'Yapmamız gerekenlerin %40'ını yapamıyoruz'
İGM Başkanı Burhanettin Çoban, iki dönem yürüttüğü Belediye Başkanlığı sırasında bütçedeki yatırım oranı en yüksek olan Belediyelerden biri olarak gösterildiklerini söyledi. Çoban, İGM'de ihtiyaç ve aciliyeti göz önüne aldıklarını, gelirlerindeki yaklaşık % 30 civarındaki kesintiler nedeniyle 2019'da yapılması gereken işlerin yüzde 40'ını gelecek seneye bırakmak zorunda kaldıklarını dile getirdi İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Burhanettin [&hellip]
İGM Başkanı Burhanettin Çoban, iki dönem yürüttüğü Belediye Başkanlığı sırasında bütçedeki yatırım oranı en yüksek olan Belediyelerden biri olarak gösterildiklerini söyledi. Çoban, İGM’de ihtiyaç ve aciliyeti göz önüne aldıklarını, gelirlerindeki yaklaşık % 30 civarındaki kesintiler nedeniyle 2019’da yapılması gereken işlerin yüzde 40’ını gelecek seneye bırakmak zorunda kaldıklarını dile getirdi
İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Burhanettin Çoban, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını yanıtladı.
Burcu Aydın: Sayın Başkanım 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçiminden sonra İl Genel Meclisi Üyeliğine sonrasındaki görev dağılımı sonucu Meclis Başkanlığına seçildiniz. Geçen süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
Burhanettin Çoban: Biz İl Genel Meclisi olarak 9 Ağustos Cuma günü Ağustos ayının son birleşimini tamamladık. 16 Nisan 2019 tarihinde mazbatamızı aldık. Malum olduğu üzere ilk toplantımızı 21 Nisan 2019 Pazar günü hatırlanacağı üzere yeni seçilmiş Meclis üyeleri olarak ilk toplantımızı gerçekleştirip, toplantıya katılan 50 İl Genel Meclisi Üyemizin 49’nun oybirliği ile şahsım Meclis Başkanlığı görevine seçildim. O günden bugüne öncesinde 6 yıl boyunca AK Parti İl Başkanlığı görevini yürütmemiz, 10 yıl boyunca iki dönem Belediye Başkanlığı yapmamızla ciddi bir tecrübe kazanmamıza neden oldu. Ben biliyorum; sadece Afyonkarahisar’ın Belediye Başkanı değildim. Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu Bey her bayram 18 ilçemizin tamamını gezer. Ben her bayram Sayın Bakanımızla ‘İlçelerden bana ne’ demeden onunla beraber tüm ilçelere, toplantılara, açılışlara, temel atmalara katıldım. Davet edildiğimiz zaman köylerimize ilçelerimize beldelerimize gittik. Yürütmenin başında Sayın Valimiz var. Valilerimizle, Özel İdare Genel Sekreterimizle ve Özel İdare çalışanlarıyla teknik ve idari anlamda hepsiyle birbirimize düşen işlerimiz sonucu karşılıklı bir etkileşim, işbirliği içerisindeydik. Bu nedenle ben İl Özel İdaresini, köylerini, beldelerini eğitim, sağlık, güvenlik, kültür turizmi gibi sorunları ve çözüm yollarını bilir durumdayım.
Burcu Aydın: Peki bu ciddi tecrübe bileğinizi kuvvetlendirdi mi?
Burhanettin Çoban: Aslında benim pozisyonum avantajlı oldu. Bilindiği üzere İl Özel İdaresi görevleri ikiye ayrılıyor. Bir tanesi 725 bin nüfusumuzun olduğu yani il genelinin tamamındaki görevlerimizdir. Bir diğeri de köylerdeki görevlerimizdir. Sadece tek görevimiz bir Belediye’nin yönetimi değil, il ve ilçe beldeler harici görevlerimiz var. Bunlar nedir diye sorulacak olursa; Biz İl Özel İdaresi olarak bina yapmakla ve binaların tamir tadilatlarından sorumluyuz. Eğitim ile ilgili bir görevimiz yok. Köylerimizde il genelinde eğitim ilkokul ortaokul, okul öncesi eğitim kurumları sağlık, kültür, turizm, güvenlik, AFAD, tarım hayvancılık, erozyonun önlenmesi gibi konularda şehrin tamamından sorumlu kurumuz. Köylerde de tabiri caizse il, ilçe, kasaba dışındaki köylerde de bir Belediye ne yapıyorsa onu yapabilecek durumdayız. Bu nedenle de esasen 10 yıllık Belediye tecrübemiz bir de ondan önceki 10 yıl Belediye Meclis Üyeliği yapmamız nedeniyle bu konulara yabancı değiliz. Elhamdülillah tecrübemizle çok kısa sürede adaptasyonu sağladık. Bu adaptasyonu Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz, ilçelerimizde tüm siyasi partilerden göreve seçilen Meclis Üyelerimizle, İl Özel İdaresi çalışanlarıyla çok kısa sürede sağladık. Şu an için bir sorun gözükmüyor. Tecrübe ve iş birliği karşılıklı sevgiye, saygıya, hürmete dayalı iş birliğidir.
Burcu Aydın: Hoşgörü ve ortak aklın hâkim olduğu ortak paydada uzlaşı kültürü ile hareket etme özelliği İl Genel Meclisi’nde de ön plana çıkacak mı?
Burhanettin Çoban: Evet aynen öyle. İnşallah bu durum Afyon’umuza olumlu hizmet olarak yansıyacak. Belediye Meclisi’nde bilindiği üzere her siyasi parti ile özellikle sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliğine önem vermeyi hâkim kıldım. Onlara söz verdim. Beraber bir araya geldik. Hele bir konunun muhatabı sivil toplum kuruluşuysa onunla o konuda mutabakata varmadan bir işlem, bir eylem bir karar alım yapmadım. Burada yani İl Genel Meclisi’nde de elhamdülillah bunu götürmeye çalışıyoruz.
Burcu Aydın: İl Özel İdaresi’nin karar organı olan İl Genel Meclisi’nin başındasınız. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Sayın Mehmet Zeybek’in tasarruf tedbirleri alıp, kemer sıkma politikası uygulamasına yönelik açıklama ve izlediği politikayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Burhanettin Çoban: Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır tabiri herkesçe malumdur. Ama bir de ortak hizmet anlayışı dediğimiz hemen her Belediyenin, her insanın akılında olması, yapması gereken şeyler vardır. Tabi Mehmet Zeybek Başkanımızın tasarrufa önem vermesi bu konuda çaba göstermesi takdire şayandır. Kendi anlayışı saygı göstermek gerekir. Biz 10 yıl sürelik Belediye Başkanlığımızda göreve seçildiğimiz 2009 yılından itibaren en dikkat ettiğimiz konuların başında tasarruf geliyor.
Burcu Aydın: Peki tasarruflu olup olunmadığı ya da kaynakların verimli kullanılıp kullanılmadığının net tespiti nasıl olur?
Burhanettin Çoban: Bir Belediyenin kaynaklarını verimli kullanıp kullanmadığı ile ilgili konu aslında Belediye Başkanının cevap vermesiyle öğrenebilecek bir konu değildir. Bütçeler vardır. Bir tahmini bütçe bir de gerçekleşen bütçe vardır. Eğer sizin gerçekleşen bütçeniz içersindeki temsil ağırlama giderleriniz fazlaysa orada israf var demektir. Ama personel giderleri yüksekse bu gider yüzde 30’un üzerinde ise yine burada yanlışlık var demektir. Kaldı ki zaten yüzde 30’u aşamaz. Eğer bir Belediye’nin bizim gibi bir il Belediyesinin personel harcamaları genel bütçesi içersinde yüzde 30’u geçiyorsa o Belediye Başkanına, Başkan Yardımcısına, Personel Müdürüne zimmet çıkarırlar. Yani kamu zararını çıkarırlar. Bunun da hesabını devlet sorar. Biz Belediye Başkanı iken hiçbir zaman yüzde 30’luk orana yaklaşmadık. Biz Afyonkarahisar Belediyesi olarak bu konuda örnek gösterildik. Hatta sosyal medyada twitterda görülecektir. Bizim zamanımızın AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya Afyonkarahisar Belediyesi ile birçok Belediye’yi karşılaştırmıştı. Bu Belediyelerden bir tanesi de Isparta Belediyesidir. Biz bütçedeki yatırım oranı en yüksek olan Belediyelerden bir tanesiydik. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek ağabeyim de mutlaka seçim vaatleri kapsamında bunları yaparken elbette bir hata ve eksik varsa bunları giderecektir. Bunları gidermek en tabii hakkıdır. Buna herkesin saygı göstermesi gerekir. Biz de değerli Başkanımıza başarılar diliyor hizmet anlayışı yönünde kendisini tebrik ediyoruz. İnşallah önümüzdeki 5 yıllık görev süresi boyunca Afyonumuza en güzel hizmetleri yapmasını diliyoruz.
Burcu Aydın: Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan ve çok önem verdiğiniz Motokros Şampiyonası için bir tavsiyeniz, hissettiğiniz bir eksiklik var mı?
Burhanettin Çoban: Motokrosla ilgili çalışmayı Belediye’de ekip arkadaşlarımızla birlikte 2017 yılı içerisinde başlattım. Öncelikle arazinin tahsisini almak önemliydi. Bize 165 bin metrekarelik bu araziyi devletimiz tahsis etti. Devletimize bu vesile ile teşekkür ediyoruz. Burada güzel proje yaptık. Bu projeyi siz de biliyorsunuz oradaki imalatların yüzde 90’nı Belediyemiz kendisi yaptı. Orada yaklaşık 80 bin metrekare asfalt alan vardır. Pistimizi güzel kılan da asfalt alandır. Günümüz fiyatlarıyla bu pisti 8 milyon TL’ye yapmak mümkün değildir. Aynı zamanda gereken binaları da yaptık. Etrafının çevrilmesi işlemleri ve alt yapısıyla birlikte aydınlatmayı da tamamladık. Tüm bunları 23 gün içerisinde kendi kamyonlarımızla, kendi iş makinelerimizle, kendi operatörlerimiz ve mühendislerimizle, teknikerlerimiz, teknisyenlerimiz, işçilerimizle yaptık. Pistin inşaatını biz kendimiz gerçekleştirdik. İlk yılımız olması nedeniyle biz başarısız olma ihtimaliyle korkarken dünya çapında bir organizasyona imza attık. Bu organizasyon 100 ülkede canlı yayınlanırken, 63 ülkede de banttan yayınlanacakken acaba bir hatamız olur da dünyaya, Türkiye’ye rezil oluruz diye içimizde bir korku varken elhamdülillah biz bu cesareti gösterdik. Daha ilk yılımızda Dünya Motosiklet Federasyonundan iki ayrı unvan aldık. Birincisi Dünyanın En İyi Pisti, ikincisi Dünyanın En İyi Medya Alt Yapısına Sahip Pist ödülünü aldık. Bize söylenilen 2019’da da siz bu unvanı alırsınız. Çünkü daha iyisinin yapılma şansı olmadığını bizzat Federasyon yetkilileri ilettiler.
Burcu Aydın: Peki şampiyonanın 2. yılında yarışmanın Cumhurbaşkanlığı himayesine alınmasını nasıl yorumluyorsunuz?
Burhanettin Çoban: Biz bu işe girerken Afyonkarahisarlı kardeşlerimiz belki basın mensupları da buna dâhildir, hiç kimse bunun dünya çapında ses getireceğine inanmadılar. Biz bunu ilk yıl gerçekleştirdik. Biz Sayın Valimizle 2018’de Dünya Motokros Şampiyonası için İtalya’ya gitmiştik. Biz kadar nüfusu olan bir İtalyan şehrinde Dünya Motokros yarışlarının 1957 yılında başladığını öğrendik. Orada yüz binden fazla seyirci vardı. Tabii bizim ilk yılımızda seyirci azlığından şikâyet geldi. Daha ilk yılımız müsaade edin. Burası çok önemlidir; daha ikinci yılımıza başlamadan Cumhurbaşkanlığı tarafından bu yarış himayeye alınmıştır. Şimdiye kadar bu durum Türkiye’de bir tek Pendik Kurtköy’de yapılan Formula Yarışları için yapılmıştır. Bir de Cumhurbaşkanlığının kendi yaptığı bisiklet turnuvası vardır. Bir de Sayın Bilal Erdoğan’ın fahri başkanlığını yaptığı Etno Spor Etkinlikleri çerçevesinde bir takım yarışlara himaye verilmiştir. Bunun dışında verilmiş bir himaye yoktur. İlk kez Cumhurbaşkanlığımızca bu iş takip edilmiş bunun dünya yansımaları, reklam gücü, tanıtım etki güçleri hesap edilerek bu yarış himayeye alınmıştır. Burada Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek gerekir. Elhamdülillah bu onur Afyonkarahisar Belediyesinindir, bu onur ve şeref Belediye’nin özveri gösteren çalışanlarına aittir. Buradaki en büyük payı da benle birlikte o zaman ki ekibimiz almıştır. Kocatepe Gazetesi vasıtasıyla Afyon’a bu onuru yaşatan, Afyon’a bu güzelliği yaşatıp, ilimizi hem Türkiye’de hem dünyada öne çıkaracak organizasyonda emeği geçen tüm Belediye personelimize de canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu pist düşünce ve inşaat bitirme olarak tamamen şahsımın döneminde gerçekleştirilmiştir. Ama en büyük pay sahibi Belediye çalışanlarınındır. Onları canı gönülden kutluyor, alınlarından öpüyorum.
Burcu Aydın: İGM 2020 yılı bütçe görüşmelerini Kasım ayında başlayacak. Netlik kazanan bir taslak bütçe söz konusu mu? Bütçede aslan payı yine Milli Eğitim yatırımlarının mı olacak?
Burhanettin Çoban: Milli Eğitim yetkililerimizle Eğitim Komisyonumuzla birlikte toplandık. 2019’da ilave olarak nelerin yapılabilip, 2020’ye neler yapılabileceğine yönelik toplantımızı iki ay öncesinden yaptık. Bizim bütçe ayımız Kasım ayıdır hemen o ayda bitirelim anlayışımız yok. Şimdiden bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Biz Milli Eğitim hizmetlerinde inşaat ve bakım, onarım anlamında sorumluyuz. Örneğin Bostanlı köyümüzde inceleme yaptık. Devletimiz orada 8 derslikli bir okul yapmış. Bu okulumuzun şu anda boş olduğunu gördük. Köylerimizi, beldelerimizi ziyarete gidiyoruz. Bizlere oralarda okulla ilgili talepler geliyor. Son olarak gittiğimiz mesela Karaaslan köyünde Özel İdare kanalıyla Milli Eğitim oraya 6 derslikli bir okul inşaatı yapıyor. Köy Muhtarı buradaki okulun yeterli olmadığını ziyaretimiz sırasında söyledi. Derslik sayısının 10 veya 12 dersliğe çıkarılmasını istedi. Yetkililer de orada 56 öğrencinin bulunduğunu 6 derslikli bir okul yapıldığını belirtti. Derslik başına 9,5 öğrenci düşüyor. 6 derslikli inşa edilen okul 200 öğrenciye yetecek alt yapıya sahiptir. Öğrenci sayısı arttıkça okul projelerimiz eklenebilir, büyütülebilir şekilde hazırlanıyor. İhtiyaca göre okul yapımında hassasiyet gösteriyoruz. Mutlaka bizden önceki arkadaşlarımız da okul yapımında bu hassasiyeti göstermişlerdir. Onları suçlamak için söylemiyorum. Ama bazen öyle yoğun talepler ve ısrarlar gelebiliyor ki öğrenci potansiyeli hesap edilemeden yatırım yapmak durumunda kalına biliyor. Örneğin Bostanlı köyünde ki 8 derslikli okulumuz gibi. Şu an boş durumda. Sıkıntılarla karşılaşmamak için özellikle eğitim noktasında ihtiyaç planlaması yapılırken sadece muhtarımızdan, bölgeden İGM’ye gelen talepleri karşılamadan önce işin uzmanlarıyla görüşüp tartışarak en doğru kararı vermeye çalışıyoruz.
Burcu Aydın: 2020 bütçesinde yakalamak istenilen bir hedef rakam var mı?
Burhanettin Çoban: Maalesef İl Özel İdaremizin 2019 yılı gelirlerinde yüzde 30 civarında bir azalma var. Afyon’da 48 belde Belediyemiz kapatılmıştı. Ama bu belde belediyeleri kapatılmamış gibi 1 Nisan 2019 tarihine kadar Belediyelerin payı olan paralar İl Özel İdaresine gönderiliyordu. Bu tarihten sonra devletimiz bu para gönderimini sonlandırdı. Sadece bu gelir kaleminden dolayı Afyonkarahisar İl Özel İdaresi’nin bir yıllık kaybı 38 milyon TL’dir. Bu ciddi bir rakamdır. Bütçeniz 500 milyon TL olur da 30 milyon TL bütçenin yüzde 8 veya 9’na tekabül eder. Bizim bütçemiz 160 milyon TL’dir. Bunun 40 milyon TL’si gelmezse yüzde 30 civarında bütçe de daralma sözkonusudur. Bu yüzden 2019 yılı yatırım programında olup da yapmamız gerekenlerin yüzde 40’nı şu an yapmıyor, 2020 yılına bırakıyoruz. Böyle bir sıkıntı var. İnşallah güzel işaretler var. Faizler, döviz, akaryakıt fiyatları düşüyor. Devletimiz başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ekonomi yönetimimiz de inşallah bu işi en güzel şekilde ele aldılar. Önceliklerinin ekonomi olduğunu ilan ettiler. Ekonomimiz düzelir, devletin gelirleri de artarsa mutlaka İl Özel İdaremizin gelirleri de buna paralel artar. Biz de inşallah daha fazla hizmet etme imkânına kavuşuruz. Ama 2019 yılı için böyle bir sıkıntıdan bahsetmeden geçmem doğru olmaz. Bunu da gerçekliğiyle anlatmak istedim. Ama Cumhurbaşkanımızın, kabinemizin 2020 için alacakları tedbirlerle ben her şeyin daha iyiye gideceğine inanıyorum. Bu vesile Sayın Cumhurbaşkanımıza ve çalışma arkadaşlarına Allah’tan en güzel başarıları niyaz ediyorum.
Burcu Aydın: En öncelikli hizmetler sizin için nedir?
Burhanettin Çoban: Bizim için yol, su, kanalizasyon en öncelikli hizmetlerdir. Böylesi bir sorun olan yer için önceliğimiz su, kanalizasyon ve yolla ilgili tüm talepleri karışlamamız lazımdır. İnşallah göreceksiniz bundan sonra da araştırmalarımızı yapıyoruz. Kurulan sıcak asfalt şantiyesinde emek sahiplerine teşekkür ediyoruz. Artık sathi kaplama asfalt yerine onun 5 katı ömürlü sıcak asfalta geçeceğiz. Eğitimini aldığım kimi yerimizde sıcak asfalt kimi yerimizde de sıcak asfaltın muadili olan sıcak asfalt gibi ithal ürün olmayan tamamen yerli ve milli ürün olan silindirle sıkıştırılmış beton yollar noktasında da bir çalışma başlatacağım. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı [my_shortcode attributes=””/]