'Yaralarımızı birlikte saracağız'

Türk PDR Derneği İl Başkanı Pedagog Doktor Emrah Şenbabaoğlu, Türkiye'yi derinden sarsan büyük depremlerin ardından yaraların birlikte sarılacağını belirtti   Pedagog Doktor Emrah Şenbabaoğlu, deprem bölgelerinde ve deprem sonrası nakiller yoluyla yurdun dört bir yanına yerleştirilen depremzedelere dönük ilerleyen süreçte psikososyal destek hizmetleri sunulması için gönüllü olan üye ve meslektaşlarına yönelik 'psikolojik ilk yardım, psikososyal [&hellip]

Türk PDR Derneği İl Başkanı Pedagog Doktor Emrah Şenbabaoğlu, Türkiye’yi derinden sarsan büyük depremlerin ardından yaraların birlikte sarılacağını belirtti

Pedagog Doktor Emrah Şenbabaoğlu, deprem bölgelerinde ve deprem sonrası nakiller yoluyla yurdun dört bir yanına yerleştirilen depremzedelere dönük ilerleyen süreçte psikososyal destek hizmetleri sunulması için gönüllü olan üye ve meslektaşlarına yönelik “psikolojik ilk yardım, psikososyal destek hizmetleri” eğitimi verildiğini belirtti.
“SAHADA VE OKULLARDA
VERİLEN DESTEK SÜRÜYOR”
Dr. Emrah Şenbabaoğlu, Türk PDR Derneği genel merkezinden gönüllü akademisyenlerin desteği ve 4 bin 700 gönüllü psikolojik danışman meslektaşının katılımıyla söz konusu eğitimlerin gerçekleştiğini kaydetti. Şenbabaoğlu, “Afyonkarahisar İl temsilciliğinde eğitime katılımı, gönüllü çalışmaları ve Afyonkarahisar’daki okul psikolojik danışmanları ile ve gönüllü psikolojik danışman meslektaşlarımızla birlikte hem sahada hem de okullarda destek vermeye devam ediyor. Deprem sonrası uzman desteğine muhakkak ihtiyaç bulunmaktadır. Sadece depremzedelerin değil aynı zamanda dehşet uyandıran duygulara maruz kalan tüm bireylere psikososyal destek eğitim şarttır.” ifadelerine yer verdi.
“TRAVMANIN YIKICI
ETKİSİNİN YAYILMASININ
ÖNLEMEYİ PLANLIYORUZ”
Şenbaboğlu konu hakkında şunları kaydetti: “Psikososyal müdahale gruplarımız il bazında oluşturulmuştur. Yapılacak görevlendirmeleri beklemekte ve sahada gönüllülük üzerine çalışmalar yer almaktadır. Saha görevlendirmeleri yapılmadan önce travma ve psikososyal müdahale konularında akademisyenlerden ve alan uzmanlarından oluşan eğitimciler tarafından Türk PDR Derneğimiz tarafından eğitimler verilmiştir. Bu çalışmalarla travmanın yıkıcı etkisinin yayılmasının önüne geçmeyi planlamaktayız. Türk PDR Derneği Afyonkarahisar Temsilciliği olarak özel kurumlarla da iletişimde olduğumuzu, bu konularda hem kurum içinde eğitimcilere, velilere hem de öğrencilere destek olmaktayız. İl bazında süreç hakkında bilgilendirmeye devam edeceğiz. Konu ile ilgili her türlü sorunuz ve ortak çalışmalarınız için bizlere ulaşabilirsiniz.”
“ÇOCUKLAR İÇİN OLDUĞUNDAN DAHA KORKUTUCU OLABİLİR”
Afet ve krizlerin herkes için rahatsız edici ve ürkütücü olsa da çocuklar için olduğundan daha korkutucu gözükebileceğini dile getiren Şenbabaoğlu şu ifadeleri kullandı: “Sadece depremin kendisi değil, sonrasında medyada gösterilen görüntü ve sesler çocuklarda yoğun stres gelişimine neden olabilir. Ebeveynlerin depremle ilgili çocuğun anlayabileceği bir dil kullanarak konuşması, stres durumunu azaltmaya yardımcı olacaktır.
Çocuğa yaşı ne olursa olsun deprem hakkında neler bildiği, düşündüğü ve duyduğu sorularak konuşmaya başlanmalıdır. Bu sayede çocuğun deprem hakkındaki fikri, bilgileri ve yanlış algıları tespit edilmiş olur. Daha sonra depremle ilgili çocuğa bilgi verilmeli, yanlış algıları değiştirilmelidir. Ayrıca bu konuşma esnasında çocuk, kendini ifade etme konusunda cesaretlendirilmelidir.”
“ÇOCUKLAR YANLIŞ BİLGİLERE MARUZ KALABİLİRLER”
“Konuşmayan çocuklar için ise onları zorlamadan, merak edebilecekleri soruları kendinize sorup cevap veriyor gibi bilgi verebilirsiniz.” diyen Şenbabaoğlu, “Bilgilendirmeden sonra çocuğa mutlaka merak ettiği bir şey olup olmadığı sorulmalıdır. Çocuklarla konuşurken şunlar akılda tutulmalıdır. Çocuklarda hepimiz gibi olan olayı merak eder ve öğrenmek ister. Depremle ilgili ebeveynlerinden bilgi edinemediklerinde yanlış bilgilere maruz kalabilirler. Çocuklar güvende olmak ister. Bu yüzden netliği belli olmayan asparagas haberlerden, olağan dışı söylemlerden uzak tutulmaları gerekir. Afet ve kriz durumlarıyla ilgili aile acil durum planlamanızı ailece görüşmeniz ve ailenizin olağanüstü bir durumda izleyeceği somut bir yol haritası oluşturmanız çocukların psikolojik sağlamlığı için yararlı olacaktır.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme