Yaralı yaban kuşlara 5 yıldızlı tedavi

Afyonkarahisar’da çeşitli nedenlerle yaralanan yabani kuşlar koruma altına alınarak, tedavi ediliyor. Tedavilerinin ardından bir doğada kendi başına yaşayacak hale gelene kadar bakılan kuşlar doğaya serbest bırakılıyor. Yaralı bir doğanın sağlığına kavuştuğu Afyonkarahisar’da avcılar nedeniyle yaralanan bir kızıl şahin Afyon Kocatehe Üniversitesi (AKÜ) Hayvan Hastanesi’nde yapılan ilk muayenenin ardından ameliyatla tedaviye alındı Sandıklı ilçesi avcılar tarafından [&hellip]

Yaralı yaban kuşlara 5 yıldızlı tedavi

Afyonkarahisar’da çeşitli nedenlerle yaralanan yabani kuşlar koruma altına alınarak, tedavi ediliyor. Tedavilerinin ardından bir doğada kendi başına yaşayacak hale gelene kadar bakılan kuşlar doğaya serbest bırakılıyor. Yaralı bir doğanın sağlığına kavuştuğu Afyonkarahisar’da avcılar nedeniyle yaralanan bir kızıl şahin Afyon Kocatehe Üniversitesi (AKÜ) Hayvan Hastanesi’nde yapılan ilk muayenenin ardından ameliyatla tedaviye alındı

Sandıklı ilçesi avcılar tarafından vurulan bir kızıl şahin, yaralı halde bir vatandaşın tarlasına düştü. Gözünün altından, göğsünden ve kanadından saçmalarla yaralanan kızıl şahinin, yaralandıktan sonra düşmesiyle de kanadı kırıldı. Tarlada bitkin bir halde yaralı bir şahin olduğunu fark eden çiftçi, şahini alarak Sandıklı Tarım İlçe Müdürlüğü’ne bıraktı.
Yaralı yabani bir hayvanın Sandıklı’da olduğunu öğrenen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ekipleri yaralı şahini Afyonkarahisar’a getirdi. İlk muayenesini Doğa Koruma Bölge Müdürlüğü Veterineri Ali Gezer’in yaptığı yaralı şahin tedavisinin yapılması amacıyla AKÜ Rektörlük Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hayvan Hastanesi’ne götürüldü.
Yaralı şahini inceleyen Hastane Başhekimi Doç. Dr. Bülent Elitok, yaralı şahini tedavisi ameliyathanenin hazırlanmasını istedi. Hastanenin acil bölümünde şahinin kanat yaralarını tespit eden Cerrahi Bölüm Öğretim Üyeleri’nden Dr. Mustafa Volkan Yaprakçı, şahinin kanat filmini çekti. Film üzerinde yapılan incelemede şahinin kanadında iki kırığın yanı sıra gövdesinde çok sayıda saçma yarası olduğu tespit edildi.
Kızıl şahini ameliyata alan AKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demirkan, kızıl şahinin genel durumunun iyi olmadığını söyledi. Kızıl şahinin iyileşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Prof. Dr. Demirkan, “Doğa Koruma ve Milli Parklar 5’inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından hastanemize getirilen kızıl şahinin ilk muayenesinde ateşli silahla yaralanmasına bağlı bir takım saçma taneleri tespit ettik. Bir kanadı kırık ve genel durumunun iyi değil. Tedavisinin tamamlanıp doğaya salınabilecek hale gelmesini umuyoruz” dedi.
Yaralı şahin ameliyata alınırken, 10-15 gün önce yaralı halde bulunan bir doğan ise sağlığına kavuştu. Tedavisi tamamlanan doğanın son kez muayene eden Dr. Mustafa Volkan Yaprakçı, doğanın tüm yaralarının tamamen iyileştiğini söyledi. İyileşen doğanı teslim alan Veteriner Ali Gezer, doğanı bir süre koruma altına alıp, güçlenene kadar tedavisinin sürdürüleceğini söyledi. Gezer doğanla ilgili şunları anlattı, “iyileşen doğan yeniden doğada kendi başına yaşacak hale gelene kadar koruyup, besleyeceğiz. Doğada tek başına yaşabilecek hale geldikten sonra da doğaya salacağız” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme