• Haberler
  • Genel
  • Yasama faaliyeti, tüm kesimlere hitap edebilmeli

Yasama faaliyeti, tüm kesimlere hitap edebilmeli

Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak, yasama faaliyeti yürütülürken toplumun tüm kesimlerine hitap edilmesi gerektiğini söyledi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Sekreterliği işbirliğinde bir 'Yasama Semineri' düzenledi. TBMM Yasama Uzmanlarının sunum yaptığı seminer, 4 [&hellip]

Yasama faaliyeti, tüm kesimlere hitap edebilmeli

Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak, yasama faaliyeti yürütülürken toplumun tüm kesimlerine hitap edilmesi gerektiğini söyledi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Sekreterliği işbirliğinde bir “Yasama Semineri” düzenledi. TBMM Yasama Uzmanlarının sunum yaptığı seminer, 4 Kasım 2015 Çarşamba günü ANS Kampusünde bulunan Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.
BİREY-DEVLET İLİŞKİSİ BELİRLENİYOR
Seminerin açış konuşmasını yapan AKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak yasama faaliyetinin modern devletlerin üç temel faaliyetinden biri olduğunu belirtti. Yasama faaliyetinin devletin toplumla karşılıklı konumlarını belirleyen, toplumda bireylerin birbirleriyle ve devletle ilişkilerinin sınırlarını çizen ve kanunların yapılmasında etkin en önemli faaliyet alanı olduğunu kaydeden Balı, yasama faaliyetinin salt kanunların yapılmasından ibaret olmadığını ifade etti.
ADALET DUYGUSU
HAYATA GEÇMELİ
Balı, “Yasama faaliyeti önemli ölçüde siyasi bir takım işlevleri de yerine getirmektedir. En önemli etkinliği ise hukuk sisteminin oluşmasındaki paydır” dedi. Balı, kanunların yapılmasının bir toplumda devletin vatandaşlarına karşı ödev ve yükümlülükleri, vatandaşın devlete karşı katkıları, ödev ve sorumluluklarının belirlenmesinde çok önemli bir faaliyet olarak ifade edilebileceğini belirterek, “Bu faaliyetin yürütülmesinde toplumun tüm kesimlerine hitap edebilecek, toplumun hak ve adalet duygusunun gerçekleşmesine imkan verecek bir yasalaştırma süreci hayat bulmalıdır” diye konuştu. Balı, yasama faaliyetininparlamenter sistemlerde uygulamaya bakıldığında yasama organı içinde ve büyük ölçüde yürütme organının katılımıyla ya da yürütme organının aktif rol almasıyla gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.
550 MİLLETVEKİLİ VAR
Seminerde ilk olarak söz alan TBMM Yasama Uzmanı Dr. Gamze Çelik konuşmasında yasamaya ilişkin temel kavramlardan ve temel kurumlara ilişkin bilgiler verdi. Parlamentoların temel fonksiyonlarının özellikle kanun yapma, hükümeti denetleme ve bütçeyi kabul etme olarak üçe ayrıldığını ifade eden Çelik, “Anayasanın 87. maddesinde yasama organına ilişkin olarak görev ve yetkiler ayrıntılı olarak düzenlenmiştir” dedi. TBMM ve yasama ile ilgili temel kavramlar arasında üye tam sayısı kavramı olduğunu söyleyen Çelik sözlerine şöyle devam etti:
“Üye tam sayısı, TBMM genel oyuyla seçilen 550 milletvekilinden oluşmaktadır. Yasama dönemi ise bizim için önemli bir kavramdır. Bir diğeri ise yasama yılı. Yasama dönemi, iki seçim arasındaki süreçtir. Şu anki anayasa değişikliği sonrasında da dört yıllık süre için seçilmektedir TBMM üyeleri. Yasama yılı ise 1 Ekim’de başlayıp, 30 Eylül’de sona eren süredir. Yani kural olarak dört yıllık bir takvim içinde dört tane yasama yılı vardır ama uygulamada bu bazen beş yıl da olabilmektedir.”
ÖĞRENCİLERDEN
TEMSİLİ MECLİS
Çelik’in konuşmasının ardından yasama uzmanları İsmail Doğanay ve Emrah Hurma söz alarak sunumlarını yaptı. Seminerin ikinci oturumunda ise öğrencilerin katılımıyla temsili bir meclis çalışması gerçekleştirildi. Model parlamento uygulamasında öğrencilerin arasından temsili meclis başkanı, komisyon başkanı ve katip üyeleri seçildi. Uygulamada, öğrenciler her ilin seçilmiş milletvekillerini canlandırdı. İktidar ve muhalefet milletvekilleri olarak ikiye ayrılan öğrenciler, temsili bir kanun teklifi hazırlayarak bu teklif üzerinde genel kuruldakine benzer görüşmeler yaptı. Mecliste gerçekleştirilen genel kurul çalışmalarının nasıl yapıldığı uygulamalı bir şekilde öğrencilere anlatıldı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme