'Yapay Zeka İle Terapi Mümkün'

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü tarafından 'Yapay Zeka ve Psikoterapinin Geleceği' konulu konferans Erdal Akar Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Galata Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulaş Başar Gezgin konuşmacı olarak yer aldığı konferansa; Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Timuçin Aktan ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Timuçin Aktan, yapay zekanın günlük hayatta artık sık kullanır hale geldiğini ifade etti. Aktan,  “Bu öyle bir hal aldı ki Türk Dil Kurumu tarafından yılın kelimesi seçilmesi için halk oylaması açıldığında aday olarak seçilen 7 kelimeden bir tanesi de yapay zekadır. Dünyamız bugüne kadar çeşitli teknolojik devrimler yaşadı.

'Yapay Zeka İle Terapi Mümkün'

Uzmanlara göre 21 yüzyılla beraber başlayan 4,0 teknoloji devriminin merkezinde yapay zeka ve makine yer alıyor. Bu teknolojik gelişmeler hemen her sektörün çalışma biçimlerini, üretim hizmetlerini ve süreçlerini dönüştürüyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar; sanal gerçeklik gözlükleri, sohbet robotları, akıllı telefon uygulamaları gibi yapay zeka teknolojilerinin psikolojik sağlık hizmetlerinde de faydalanabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

ÇEVRİMİÇİ PSİKOLOG TASARLANDI

Galata Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulaş Başar Gezgin ise “Yapay Zeka ve Psikoterapinin Geleceği” konulu sunumunda; yapay zeka üzerinden tasarlanan ‘Ada’ isimli çevrim içi psikoloğun bir vaka üzerinden 30 farklı terapi yaklaşımıyla yaptığı değerlendirmeyi örneklerle anlattı. Gezgin, şunları söyledi:
“Çevrim içi danışmanlık yaparken süreci hızlandırmak adına ön görüşme formu hazırladım. Bu ön görüşme formunda demografik bilgiler ve birtakım psikolojik sorular vardı. Bir psikolojik profil çıkarmaya yönelik sorular vardı. Bu formla, psikolojik profil çıkarma şansınız var. Bu psikolojik profili yapay zekayla eğitmemiz mümkün. Yapay zeka üzerinden ‘Ada’ isimli çevrimiçi psikolog tasarladım.

'Yapay Zeka İle Terapi Mümkün'

Yapay zeka ile terapi mümkün. Çünkü bilişsel davranışçı yaklaşımı yapay zeka ile modelleyebiliyoruz ama psikodinamik yaklaşımı modelleyemiyoruz. Psikodinamik yaklaşımda; bilgiler derli toplu değil. Ama Ada, kendi kendine terapi yapan bir tasarım değil. Onun yerine terapiste yardımcı olacak bir yapay zeka. İnsan, bir psikoterapi alanında uzmandır. Ama Ada, 30 farklı terapi yaklaşımıyla aynı vakayı inceleyebiliyor.”

Konferans soru cevap bölümün ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme