Yaralı yaban hayvanlarına derman oluyorlar

Doğada çeşitli nedenlerle yaralanan ve merkeze getirilen yaban hayvanları, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki Hayvan Hastanesi'nde tedavi edilerek doğaya geri salınıyor Doğada birçok yaban hayvanı çeşitli nedenlerle yaralanıyor. Birçoğu da hayatını kaybediyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki Hayvan Hastanesi, yaralı olarak bulunan yaban hayvanlarını hayata [&hellip]

Yaralı yaban hayvanlarına derman oluyorlar

Doğada çeşitli nedenlerle yaralanan ve merkeze getirilen yaban hayvanları, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki Hayvan Hastanesi’nde tedavi edilerek doğaya geri salınıyor

Doğada birçok yaban hayvanı çeşitli nedenlerle yaralanıyor. Birçoğu da hayatını kaybediyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki Hayvan Hastanesi, yaralı olarak bulunan yaban hayvanlarını hayata bağlamak için çaba harcıyor.
Bölgede hayvancılığın gelişmesi, çiftlik hayvanlarında rastlanılan hastalıkların tedavisi için çalışmalarda bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, bünyesindeki Hayvan Hastanesi ile hem hayvancılık yapan çiftçilerin hem de yaban hayvanlarının kurtarıcısı oldu.
AKÜ Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Volkan Yaprakçı, her yıl birçok yaban hayvanının hastaneye geldiğini ve tedavilerini yaptıklarını söyledi. Çoğunlukla kanatlı hayvanların geldiğini belirten Yaprakçı, bilinçsiz avcılık yapan kişilerin silahlarından çıkan saçmalarla veya enfeksiyon kapan hayvanların vatandaşlar tarafından bulunarak merkeze getirildiğini aktardı.
AMACIMIZ TEKRAR
DOĞAL YAŞAMLARINA DÖNMELERİNİ SAĞLAMAK
Yaban hayvanlarının doğaya salınmaları için önce tedavi sonra ise tekrar yaban hayata adaptasyon döneminin yaşandığını belirten Yaprakçı, “Batı Anadolu’nun merkezi olan Afyonkarahisar’da sulak alanların bol olması ve kuş göç yollarının ortasında olmasından dolayı vahşi hayat zenginliği yüksek. Her yıl 15- 20 tane yaralı hayvan konuğumuz oluyor. Bu konuklarımızın arasında bazen pelikanlar, leylekler, flamingolar ve geyikler geliyor merkezimize. Çoğunlukla da şahin, atmaca, baykuş gibi yaban hayvanları geliyor. Perşembe günü bir atmaca getirildi merkezimize. İhsaniye ilçesinin Akören beldesi kırsalında vatandaşlar tarafından bulunan atmaca, Milli Parklar Bölge Müdürlüğü Yaban Hayatı Koruma Şubesi müdürlüğü ekipleri tarafından bize getirildi. Büyük ihtimalle insanlar tarafından evcilleştirilerek bakılmaya başlanmış. Daha sonra ayağında oluşan enfeksiyon yüzünden hastalanmış ve bakan kişiler tarafından doğaya salınmış. Geldiğinde biraz kötüydü. Ayağındaki enfeksiyonu küçük bir operasyon ile temizledik. Bir parmağının tırnağı çıkmak üzere o kendiliğinden gelişecek. Ama enfeksiyon yüzünden bir parmağını kaybedecek. Buradaki bakımı ve tedavi süreci bittikten sonra doğaya salmak bizim en büyük mutluluk kaynağımız. Biz tedavilerini yaptıktan sonra Yaban Hayatı Koruma Şubesi ekipleri hayvanları belirli yaşam bölgelerinde doğaya salıyor” dedi.
Evcil hayvanlara verdikleri hizmeti yaban hayvanlarına da vermeye çalıştıklarını belirten Yaprakçı, vatandaşları bilinçli avlanma yapmaya, yaban hayvanlarının yaşam haklarına saygılı olmaya çağırdı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme