• Haberler
  • Genel
  • Yatırım başvuruları şimdilik durağan – Kocatepe Gazetesi

Yatırım başvuruları şimdilik durağan – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan, yeni yatırım girişimlerinin durağan olduğunu ifade etti. Bu durağanlıkta taşınmazların azalması ve ekonomik şartların rol oynadığını kaydeden Ceylan, hayvancılık, turizm ve sanayi alanında yatırım yapmak isteyenleri Afyonkarahisar’a davet etti 2003’DEN BERİ YER TAHSİSİ YAPILIYORDefterdar Mustafa Ceylan, yatırımlarla ilgili mevzuatın 1997 yılı itibariyle başladığını, 4325 sayılı kanunun başlangıç itibariyle OSB’leri teşvik amacıyla [&hellip]

Yatırım başvuruları şimdilik durağan

Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan, yeni yatırım girişimlerinin durağan olduğunu ifade etti. Bu durağanlıkta taşınmazların azalması ve ekonomik şartların rol oynadığını kaydeden Ceylan, hayvancılık, turizm ve sanayi alanında yatırım yapmak isteyenleri Afyonkarahisar’a davet etti

2003’DEN BERİ YER TAHSİSİ YAPILIYOR
Defterdar Mustafa Ceylan, yatırımlarla ilgili mevzuatın 1997 yılı itibariyle başladığını, 4325 sayılı kanunun başlangıç itibariyle OSB’leri teşvik amacıyla çıktığını hatırlattı. Teşvik kapsamının 2003 yılında 5084 sayılı kanunla genişletildiğini belirten Ceylan, sadece OSB’lerde değil belli bölgelerde belli yatırımların devlet tarafından teşvik edildiğini kaydetti.
Bunların içerisinde vergi, sigorta primi gibi teşviklerin bulunduğunu aktaran Ceylan; “Yatırım yeri tahsisi ile ilgili teşvik 5084 sayılı kanunla 2003 yılından itibaren başladı. Daha sonra 4706 sayılı kanunla değişikliğe uğradı. 2009 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı ile ona istinaden yapılan bir değişiklik oldu. Birde 2012 yılında yeniden bir düzenleme yapıldı. Bölgelerde değişiklikler derken süreç sürekli iyileştirme şekli ile devam ediyor. Bu sürecin tümünde yatırım yeri tahsisi öngörüldü. Bizde bu süreçte Afyonkarahisar’da 2003 yılından başlayarak sürekli yatırım yeri tahsis etmeye çalıştık” dedi.
22 YER İPTAL EDİLDİ
5084 Sayılı kanun gereğince Afyonkarahisar’da 35 adet başvuru olduğunu dile getiren Defterdar Mustafa Ceylan, gerek yatırımcıların kendi talepleri gerekse belirlenen kriterleri taşıyamayan yatırımlara tahsis edilen 22 tane yerin iptal edildiğini bildirdi. Geriye kalan 13 yatırım iş faaliyetinin devam ettiğini söyleyen Ceylan; “Bunlardan bir kaç tanesi sonuçlandı. Bilindiği üzere Erpet, Anemon Otel, Güral Otel gibi yatırımlar sonuçlandı. Diğerlerinde ise süreç devam ediyor. Halen devam eden, kısmen tamamlanan yatırımlarda var. Karahisar Eğitim Kurumları Osman Bey kampüsü yatırımında Eylül ayı itibariyle yatırımın tamamlandığı bildirildi. Sandıklı ilçesinde Bostan tarım, il merkezinde ise Bircan tarım seracılık faaliyeti yatırımlarını kısmen tamamladılar. YDA inşaat çalışmasına başlamak üzere. Tele Enerji firmasının yapacağı eğitim yatırımında imardan kaynaklanan bir pürüz var. Çözülmeye çalışılıyor inşallah çözülür” diye konuştu.
13 YATIRIMCIYA YER TAHSİSİ YAPILDI
15199 Sayılı Bakanlar Kurulu kararıylada 5084 sayılı teşvik kanunundan sonra 13 tane yatırımcıya yer tahsisi yapıldığını belirten Defterdar Mustafa Ceylan, bu yatırım türlerinin otelcilik ve hayvancılık olduğunu ifade etti.
Hayvancılık yatırımının İhsaniye ilçesine bağlı Hacıbeyli köyünde, otel yatırımlarınında termal bölgelerde gerçekleştiğini dile getiren Ceylan; “Aker İnşaat, Kütahya Porselen, Özelit, Güç-Bir, Canlı Piliç, Özgür Yapı Elemanları, Çetin Gıda isimli İstanbul menşeyli bir firmaya hayvancılık yatırımı amacıyla yer tahsisleri yapıldı. Ayrıca Yaşar Tavukçuluk, Asya Gaz Enerji, Biftek diye ABD ortaklı bir firmaya tahsis yapıldı.” şeklinde konuştu.
İSTİŞARE EDİLSİN GEREKENİ YAPALIM
Yatırımcıya yer tahisisinde sürecin devam ettiğini belirten Defterdar Mustafa Ceylan şöyle konuştu: “Son zamanda çok fazla başvuru yok. Afyonkarahisar-İzmir karayolu üzerinde Anemon otelin yanındaki arazinin yargı süreci devam ediyor. Biz bu arsayıda ilan ettik. İlanda da arazinin durumu hakkında net bilgi verdik. Yatırım başvuruları şu anda durağan durumda. Bunda piyasa şartlarınında etkisi var. Özellikle termal bölgede yatırım yapacak taşınmaz sayımızda azaldı. Taşınmaz sayısının azalması, ekonomik şartlar ve bazı yatırımcıların kendi mülkleri üzerine yatırım yapma düşünceleri bulunuyor. Yatırım mevzuatı sürekli olarak değişiyor. Devlet yatırımcıya elinden gelen kolaylığı sağlamak için uğraşıyor. Yatırım mevzuatı takip edilirse imkanların genişlediği görülür. Yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımız bizimle istişare ederlerse gerekeni yaparız. Hayvancılık, turizm ve sanayi alanında yatırımcıyı ilimize davet ediyoruz. Biz her zaman üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”
2B ARAZİ SAHİPLERİNİN DİKKATİNE!
Defterdar Mustafa Ceylan, gündeme gelen 2B taşınmazları hakkında açıklama yaptı. Konuyu sürekli gündemde tutmaya çalıştıklarını ifade eden Ceylan şunları söyledi: “2B taşınmazları ile ilgili müracaatlar 30 Ekim 2012 tarihi itibariyle sona erecek. 2B orman arazisi içerisinde olan taşınmazların tapu kadastro ile ormanların, maliye olarak bizle birlikte çalışmasıyla, kullanıcılara sembolik denilebilecek değerde özelikle köylüler açısından söylersek sattık. Burada en önemli unsur doğrudan alım hakkı. Rayiç değerini belirledikten sonra yüzde 70’i ödeniyor, peşin ödeme halinde yüzde 20 daha indirim yapılıyor. Örneğin yüz liralık bir taşınmaz örneğin 56 TL’ye düşüyor. Büyük bir avantaj var. 30 Ekim tarihine kadar müracaat edilmezse ön alım hakkı ortadan kalkmış olacak. Genel olarak diğer taşınmazlar nasıl elden çıkarılıyorsa onlarıda bu şekilde elden çıkarmak durumunda kalacağız. 30 Ekim tarihi çok önemli. Bu tarihe kadar 2B taşınmazı olanların ilde Milli Emlak Müdürlüğüne, ilçelerde Mal Müdürlüklerine başvurmaları gerekecek.”
HABER: BURCU AYDIN

Bakmadan Geçme