Yapıda geopolimer beton tercih edilmeli

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünde 'Geopolimer Semineri' düzenledi. Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen seminerde, TÜBİTAK'ın desteği ile gerçekleştirilen 213M294 numaralı projenin detayları öğrenciler, öğretim elemanları ve inşaat sektörünün profesyonelleri ile paylaşıldı.Seminerde ilk olarak söz alan Yrd. Doç. Dr. Gökhan Kürklü, geopolimerin polimer kimyasındaki yerine ve geopolimer betonun üretim sürecine değindiği konuşmasında, [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünde “Geopolimer Semineri” düzenledi. Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen seminerde, TÜBİTAK’ın desteği ile gerçekleştirilen 213M294 numaralı projenin detayları öğrenciler, öğretim elemanları ve inşaat sektörünün profesyonelleri ile paylaşıldı.
Seminerde ilk olarak söz alan Yrd. Doç. Dr. Gökhan Kürklü, geopolimerin polimer kimyasındaki yerine ve geopolimer betonun üretim sürecine değindiği konuşmasında, günümüzde her alanda çevreye zararı en az olan ürünlerin tercih edildiğini belirtti. Kürklü “Bu noktada en çok kullanılan yapı malzemesi olan çimentonun üretiminde ortaya çıkan sera gazı etkisini azaltmak için elinizde iki imkân bulunmaktadır. Bu iki yöntemde de çimento yerine kullanabileceğiniz malzemelerden bir tanesi termik santrallerde yakılan kömürün atık bir ürünü olan ve depolanması ciddi çevre sorunlarına neden olan uçucu küldür. Geopolimer beton olarak adlandırdığımız ürün çimentosuz beton olarak adlandırılan bir betondur. Bu yöntem sayesinde hem atıklar faydalı bir ürün olarak değerlendirilmiş oluyor hem de çimentoya oranla sera gazı salınımı yüzde 90 oranında azaltılabiliniyor” diye konuştu.
Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Gökhan Görhan ise projede üretilen yapı malzemeleri ve bu malzemelere ait sonuçları katılımcılarla paylaştı. Görhan, “Yapılan bu çalışmada uçucu kül ve metakaolin gibi iki farklı malzeme kullanarak üç tip geopolimer yapı malzemesi üretilmiştir. Bu doğrultuda geçen 2 yıllık süreçte geopolimer pasta, harç ve beton gibi malzemeler hazırlanmıştır. Laboratuvar koşullarında yapılan çalışmalarda, geopolimer malzeme üretim safhalarının her birinde optimizasyon yapılması gerekmektedir. Elde edilen veriler doğrultusunda, uçucu kül ve metakaolin içerikli betonların üretilebileceği, fiziksel ve mekanik özellikler bakımından ise geopolimer betonların, normal betonlarla benzer özellik gösterdiği belirlenmiştir” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme