• Haberler
  • Genel
  • Yargı siyasallaşırsa, güven nasıl sağlanacak?

Yargı siyasallaşırsa, güven nasıl sağlanacak?

Cumhuriyet Halk Partisi, yargının siyasallaştırılmak istendiğini, bu durumun da güveni sarstığını belirtti Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, iktidarın yargıya müdahale etmek için çaba sarf ettiğini söyledi. Görgöz, “AKP iktidarı tüm hakim ve savcı atamalarını, yüksek yargı üyeliklerini, tayinleri, hakim ve savcılar hakkındaki iddiaları ve soruşturmaları yürütecek, gerekirse meslekten ihraca kadar varacak kararları almaya [&hellip]

Yargı siyasallaşırsa, güven nasıl sağlanacak?

Cumhuriyet Halk Partisi, yargının siyasallaştırılmak istendiğini, bu durumun da güveni sarstığını belirtti

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, iktidarın yargıya müdahale etmek için çaba sarf ettiğini söyledi. Görgöz, “AKP iktidarı tüm hakim ve savcı atamalarını, yüksek yargı üyeliklerini, tayinleri, hakim ve savcılar hakkındaki iddiaları ve soruşturmaları yürütecek, gerekirse meslekten ihraca kadar varacak kararları almaya yetkili HSYK üyelikleri için Ekim ayında yapılacak seçimler öncesinde Başta Adalet Bakanı ve Müsteşarı olmak üzere ülke genelinde adliyelerde, görevli hakim ve savcılar üzerinde büyük baskı oluşturmuş durumdalar” dedi.
YARGI BÖLÜNDÜ
Adalet kurumlarındaki sivil toplum örgütlerinde grupların yönetim listeleri oluşturmaya başladığını kaydeden Görgöz, “HSYK seçimleri için YARSAV ve Yargıçlar Sendikası da ortak aday listesi hazırladı. Bu durumda seçimlere iki listenin girmesi bekleniyor. Hükümete yakınlığıyla bilinen ve DYD’den kopan hakim ve Savcıların oluşturduğu Yargıda Birlik Platformu, aralarına bazı ülkücü ve sosyal demokrat isimleri de alarak, seçim yarışına liste hazırlarken, YARSAV ve Yargıçlar Sendikası sol ve Atatürkçü bir listeyle Yargıda Birlik Platformu’nun karşısına çıkacak. Siyasal ayrışma ile oluşturulan bu listeler bile HSYK’nın ve Yüksek Yargı’nın ne kadar siyasallaştığının, bölündüğünün göstergesi” ifadelerini kullandı.
KİŞİSEL TERCİHLERE SAYGI
Görgöz, şöyle devam etti:
“Yargıçların kişisel siyasi tercihleri olabilir. Ancak, yargı mekanizması ve adalet dağıtan bu sistemde, yargıç ve savcılar artık kendilerini siyasi kimliklerle ve yandaşlıklarıyla tanımlıyorlarsa, HSYK üyelikleri listeleri buna göre belirleniyorsa, bu yurttaşlar açısından oldukça vahim ve ürkütücü bir durum. Kendisini siyasi kimliğiyle tanımlayan bir yargıcın başkanı olduğu bir mahkemede, siyasi bir dava görüldüğünde mahkemenin vereceği karar, adalet duygusu içinde nasıl algılanacaktır.
Yargıdaki bu siyasi ayrışma ve keskin taraflaşma sonrasında, mahkemelere, savcılara, davalara, kararlara, verilen kararlara, hükümlere nasıl güven sağlanacak?” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme