Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yatırım – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 8 Kasım 2010 Pazartesi 02:00:00
  Aklımız erdi ereli ilimize yabancı heyetler gelir, ilimizden de heyetler başka memleketlere gider. Bu heyetlerde Afyonkarahasir’ın o gün için söz sahibi olan kişileri yer alırlar.
Bizimkilerin yaptığı ziyaretlerden önce ve sonra olduğu gibi, bize yapılan ziyaretlerden önce ve sonra da hep olumlu mesajlar taşıyan açıklamalarda bulunulur.
Bu açıklamaların içeriğinde, “İki ülke ya da millet arasında ekonomik, siyasi, kültürel bağların güçlendirildiği, her iki toplumun birbirini daha iyi tanıması için adımlar atıldığı, bu adımların ekonomik anlamda yatırımlara dönüştürülmesi için gereken her şeyin yapılacağı, vs.” dile getirilir.
Son 15 yıl içerisinde hatırlayabildiğimiz Japonya ziyaretlerinden, Çuvaşistan ziyaretlerine, Belçika ziyaretlerinden Arap ülkelerine kadar yapılan karşılıklı bir çok ziyareti sıralayabiliriz. Son yılların gözdesi Hamm ziyaretlerini unutmamak gerekir. Bahsi geçen bu ülkelerden ya heyetler bize gelmiştir, ya da bizim heyetlerimiz oralara gitmişlerdir. Ziyaretler sonrasında “Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, gördüklerinizi anlatın” dercesine sorulan soruların ardından verilen beyanatların büyük bir bölümü “Yatırım için gelecekler” şeklinde olmuştur.
Hele ilimiz teşvik kanunları kapsamında yer aldıktan sonra bu tür beyanlar daha da artış göstermiştir. Öyle ki, kısa süre önce neredeyse her hafta bir müjde verilerek, “Filanca ülkeden yatırımcılar gelecek” denilmeye başlanmıştır.
Sonuç itibariyle, hadi hepsi demeyelim, bu beyanların çok büyük bir bölümü havada kalmıştır. Afyonkarahisar’da yabancı sermaye ile faaliyet gösteren SET Çimento’dan başka bir firma, sanayi kuruluşu gösterilebilir mi? Ki, o da özelleştirme sonrasında yabancı sermayeye geçmiştir.
Yanlış anlaşılmasın. Biz “hiçbir yere gidilmesin, içimize kapanalım” demiyoruz. Elbette ülkeler arası, şehirler arası ilişkilerde bulunulacaktır. İnsanlar, kültürler birbirlerini tanıyacaklardır. Buna itiraz etmek son derece yanlış olur.
Bizim itiraz noktamız bu gezilerin-temasların “memlekete büyük hizmet” havasında yapılmasıdır. Bir başka itiraz noktamız ise milletin ortak kesesinden eş-dost gönülleme maksadıyla gezilerde bulunulmasıdır. Kendi kesesinden para harcayıp Afyonkarahisar’ı dışarıda gerektiği gibi temsil edenlere söyleyecek sözümüz olamaz. Ama gezip-tozup, yeyip-içip memlekete döndükten sonra havada kalan, kalacağı belli olan sözler söylemek koca koca adamlara yakışmamaktadır. Gezi anılarını olduğu gibi anlatmak, “cak-cek” ifadeleri ile avutmaktan yeğdir.
Aklımıza takılan bir başka konu ise, bu “dost” ülkelerin Türkiye’ye karşı takındıkları hasmane tavırlar neden bu ziyaretlerde “dilin ucuyla” da olsa gündeme gelmez acaba? Batılı ya da Doğulu, temasta olduğumuz bir çok ülkenin Türk Milleti’ne karşı hasmane tutumları herkesin malumu iken “yedik içtik, bıyıkları sildik, dost olduk” demek gerçekten dostluğa mı işarettir?
Kimse kimsenin nereye gideceğinin, kiminle konuşacağının kahyası değil, olamaz. Demek istediğimiz yatırım için, kalkınma için dışarılarda çare aramak boş bir uğraştan öteye geçmiyor. Bunun örnekleri tecrübe ile sabit.
Bırakın yurt dışını, şehir dışından bile ilimize yatırım yapan insan sayısı iki elin parmağını geçmez.
İl dışından Afyonkarahisar’a gelerek risk alıp, iş sahası açanlara, katma değer yaratanlara da minnettarız.
Memlekete yatırım yapılacaksa yine bu toprağın insanı, bu milletin evladı yapıyor. Afyonkarahisar’a çivi çakmak için mücadele verenler değil elini ya da vücudunu, tüm ailesinin bedenini taşın altına sokuyor. Ama hak ettiği desteği, ilgiyi görebiliyor mu?
Bu nedenle dikkatimizi kendimize versek, Afyonkarahisarlı besicinin, kasabın, organize sanayi bölgesindeki üreticinin, sanayi sitesindeki ustanın, kömürcünün, demircinin, inşaatçının, tüccarın, esnafın, sanatkarın sorunlarına çare bulsak daha mantıklı “yatırım” yapmış olmaz mıyız?
“Yurt dışından yatırım için gelecekler” söylemi artık kabak tadı vermiştir. Bundan sonra geziye gidecek olanların dikkatine sunulur…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER