Yapı denetim Afyon için çok yeni

YDKB İl Temsilcisi İrfan Sepin, Afyonkarahisar için çok yeni bir uygulama olan yapı denetiminin çok büyük önem taşıdığını kaydetti. Sepin, yeni uygulamaya göre Proje ve Uygulama Denetçilerinin inşaatın temelinden çatısı bitinceye kadar her halde sorumlu olduklarını vurguladı Amaç düzgün yapı denetimi Afyonkarahisar Yapı Denetim Firması mensuplarından İnşaat Mühendisi Proje ve Uygulama Denetçisi İrfan Sepin, İstanbul [&hellip]

Yapı denetim Afyon için çok yeni

YDKB İl Temsilcisi İrfan Sepin, Afyonkarahisar için çok yeni bir uygulama olan yapı denetiminin çok büyük önem taşıdığını kaydetti. Sepin, yeni uygulamaya göre Proje ve Uygulama Denetçilerinin inşaatın temelinden çatısı bitinceye kadar her halde sorumlu olduklarını vurguladı

Amaç düzgün yapı denetimi
Afyonkarahisar Yapı Denetim Firması mensuplarından İnşaat Mühendisi Proje ve Uygulama Denetçisi İrfan Sepin, İstanbul merkezli Ankara Şubesi olarak 10 adet yapı denetim firmasının bir araya gelip birlik kurduklarını açıkladı. Türkiye bazında bütün denetimlerin bir araya gelerek kurduğu bir derneğe üye olmayı uygun gördüklerini anlatan İrfan Sepin, başvurularının hemen kabul edildiğini söyledi. Sepin; “Türkiye Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği üyesi olduk. Buradaki birinci amacımız yapı denetimin olması gerektiği şekilde yapılmasıdır. Bugüne kadar yapılmış ve bundan sonra yapılacak denetimlerin kurallara uygun standartlara uygun yeni yapıların depreme uygun şekilde yapımını ve taki-bini sağlamaktır. Türkiye’de inşaat sektörü dünya çapında önem kazanmıştır. Azımsanmayacak derecede iyi bir sektördür. En büyük yapıları Türk mühendisi, Türk mimarı, Türk firması yapmaktadır. Maalesef içerde yapılan eksiklikler ufak bir sarsıntıda yıkılıyor. Köy ve kentlerin yüzde 70’lik yapısı yığma yapılar. Bizim mo-dernleşme ile çok katkı yüksek yapılar ile inşaat sektöründe gelişmelerdir. Önemli olan burada mühendisin yapmış olduğu proje değil, projenin uygulanıp uygulanmaması. Denetim çok önemli. Bu güne kadar başımıza ne geldiyse denetimsizlikten geldi. Her şey iyi yapılıyor ama denetim yapılmıyor. Yapılanlarsa yerini bulmuyor. İnşaatlarda çalışan usta ve işçi kalitesi iyi düzeyde değil. İnşaat sektöründe çalışan usta ve işçilerin süratle eğiti-lerek istenilen düzeye getirilmesi zorunludur.” dedi.
Son aşamada ruhsat alınacak
Yapı denetiminin gerçek bir milat olduğunu ifade eden Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği (YDKB) Afyonkarahisar İl Temsilcisi İrfan Sepin, konuyla ilgili bugüne kadar yerel yönetimlerin söz sahibi olduklarını söyledi. Bundan sonra yerel yönetimlerin çok fazla yaptırım gücü olmayacağını dile getiren YDKB İl Temsilcisi İrfan Sepin; “Yapı denetim elemanları, müfettişleri devletin birer memuru konumunda. Yapı denetimi Afyon için çok yeni. Yönetmelikleri ve tüzükleri harfiyen uygulamak zorundayız. 4708 Sayılı kanunla görevlerimiz belirlendi. Bunlarda olmazsa olmazlardır. Türkiye’de hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını biliyor ve buna inanıyorum. Bu bizim vicdani sorumluluğumuz. Bize teslim olmuş insanların ve hiçbir şeyden haberi olmayan insanların mezarlarının altına imza atan insan olmak istemiyoruz. Şu an kamu binaları hariç tüm yapılar bizim denetimimizde. Eskiden vatandaş herhangi bir mühendise proje çizdiriyordu. Çizdirilen bu proje-ler TUS denilen Teknik Uygulama Sorumluluğu’nda mühendislere veriyordu. Yeni sistemde artık bu mühendisler projelerini dışarıda çizecekler bu insanlar bize getirip biz bunu ön incelemeden geçireceğiz. Ön inceleme sonrası eksikler varsa projeler mühendislere geri gönderip eksiklikleri tamamlatacağız. Son aşamada Belediye’ye başvurarak yapıların ruhsatlarını kestireceğiz.” diye konuştu.
Kontrol etmeme lüksü yok
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği (YDKB) İl Temsilcisi İrfan Sepin, yeni uygulamaya göre Proje ve Uygulama Denetçilerinin inşaatın temelinden çatısı bi-tinceye kadar her halde sorumlu olduklarını dile getirdi. Olumsuzluklar baş gösterdiğinde tutanak tutma yetkileri olduğunu kaydeden Sepin sözlerine şöyle devam etti: “Bayındırlık ve İskan Bakanlığı dijital ortamda olağanüstü programlar hazırladı. Artık inşaata gitmeye-yim kontrol etmeyeyim gibi bir lüksünüz yok. İnşaata girip çıktığınızı uydudan takip edecek sistemler gelişti. İnşaata girip çıkışları kontrol eden sistemler gelişti. Parmak izi ile giriş çıkışları kontrol eden cihazlar ile inşaat ortamında yapılar Yapı Denetim Komisyonu tarafından takip ediliyor. İnşaatların koordinatlarını girmek zorunda kaldığınız için işten kaçış noktası yok. ” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme