- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Yapay Zeka Meslekleri Elimizden Alacak Mı?
Yapay Zeka Meslekleri Elimizden Alacak Mı?
Son yılların öne çıkan sorularından biri olan yapay zeka meslekleri elimizden alacak mı için ayrıntılı yanıtlar.
Uzun yıllardır var olan yapay zeka, daha önce görülmediği kadar gündemde. Birçok teknoloji şirketinin yapay zeka teknolojisine sahip ürün ve hizmetler sunduğuna tanıklık ediliyor. Akıllı telefonlarda yapay zeka teknolojili kameradan çamaşır makinelerine kadar hemen her yerde bu yükselen yıldızı görebilmek mümkün. Diğer yandan söz konusu teknoloji, geleceğe dair kimi kaygıları da beraberinde getiriyor. Bunlar arasında en yaygın olanı ise kuşkusuz yapay zeka meslekleri elimizden alacak mı sorusu ve beraberindeki yoğun spekülasyonlar. Yapay zekanın dünyayı ele geçireceği, insanlığı köleleştireceği gibi spekülasyonlar da gündemdeki sıcak yerini her daim koruyor. Peki gerçekten yapay zeka meslekleri elimizden alacak mı?
Yapay Zeka Meslekleri Elimizden Alacak mı?
Yapay zeka meslekleri elimizden alacak mı sorusunun yanıtı merak ediliyor. Bu bağlamdaki yaygın iddia teknoloji ile birlikte kimi mesleklerin son bulacağı, artık ihtiyaç kalmayacağı ya da görevleri yapay zekanın devralacağı yönünde. Peki bu türdeki kuşku uyandırıcı iddialar gerçeği yansıtıyor mu?
Yapay zekanın tarihi 1956 yılına dayanıyor. Bu yıldan itibaren bilgisayarlar üzerinde çeşitli çalışmalar yapılıyor. Genel itibarıyla ‘düşünen’ makinelere dönüştürülmesi esas alınıyor. 1950’ler, 1960’lar birçok yeniliğin ortaya çıktığı yıllar olarak kabul edilir.
Yapay zeka nedir sorusuna uzmanlar insan zekasının bir benzeri şeklinde yanıtlar veriyor ve buna dair çalışmalar kapsıyor. İnsanoğlunun gelecekte çok daha sıklıkla karşısına çıkacak olan yapay zekaya ABD, Birleşik Krallık gibi öncü 4-5 ülkenin toplamda trilyonlarca dolar yatırım yaptığı da biliniyor. Böylesi bir kaynak ve yoğun hedefler doğrultusunda teknolojide ciddi ilerlemeler bekleniyor. Peki günün birinde yapay zeka meslekleri elimizden alacak mı?
Tedirgin edici bir soru olduğu gerçek, ancak şu argümanın akılda kalması gerekiyor. İnternet, spekülasyonlarla dolu ve doğru bilgiye ulaşmak için daha fazla çaba harcanması gerekli. İşte bu çaba harcandığında ve burada gördüğünüz doğru kaynaklara erişim sağlandığında çok daha şeffaf ve doğru bilgilere ulaşım sağlanıyor.
Araştırmalar ne diyor?
Araştırmalar, dünyanın çeşitli ülkelerinde sayısız teknoloji şirketi tarafından sürdürülen, ülkemizde ChatGPT, Gemini gibi platformlar ve akıllı telefon kameralarına gelen yeni özelliklere atfedilen yapay zeka, gerçekte çok daha derin alanları içeriyor.
MIT Sloan Management tarafından yapılan araştırmaya göre 100 bin ve üzeri çalışana sahip şirketlerin 4’te 3’ü, yapay zekanın gelecekte iş modellerine daha yoğun şekilde entegre olacağını kaydediyor.
Yapay zeka, tıpkı insanoğlunun şu anda adını bile bilmediğimiz uzmanların Dünya’nın geleceği ile ilgili yürüttüğü araştırmalarda olduğu gibi dikkatle ele alınıyor ve yine felaket ve spekülasyonu odakları yerine gerçek verilere atıfla meslekleri sanıldığı kadar tehdit etmiyor.
Dönemsel olarak kimi meslekler teknolojik gelişmelere bağlı olarak devre dışı kalabilir, bu noktada yapay zeka tarafında da belirli etkiler sürpriz olmayacak. Ancak çalışanların yapay zeka nedeniyle iş kaybı yaşaması yerine farklı alanlara yönlendirilmesi gibi tarihte sayısız kez gözlenen verimlilik esaslı politikalar uygulanacak.