Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yarın sigaraya veda edin”

9 Şubat Dünya Sigarayı

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü öncesinde açıklama yapan Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz “Ülkemizde 5727 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte sigarasız bir toplum olma yönünde önemli bir yol alınmıştır. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra sigara satışlarında yüzde 5 civarında düşme meydana gelmiştir. Bu sayede hem sigara içenlerin oranında azalma olmuş, hem de kapalı yerlerde sigara içme yasağı ile pasif sigara dumanına maruz kalma oranları azalmıştır” dedi

 

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü öncesinde; sigaraya başlama yaşı, sigaranın zararları, sigara ile ilgili yasal düzenlemeler ve sigara bırakma ile ilgili açıklama yapan Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, 171 numaralı telefondan yardım alınabileceğine dikkat çekti. Korkmaz, “Günümüzde yüzde 80 ‘i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,3 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini ise pasif sigara içimine (sigara içilen ortamlarda dumana maruz kalma) bağlı olmaktadır. Sigara dışında farklı şekillerde tüketilen tütün de aynı zararlı etkilere sahiptir.” dedi.
“ENDÜSTRİNİN ANA
HEDEFİ 11-13 YAŞ GRUBU”
Sigara endüstrisinin ana hedefinin 11-13 yaş grubu olduğuna dikkat çeken Korkmaz, “Sigara endüstrisinin ana hedefinin 11- 13 yaş grubu çocuklar olduğu ve ülkemizde de sigaraya başlama yaşının gittikçe bu yaş grubuna kaydığı bilinmektedir. Eğer çocukların sigaraya başlaması engellenemez; uzun süre pasif içiciliğe maruz kalırsa 20-30 yıl sonra maalesef bugünün çocukları sigaraya kurban verilecektir. Çocukları sigaradan korumak için büyüklerin onlara örnek olarak sigaradan ve her türlü tütün mamulünden uzak durması gerekmektedir. Ülkemizde 5727 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte sigarasız bir toplum olma yönünde önemli bir yol alınmıştır. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra sigara satışlarında yüzde 5 civarında düşme meydana gelmiştir” ifadesine yer verdi.
“VATANDAŞLARIMIZI SİGARA İÇMEMEYE DAVET EDİYORUZ”
Afyonkarahisar halkına seslenerek Dünya Sigarayı BırakmaGünü’nde vatandaşları sigara içmemeye davet eden Korkmaz, “Bu önemli halk sağlığı sorununa dikkat çekmek ve halkın farkındalığını arttırmak için yılın belirli günleri ve haftaları sigara ve tütün ile ilgili gün ve haftalar olarak belirlenmiştir. Bunlardan birisi de “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü”dür. Dünya Sigarayı BırakmaGünü’nde vatandaşlarımızı sigara içmemeye ve ömür boyu içmemek üzere sigarayı terk etmeye davet ediyoruz. Bu konuda yardım almak için herkesi sağlık kurum ve kuruluşlarımıza bekliyoruz. Ayrıca Sağlık Bakanlığının Sigara Bırakma Hattı olarak bilinen 171 numaralı telefonundan da yardım alınabilmektedir. Hep birlikte havamızı koruyalım, geleceğimize sahip çıkalım.” şeklinde konuştu.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti