'Yatay Mimari Yaygınlaşmalı'
Yüksek Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar Belediye Şehir Tiyatro Salonu'nda 'Depreme Hazır Mıyız?' konulu seminer verdi. Moriwaki, Afyonkarahisar zemin yapısının alüvyon olması nedeniyle yüksek binalardan kaçınılarak yatay mimarinin yaygınlaştırılmasını belirtti.
Yüksek Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ı ziyaretinin ardından, Afyonkarahisar Belediye Şehir Tiyatro Salonu’nda seminer verdi. Seminere, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Seminer saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
“AFET YÖNETİM SİSTEMİ KURDUK”
Seminerde açıklama yapan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, şehrin deprem riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, "Deprem, hayatımızın bir gerçeği. Bunun farkında olarak hazırlıklarımızı yapmalıyız." dedi. Belediye olarak depreme hazırlık çalışmalarını öncelikli gündem maddesi haline getirdiklerini vurgulayan Köksal, "Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşadığımız acı tablo, hepimiz için önemli bir ders oldu. Böyle bir felaketi bir daha yaşamamak için hepimiz sorumluluk almalı ve önlemlerimizi almalıyız." ifadelerini kullandı. Köksal, bu doğrultuda bir "Deprem Master Planı" oluşturduklarını söyleyerek, "Şehrimizin depreme karşı dayanıklılığını artırmak için mikro bölgeleme etüt projelerini hayata geçirdik ve Zemin İnceleme ve Afet Yönetim Servisi'ni kurduk." diye konuştu.
“TÜM ALT YAPIMIZI DEPREME UYGUN ŞEKİLDE YENİLİYORUZ”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal konuşmasının devamında, mevcut yapıların güçlendirilmesi ve yeni yapılaşmaların güvenli hale getirilmesi için detaylı çalışmalar yapıldığını belirterek, "Depreme dayanıklı binalar inşa etmek için zemin haritaları hazırlıyoruz. Her yerleşim yerinde, zeminin özelliklerine uygun yapılaşma sağlanacak." dedi. Ayrıca, Kentsel Dönüşüm süreçlerine değinen Köksal, "Bu süreçte vatandaşlarımızın ekonomik sıkıntı yaşamamasına dikkat ediyoruz. Kentsel Dönüşüm ve Uzlaştırma Birimi’mizi kurarak bu alanda ciddi adımlar atıyoruz." ifadelerini kullandı. Su, elektrik ve doğalgaz altyapılarının modernize edilmesi gerektiğini vurgulayan Köksal sözlerini, "Tüm altyapımızı deprem sırasında zarar görmeyecek şekilde yeniliyoruz. Can kaybını en aza indirmek ve güvenli bir şehir oluşturmak için çalışıyoruz." ifadeleriyle tamamladı.
“TÜRKİYE, DEPREMDE CAN KAYBI BAKIMINDAN DÜNYADA 3’ÜNCÜ SIRADA”
Moriwaki, “Depreme Hazır Mıyız?” konusunda verdiği seminerde, Türkiye’nin ve Japonya’nın deprem konusunda benzerlikler gösterdiğini ancak Türkiye’de yapıların büyük çoğunluğunun kaçak olma sebebiyle ölüm oranlarının fazla olduğuna dikkat çekti. Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, yaşanan deprem sayısı bakımından dünyada Türkiye ve Japonya’nın yüz ölçümüne göre hesaplandığında Japonya’nın 6’ncı Türkiye’nin ise 17’nci sırada olduğunu ifade etti. Can kaybı bakımından ise Türkiye’nin, dünyada 3’üncü sırada olduğunu belirtti.
“AFYON’DA YATAY MİMARİ KULLANILMALI”
Deprem Uzmanı ve Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar için de değerlendirmelerde bulundu. Moriwaki, “31 tane fay hattı var. Afyon’da çok büyük bir deprem beklemiyorum. En fazla 6-6,5 diyebiliriz. Afyon genel itibariyle düz bir ova. Genel olarak yumuşak bir zemin, yani alüvyon zemin. Zemin tipi en kötü zeminden bir üst seviyede. Bina için kötü bir zemin. Yatay yapı mimarisi yapılması lazım. Afyon genelinde yüksek bina olmamalı.” ifadelerini kullandı.
Moriwaki verdiği seminerde deprem şiddetlerine de değindi. Yoshinori Moriwaki, 8 ve 9 şiddetli deprem arasındaki farkın 32 kat, 7 ile 9 şiddetli deprem arasındaki farkın ise bin kat fazla olduğunu belirterek aradaki 2 farkın çok büyük etki göstereceğini ifade etti.
“SIK SIK TATBİKAT YAPILMALI”
Depremde eğitimin çok önemli olduğuna değinen Moriwaki verdiği seminerde, Türkiye genelinde tatbikatların az sayıda yapıldığını ifade etti. Türk insanının paniklediğini ve bu yüzden deprem anında yanlış hareket ettiğinin altını çizen Moriwaki, Kahramanmaraş depreminde birçok kişinin merdiven boşluklarında bulunduğunu belirtti ve yaşam üçgeninin önemini aktardı. Bina çökse bile yaşam üçgeninin mutlaka olduğunu ifade eden Moriwaki, tatbikatların sık sık yapılması gerektiğinin altını çizdi.
“101’İNCİ SEMİNERİMİ VERİYORUM”
Türkiye ve Japonya arasındaki güçlü bağlara sık sık vurgu yapan deprem uzmanı Moriwaki, “Türkiye ile Japonya arasındaki işbirliğinin 100’üncü yılındayız. Bu yüzden kendime söz verdim bu sene 100 seminer yapacağıma dair. Bugün burada 101’inci seminerimi yapıyorum.” dedi. Şu an 70 yaşında olduğunu belirten Moriwaki, kalan ömrünü Türkiye’de geçireceğini ifade ederek bu süreçte Türkiye genelinde sağlam yapıların yapılmasında elinden gelen çabayı göstereceğini vurguladı.