Yarım Elma'dan mükerrer yardımı önleyecek çalışma
Yarım Elma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erol Öztürk, aralıksız sürdürülen yardım faaliyetlerinin şeffaf ve mükerrerlikten uzak olması için fikir babasının iş insanı Melih Yurter olduğunu belirttiği yeni bir çalışmanın yakında faaliyete geçirileceğini açıkladı   Afyonkarahisar Yarım Elma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erol Öztürk dün öğleden sonra dernekte basın toplantısı [&hellip]
Yarım Elma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erol Öztürk, aralıksız sürdürülen yardım faaliyetlerinin şeffaf ve mükerrerlikten uzak olması için fikir babasının iş insanı Melih Yurter olduğunu belirttiği yeni bir çalışmanın yakında faaliyete geçirileceğini açıkladı
Afyonkarahisar Yarım Elma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erol Öztürk dün öğleden sonra dernekte basın toplantısı düzenledi. Öztürk, Ramazan ayı, Ramazan ve Kurban Bayramları faaliyetleri hakkında bilgi verirken yeni ve önemli bir çalışma hakkında da bilgi verdi.
“YARIM ELMA KİMSESİZLERİN KİMİ”
Erol Öztürk, Yarım Elma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin yiğitler ve şehitler diyarı Afyonkarahisar’da 16 yıl önce kimsesizlerin kimi olma adına yola çıkan hayırseverler tarafından kurulduğunu belirtti. 16 yıl boyunca aralıksız süre gelen yardım hizmetlerinin bundan sonrada sürdürülmesini temenni eden Öztürk, “Dernek Kurucu Genel Sekreterliğini yaptım. O günde bugüne dernekle ilişkim hiç kesilmedi. İki dönem, 6 yıldır Dernek Başkanlığını görevini yürütüyorum. Derneğimiz ihtiyaç sahibi kimsesizlere hizmet etmek adına kurulmuştur. Yani ifade ettiğimiz şekliyle kimsesizlerin kimi olma adına kuruldu. Sadece gıda dağıtan bir dernek değiliz. Yiyecek, içecek, yakacak, sağlık malzemeleri ve ev eşyasına varan bir hizmet yelpazesi vardır. Ayrıca eğitim dönemlerinde de çocukların eğitim ihtiyacını da karşılama gayreti içerisindeyiz. Dolayısıyla sınırlı bir hizmetimiz yoktur.” dedi. Hayırseverlerden Allah razı olsun. Bizleri hep destekliyorlar. O gün bugünder hiç kimseyi kapımızdan boş çevirmedik.” dedi.
“GEÇTİĞİMİZ RAMAZAN AYI
2 BİN 500 KOLİ YARDIM YAPILDI”
Afyonkarahisar’da yardım kuruluşu denilince ilk akla gelen kuruluş haline geldiklerini dile getiren Erol Öztürk, bu durumun kendilerini gayretlendirip, yüreklendirdiğini söyledi. Derneğin geçtiğimiz Ramazan Ayı faaliyetlerini değerlendiren Öztürk, “Bilindiği üzere 2020 yılının Mart ayında başlayan bulaşıcı Kovid-19 salgın süreci halen devam ediyor. O dönemde bizim şemsiyemiz altında ki ihtiyaç sahiplerimize yeni ihtiyaç sahipleri eklendi. Eski Valimiz bizi Vefa Destek Grubuna aldı bizde o grupta çalışmalar yaptık. Pandemi sürecinde dernek olarak baktığımız ailelerin yanı sıra yeni işsiz kalan kardeşlerimiz ortaya çıktı. Herkesçe bilindiği üzere bunlar; Berber, garson, aşçı, müzisyen, basın mensubu da oldu. Dolayısıyla kentimizde birden bire ihtiyaç sahibi sayısı hızla arttı. Buna rağmen yılmadık. Geçtiğimiz Ramazan ayı içerisinde derneğimiz toplam 2 bin 500 aileye gıdadan temizlik maddesine kadar çeşitli kalemlerde koli yardım ulaştırdı. Bunun yanı sıra bin 700 aileye de nakdi para yardımında bulunuldu.” diye konuştu.
“AFYON MİLLİYETÇİSİ OLARAK DIŞARIYA BİR KURUŞ VERİLMİYOR”
Pandemi sürecinde ihtiyaç sahibi ailelere ve insanlara yiyecek, içecek, yakacak yardımı yapıldığını aktaran Öztürk, “Pandemi sürecinde geçtiğimiz Ramazan ayı ve bayramıda kattığımızda 4 bin 520 aileye gıda yardımı yapmışız. Gıdaların maliyeti bir milyon 327 bin liradır. Ayrıca bu gıda yardımının yanı sıra ihtiyaç sahiplerine gıda çekleri verdik. Karşılayamadığımız ihtiyaçlarını da bu vesile ile karşılamalarını istedik. Bu gıda çeklerini Afyon’un yerli marketleriyle anlaşarak dağıttık. Yani biz Afyon milleyetçisiyiz dışarıya bir kuruş vermiyoruz. Bu benim için son derece önemlidir. Açıkça ifade ediyorum tüm bu yardımlar gönüllü kişilerce gönderilmiştir. Biz dernek olarak hiç kimseye bize yardım yaparmısınız çağrısında bulunmadık. Bu Yarım Elma Derneği için önemli bir noktadır. Birilerini telefonla aratıp da dernek adına yardım istetmedik. Bu böyle bilinmelidir. Bundan sonrada inşallah hiç yardım talebinde bulunmayacağız. Zaten kendileri gönderiyorlar. Afyon dışında Türkiye’nin çeşitli illerinden yardımlar gönderiliyor. Hatta iftiharla söylüyorum; Şu anda ABD’de bir üniversitede Araştırma Görevlisi olarak görev yapan bir gencimiz çeşitli kez yardımlar aktardı. Benim için son derece duygusal bir durumdu. Çünkü bizim diyalog kurduğumuz bir öğrenciydi. Şimdi hayata tutunup ABD’de bir üniversitede öğretim üyesi olduktan sonra Afyon’u unutmamış. Hatta onun bu yıl ki kurbanını dernek olarak biz keserek ihtiyaç sahiplerine dağıttık.” şeklinde konuştu.
“KURBAN BAYRAMINDA 12 TON ET ELDE EDİLDİ”
Kurban Bayramı faaliyetlerini de anlatan Erol Öztürk şöyle konuştu: “Kurbanları biz vekaet alarak kesiyoruz. Her yıl Kurban Bayramında kurban kesimi için vekâlet aldığımız hayırsever sayısı artıyor. Bu sayı artışı derneğimize olan güveni gösteriyor. Kurbanlık danayı kasaba verirken vekâleti alıyor, kesim sırasında video çekiyoruz. Her vekâlet sahibine de adına kesilen kurban videosunu gönderiyoruz. Şeffaf bir vekalet kurban kesimi yapmış oluyor, vekalet sahibine tadımlık eti hijyenik sonrasında kullanılabilecek saklama kaplarında iletiyoruz. Geçtiğimiz kurban bayramında vekâletle gerçekleştirdiğimiz kurban kesimi sonucu 12 ton etimiz oldu. Bu yıl 600 kurbana bedel bağış aldık. Bu son derece güzel bir rakamdır. Kurban bağışlarının bir kısmını hemen taze olarak dağıttık. Yaklaşık bin aileye 5 kilogramlık kurban eti dağıttık. Kurban etlerimizin bir miktarını dernekte soğuk hava depomuzda tuttuk. Ama esas kurban eti kitlesi Uluçay Enfes Et Tesislerindedir. Kesimlerimiz Enfes Et Entegre Tesisi’nde hijyen ve dini koşullara uyularak Allah razı olsun kurban kesim ücreti almadan yapıldı. ‘Aradığımız derneği bulduk.’ ifadeleri beni çok yüreklendirdi. Kendilerine müteşekkiriz. Kalan etlerimiz Enfes Et Tesisinde soğuk hava deposundadır. Geçen yıl olduğu gibi Enfes Et Tesisi biz istedikçe sucuk ve kavurma olarak teslim edecek. Bizde bunların dağıtımını ihtiyaç sahibi ailelerimize, insanlarımıza yapacağız.”
“YURTER’İN ÖNCÜLÜĞÜNDE
MÜKERRER YARDIMI ÖNLEYECEK ÇALIŞMA UYGULANACAK”
Yarım Elma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek’in bilgisi olan bir proje çalışması içinde olduklarını anlatan Öztürk şunları söyledi: “Bizim gibi gıda dağıtımı yapan dernekler bir yazılımla bir çatı altında toplanarak mükerrer yardımların önüne geçilmesini planlıyoruz. Projemiz doğrultusunda kişinin T.C kimlik numarasını girip Valilik, Kızılay gibi yerlerden yardım yapılıp yapılmadığını görebileceğiz. Böylelikle fakirliğin de meslek haline getirilmesinide önlemeye çalışacağız. Konfiçyus’un ‘Balık tutmayı öğretme’ sözü malumdur. Ama aç gelene de önce bir balık vermek gerekiyor. Ama kimin gerçekten aç olduğunu bilemiyoruz. Dijital ortamda bir çatı altında yardım derneklerinin birbirinin listesini görmesiyle bu konu netlik kazanacaktır. Dernekte benim en kıymetli yardımcım iş insanı Melih Yurter beyefendidir. Kendisinden Allah razı olsun bu projeyi başlattı. Bu çalşıma Eğitim Fakültesi’nden bir profesörümüzle birlikte geliştirildi. Çalışmada son noktaya yaklaşıldı. Belki yurt genelinde bir çalışmaya imza atılmış olunacak.”
“İLERLEYEN ZAMANDA
DERNEK BİNASI DEĞİŞECEK”
Erol Öztürk, dernek binasının uzun vadede bir yer değişikliğine gideceğini şartlar olgunlaştıktan sonra kamuoyuna gerekli açıklamayı yapacağını söyledi. Öztürk şunları kaydetti: “Dernek binamızı 16 yıl önce Afyonkarahisar Belediyesi Genel Koordinatörlüğü yaptığım dönemde Alimoğlu ailesinden istemiştim. Rahmetli Mehmet Alimoğlu 5 saniye düşünmeden ‘Hamamın hangi tarafını istersen al.’ demişti. Ruhu şad olsun. Bu vesile ile tüm Alimoğlu ailesine teşekkür ediyorum. Ben ellerinde büyüdüm. Çok önemli bir hizmet verdiler, Allah razı olsun. İnşallah bundan sonra başka bir binada hizmetimizi sürdüreceğiz. Bizi destekleyen hayırseverlerimiz, değerli büyüklerimiz var. Bayram öncesi 200 çocuğumuza bisiklet dağıttık. Bu olağanüstü güzel oldu. Başta Sayın İçişleri Bakanımz Sayın Süleyman Soylu’ya, geçen yıl gönderdiği bisikletler için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, Valimiz Gökmen Çiçek’e, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e, Milletvekillerimize, İGM Başkanımız Burhanettin Çoban’a, ATSO Başkanımız Hüsnü Serteser’e, ATB Başkanımız Mehmet Mühsürler’e AFSİAD Başkanımız Kadir Sayın’a, TÜMSİAD Başkanımız İbrahim Birliktir’e çok teşekkür ediyorum. Özellikle geçen yıl olduğu gibi bu yıl kurbanlarımızı kesip deposunda saklayan Enfes Et Entegre Tesislerinin sahibi Hüseyin Uluçay’a müteşekkirim. Allah işlerini rast getirsin. Derneğimizin kuruluşan bu tarafa hayırlarıyla bizi destekleyen ama isimlerinin açıklanmasını istemeyen kahraman ruhlu Afyonkarahisarlılara da çok teşekkür ediyorum. Diyorum ki herşey Afyonkarahisar için.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi