kullandı. >> Murat ARISOY’un Özel Haberi

İNGİLİZLER, MİMAR SİNAN’IN KİTABINI YAZDI
Güven Borça, Seramik ve Un Tanıtım Grupları’nda etkin bir şekilde çalıştığını belirtti. Borça, 17 Mayıs’ta İngiltere’nin başkenti Londra’da olacağını belirterek şöyle dedi:
“İngilizlere Mimar Sinan’ı yazdıran grubun içindeyim. 12 İngiliz mimar, Mimar Sinan’ın kitabını yazdılar. O kitabın tanıtımı yapılacak. Belki basından da duyarsınız.”

GÜVEN BORÇA KİMDİR?
Güven Borça, ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra askerlik hizmetine kadar aile şirketi bünyesinde çalışarak patates cipsi üreten bir tesis kurdu ve işletti. Milli Savunma Bakanlığı’nda tamamlanan vatan görevinin akabinde profesyonel hayatı tercih etti ve 1987 yılında İpek Kağıt Karamürsel fabrikasında Ürün Geliştirme Mühendisi olarak işe başladı. 1989 yılı başında aynı şirketin pazarlama bölümüne geçen Güven Borça, Selpak, Solo ve Silen tuvalet kağıtlarından sorumlu olarak çalıştı, ayrıca Marathon markalı ev dışı kullanım ürünlerini pazara verdi.
Daha sonra transfer olduğu Başer-Colgate (sonradan Colgate-Palmolive) şirketinde 6 yıl süreyle Ürün Müdürü, Grup Müdürü, Pazarlama Müdürü pozisyonlarında görev yaptı. ABC, Fab, Axion, Hacı Şakir, Palmolive, Colgate, Ajax, Protex markalarını yönetti. Öte yandan Colgate-Palmolive’in global eğitimcileri arasına katıldı ve şirketin uluslararası eğitim programlarını bölge ülkelerinde yürüttü ve koordine etti.
1991 yılında “marka” konulu ilk makalesi yayınlandı. Bunu diğerleri takip etti. Marka Yönetimi alanında Türkiye’nin ilk eğitim çalışmalarını 1993-1997 arasında amatörce yürüttü. 1997 yılında on yıllık profesyonel yaşama veda ederek daha kapsamlı marka eğitimleri vermeye başladı. O günden beri eğitmenlik, danışmanlık ve serbest ticaret yapan BORÇA, Türkiye’nin ilk marka danışmanlık şirketi olan Markam A.Ş’nin kurucu ortağı ve yöneticisidir.
Danışmanlık dışında marka konulu makaleler yazmakta, konuşmalar yapmakta, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Marka İletişimi Yönetimi dersi vermektedir. İlk kitabı “Bu Topraklardan Dünya Markası Çıkar mı? ” Media Cat yayınlarından Haziran 2002’de çıkmış, toplam on baskı yapmıştır. Haftalık Para dergisinde “Reklamlardan Sonra” başlığıyla 2001-2003 yıllarında pazarlama konularında düzenli yazmış ve yazıları aynı adlı kitabında toplamıştır. Üçüncü kitabı “Pazarlama Reçeteleri” de Media Cat yayınlarından 2004 yazında çıkmıştır. Son kitabı “Başka Akmerkez Yok” ise 2007 Temmuz’unda raflarda yerini aldı.

Bakmadan Geçme