Yapılandırma Kanunu, GSS borçlarını da kapsıyor
İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Samet Fidan, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun 19 Ağustos 2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 6736 Sayılı Kanun, SGK alacakları olmak üzere devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandırıyor. 2016 yılı Haziran ayı ve daha önceki aylara ilişkin SGK alacakları ve bunların gecikme cezaları [&hellip]
İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Samet Fidan, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun; 19 Ağustos 2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 6736 Sayılı Kanun, SGK alacakları olmak üzere devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandırıyor. 2016 yılı Haziran ayı ve daha önceki aylara ilişkin SGK alacakları ve bunların gecikme cezaları yapılandırma kapsamına girecek. Ayrıca, gecikme cezaları affedilecek, yerine TÜİK verilerine göre hesaplanan enflasyon farkı, borç asılına eklenerek tahsil edilecek. Borcunu yapılandıran esnaf icra ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek” dedi.
2 OCAK
2017’YE KADAR MÜRACAAT
EDİLEBİLECEK
Fidan, açıklamasına şöyle devam etti:
“Yapılandırma Genel Sağlık Sigorta Borçlarını (GSS) da kapsayacak. 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebilecek.Kanun kapsamında borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler, 31 Ekim 2016 tarihine kadar başvurabilecekler. Borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler ise ilk ödemeyi 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapabilecekler.Gelir testi yaptırmamış olanlar 2 Ocak 2017 tarihine kadar gelir testine müracaat edebilecekler. Belirlenecek gelir testi sonucuna göre GSS primleri ödenme imkanına kavuşmuş olunacak. Borçları dolayısıyla sağlıktan yararlanamayan genel sağlık sigortalılar, ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.”
TAKSİT İMKANI SUNULUYOR
Düzenlemenin birçok avantajının bulunduğuna dikkat çeken Fidan, “Yapılandırılan, idari para cezalarının gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50’si silinecek. Yani 100 lira idari para cezası, 40 lira da bunun gecikme cezası olan bir borçlu bu tutarı öderken borç aslını 50 lira olarak, 40 lira gecikme cezasını da 50 lira borç aslına uygulanacak enflasyona göre güncellenecek tutarla birlikte ödeyecek.Yapılandırma kapsamında, SGK’ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak. SGK’ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecekler. Böylece; 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecek” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)
Son tarih 31 Ekim
Afyonkarahisar Defterdarlığı, Ağustos ayında yürürlüğe giren ve yapılandırma kolaylığı getiren kanundan yararlanılması için son tarihin 31 Ekim 2016 olduğunu açıkladı
Afyonkarahisar Defterdarlığı, vatandaşları borçların yapılandırılması hususunda uyardı. Defterdarlık’tan yapılan açıklamada “Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabilecek. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin Kasım 2016 ayında yapılması gerekiyor. Peşin ödemeler teşvik ediliyor. Vatandaşlarımıza peşin ödeme avantajını tekrar hatırlatmak istiyoruz. Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödenmesini teşvik etmek için ödemeler peşin yapıldığı takdirde, Kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak” denildi.
İLK İKİ TAKSİDİ
ZAMANINDA ÖDEYİN
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Taksitlerin ilk 2’sinin zamanında ödenmesi şartı getirildi. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2 taksiti ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacaktır. Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına yönelik de düzenleme yapıldı. Kanunla, gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki varlıkların herhangi bir vergi ödemeden milli ekonomiye kazandırılmasına imkân sağlandı. Yurt dışındaki varlıklar yıl sonuna kadar Türkiye’ye getirilebilecek yurt içindeki varlıklar da yine yıl sonuna kadar işletme kayıtlarına alınabilecek. Bu kapsamda yapılan işlemler, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak. Varlıkların işletmeden çekilmesi kar dağıtımı sayılmayacak. Yurt dışından getirilen varlıklar ile yurt içinde olup defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle, vergi incelemesi ve tarhiyatı, herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak.” (Kocatepe Haber Merkezi)