Yaşam kalitesinin esası normal kiloyu korumak
Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde kilo problemi olan kişilere egzersiz ağırlıklı kaliteli bir yaşam sunumu sağlandığını belirtti. Dr. Akgün, yaşam kalitesi esasının normal kiloyu korumak olduğunu vurguladı Bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanan ve pek çok hastalığa davetiye çıkaran şişmanlıkla Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde mücadele ediliyor. Merkeze başvuran hastalara planlanan egzersizle [&hellip]
Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde kilo problemi olan kişilere egzersiz ağırlıklı kaliteli bir yaşam sunumu sağlandığını belirtti. Dr. Akgün, yaşam kalitesi esasının normal kiloyu korumak olduğunu vurguladı
Bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanan ve pek çok hastalığa davetiye çıkaran şişmanlıkla Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde mücadele ediliyor. Merkeze başvuran hastalara planlanan egzersizle sorunun aşılması ve hareketli bir yaşam alışkanlığının kazandırılması hedefleniyor.
DÜZENLİ EGZERSİZ İLACA DÖNÜŞTÜ
Sağlıklı Yaşam Merkezi hastalarından 21 yaşındaki Elif Karcı, 3,5 yıl önce başladığı fazla kilolarını verme mücadelesinde 88 kilo iken 18 kilo verme azmini gösterdiğini söyledi. Ciddi kilo problemi bulunduğunu mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmediğini dile getiren Dr. Akgün; “18 kilo verdim. Kilo fazlamı düzenli egzersizler yaparak verdim. İlk zamanlar bir ara günde 15, sonrasında 10 ve 8 defa olmak üzere egzersiz yapıyordum. İlk zamanlar zevkli idi. Ama bu aralar sıkıcı ve yorucu olmaya başladı. Epilepsi hastası olmama rağmen ciddi bir gayret gösterdim. İlaç kullanıyor ara ara bayılmalarım oluyordu. Ama 3,5 yıldır düzenli egzersiz yapmam sonucu bayılmalarım kesildi. Bu egzersizler benim gerçek ilacım oldu. İsteyen herkes doktor tavsiyelerini yerine getirir düzenli egzersiz yaparsa kilo fazlasını rahatlıkla verebilir. Ben hastalığıma rağmen üşenmeden, yılmadan düzenli egzersizle kilo fazlalığımı verdim. Her şeyi yiyorum. Ama ekmek konusunda son derece dikkatli ve ölçülüyüm. Arada bir evde yapılırsa pasta, börek yiyerek karbonhidrat alıyorum. Ağırlıklı olarak kepekli ekmek tüketiyorum. Kahvaltıda diyet ekmek yiyorum.” dedi. Karcı, başta Sağlıklı Yaşam Merkezi ekibi olmak üzere kilo verme programını uygularken kendisine destek olan anne ve babasına teşekkür etti.
MOTİVASYON KAYBI OLABİLİYOR
Şişmanlığın hızla yayılan, pek çok hastalığın habercisi tehlikeli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, Elif Karcı’nın Sağlıklı Yaşam Merkezine başvurduğunda iki kişinin kolunda güçlükle yürüdüğünü belirtti. Yürüme güçlüğü çeken genç kızın gayretli örnek genç hastalardan biri olduğunu kaydeden Dr. Akgün; “Kendisinin bu konudaki gayreti, azmi, istikrarı çok önemli. Dört yıla yakın süredir kontrollerini hiç aksatmadı. Kontrollerdeki asıl amaç eğer yapılan hatalar varsa onların düzeltilmesidir. Motivasyon kaybı olabiliyor. Mesela hastamız sıkıldığından bahsediyor. Egzersizlerin sürdürülebilmesinde bıkkınlık ve sıkılma bizim en önemli düşmanımızdır. Biz bu sorunla karşılaşmayı dönem dönem bekliyoruz. Çünkü bu egzersizler bir süre sonra rutine biniyor. O nedenle biz bunu değiştiriyoruz. Ortaya koyduğumuz farklılık işi biraz daha zevkli hale getiriyor, sıkılmayı ortadan kaldırıyor.” diye konuştu.
YARIM BIRAKMAMAK ŞART
Dr. Lütfi Akgün, Sağlıklı Yaşam Merkezi hastalarından Elif Karcı’nın kilo vermesine rağmen yaklaşık 4 yıllık süreçte kontrolü bırakmadıklarını dile getirdi. Dr. Akgün, kaybedilen fazla kiloların işin bittiği ve bir daha sorun yaşanmayacağı anlamını taşımadığını söyledi. Bir davranışın alışkanlık haline getirilmesi için bir kaç ay geçmesi gerektiğini aktaran Dr. Akgün;: “Elif 4 yılda bunu bir yaşam tarzı haline getirdi. Kontrollere gelmesini istememizdeki en önemli sebep takibini sağlamaktır. Elif’te bu egzersiz, program ve yöntemlerin uzun dönemde neyi getirip neyi götürdüğünü görüyoruz. Elif gibi yaklaşık 4 yıldır kilo vermeyi başaran takip ettiğimiz hastalarımız var. Yarım bırakan demiyorum düzenli olarak gerekenleri yapmaya devam edenlerde kilo vermeyi bitirdikten sonra kilo alımını görmedim. Bu işin hayat tarzı haline gelmesi çok önemli. Ama yarım bıraktığınızda durum böyle olmuyor. Elif önemli bir şey paylaştı. Artık eskisi kadar ilaç kullanmadığını belirtti. Şişmanlık bir çok hastalık çıkışını kolaylaştırıyor.” şeklinde konuştu.
EGZERSİZ B��R ANAHTAR
Şişmanlık ile hastalığın tedavisinde kullanılan ilaç miktarının arttığını belirten Dr. Akgün, bu durumun daha farklı ve fazla ilaç kullanımı gerektirdiğini belirtti. Şişmanlığın getirdiği en önemli sorunun bu olduğuna değinen Akgün; “Mesela bir şeker hastası 150 kilo ise günde 50 ünite insülin vurulması gerekir. Yaşam kalitesinin esası normal kiloyu korumaktır. Normal kilodan kasttettiğimiz hareketli bir yaşam tarzından bahsediyoruz. Hareketli, egzersizli, dengeli beslenmeyi bir yaşam tarzına getirmek gerekiyor. Hiçbir şeyin tadını unutmamalı. Ama yemek içinde yaşamamalı. Egzersizden vazgeçmemeliyiz. Egzersiz bir anahtardır. İşin güzel tarafı bu anahtar kullanıldığında vücutta tüm kasları çalıştıracak, kalbi belli bir hıza yükseltecek bir faaliyettir. Yapılan hareketler vücutta hormonları ve biokimyasal faaliyetleri düzenliyor.” ifadelerini kullandı.
TEMEL SIKINTI HAREKETSİZLİK
Düzenli egzersizin vücudun sağlıklı çalışmasını sağladığına dikkat çeken Dr. Akgün, takım sporlarının adrenalin içerikli rekabet sporları olduğu ve riskler içerdiği için önermediklerini söyledi. Riske girmeden ihtiyaç duyulan kilo fazlasını vermenin mümkün olduğuna işaret eden Dr. Akgün şöyle konuştu: “Egzersiz faaliyeti boyunca beyinsel aktiviteler yüksek tutulur. Egzersiz otomatiğe bağlandığında davranış kalıplaştığından sıkılma ortaya çıkabilir. Bu durum değişiklik zamanının sinyalidir. Artık program değişmek zorundadır. Sıkılmanın önüne geçilirse sonuç başarılı oluyor. Anadolu’daki yeme kültürü son derece güzel ve sağlıklı bir beslenmeyi ortaya koyuyor. En büyük sıkıntı hazır gıda tüketimi. Güzel bir sofra kültürümüz var. Mevsim sebze ve meyvelerinin taze tüketildiği bir pazar alışveriş alışkanlığımız var. Bizdeki en büyük sıkıntı hareketsizliktir.”
AZİMLİ HASTAYA BAŞARI BELGESİ
Kilosu yüz kilogramın üzerinde olan hastalardan Veteriner hekim Yılmaz Pamuk (33) ve serbest meslek sahibi İhsan Yücekaya (42) egzersiz programını düzenli takip ederek fazla kilolarını vermek için uğraştıklarını belirttiler. Paluk ve Yücekaya, Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin hastaları olarak egzersiz programı planlaması için merkezde emeği geçen herkese teşekkür ettiler. Uzman Dr. Lütfi Akgün, Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde 3,5 yıl disiplinli şekilde egzersizlere devam eden hastalardan 21 yaşındaki Elif Karcı’ya başarı belgesi verdi.
Burcu AYDIN