Yaşanan Depremler Olağan Sismik Hareketler

Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan büyüklü küçüklü sarsıntılar 'deprem' gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar'ın içinde yer aldığı bazı İllerimiz depremlerle sarsıldı.

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Atila Altunbulak, “Ülkemiz sahip olduğu tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısı nedeniyle doğal afetlerle sıklıkla karşı karşıya kalan bir ülkedir. İlimizde yaşanan depremler, bölgemizin çok kırıklı tektonik yapısı gereği olağan sismik aktivitelerdir ve bilim insanlarımızın da ifade ettiği gibi ülkemiz genelinde diri faylar üzerinde bu tip sarsıntıların meydana gelmesi olağandır” dedi. 

Yaşanan Depremler Olağan Sismik Hareketler

RİSK AZALTMA VE ETKİN MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ

Afyonkarahisar’daki deprem gerçeğine göre hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken İl Afet ve Acil Durum Müdürü Atila Altunbulak, “Ülkemizde AFAD Başkanlığının koordinasyonunda tüm kurumların rol aldığı Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi uygulanmaktadır. Afetler öncesinde risklerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ya da en azından etkilerinin azaltılması çok önemlidir. Bu amaçla merkezi ve yerel düzeyde Risk Azaltma Planları ile gerektiğinde de etkin bir müdahale için de Afet Müdahale Planları hazırlanmaktadır” şeklinde konuştu. 

Yaşanan Depremler Olağan Sismik Hareketler

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇOK ÖNEMLİ, DEPREME DAYANIKLI BİNALAR İNŞA EDİLMELİ

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Atila Altunbulak, Afet Yönetimi Sistemi hakkında da şu bilgileri verdi:

“Afet Yönetimi Sistemi içerisinde İl Valilerimizin sevk ve idaresinde kamu ve özel sektör kuruluşları, askeri birlikler, Belediye Başkanlıkları, STK’lar ve tüm vatandaşlarımızın 7269 Sayılı Kanun hükümlerine göre önemli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Ülkemiz etkin bir müdahale kapasitesine sahiptir ancak önemli olan afet risklerinin azaltılmasıdır.

Yaşanan Depremler Olağan Sismik Hareketler

Bu nedenle İlimiz Risk Azaltma Planında kurumlarımız ve özellikle belediyelerimizin yerine getirmesi gereken önemli eylemler yer almaktadır. Örneğin, taşkın riskine karşın; dere yatakları ve bunların üzerinde yer alan sanat yapılarının en kötü senaryodan bile etkilenmeyecek standartlara taşınması eylemi DSİ’nin, enerji nakil hatlarının afetlerden etkilenmemesine dönük çalışmaları yapmak OEDAŞ’ın göreviyken, afet zararlarından en çok etkilenen kent merkezlerindeki mevcut bina yapı stokunun envanterinin çıkartılması, riskli alanlar ile binaların belirlenerek güçlendirilmesi ya da dönüştürülmesi,   kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının en şiddetli yağışlarda sele neden olmayacak şekilde düzenlenmesi veya yenilenmesi gibi çok önemli eylemler belediyelerimizin sorumluluğundadır. Bunların içinde en önemlisi ise kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesidir.”

Yaşanan Depremler Olağan Sismik Hareketler

HEDEF; AFETLERE DİRENÇLİ AFYONKARAHİSAR

Altunbulak, sözlerini “Bu anlayışla Sayın Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatları doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarımız, Kaymakamlıklarımız, İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanlıklarımız ile STK’larımız ile özellikle risk azaltmaya yönelik önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Bunun yanında vatandaşlarımıza yönelik afet risklerinin azaltılması ve afetlerin etkilerinden korunma yöntemlerini içeren Afet Bilinci Eğitimleri de vererek Afetlere Dirençli Afyonkarahisar için her birlikte hareket etmeye gayret göstermekteyiz” cümleleriyle bitirdi. 

Yaşanan Depremler Olağan Sismik Hareketler

Bakmadan Geçme