Yapay Deprem Olabilir mi?

HAARP Projesi ile gündeme gelen bir spekülasyon, peki gerçeklik payı var mı, yapay deprem olabilir mi?

Haarp (The High-frequency Active Auroral Research Program), ABD’nin askeri gücü ve akademik çevrelerinin birlikte yürüttüğü geniş ölçekli bir proje. Alaska’da gerçekleşiyor ve temeli de iyonosfer katmanına dair özelliklerin incelenmesi ve bu kapsamda teknolojik yenilikler meydana getirilmesi esasıyla yürütülen faaliyetleri içeriyor. Yapay deprem olabilir mi sorusu, Haarp Projesi ile bağlantılı olarak zaman zaman gündeme geliyor. Peki HAARP Projesi ile gündeme gelen bir spekülasyon, peki gerçeklik payı var mı, yapay deprem olabilir mi?

YAPAY DEPREM OLABİLİR Mİ?

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’taki iki ilçede meydana gelen büyük depremlerin ardından yükselen yapay deprem olabilir mi sorusunun arka planında bir dizi detay vardı. ABD savaş gemilerinin o sırada Akdeniz’de seyir halinde olması bu noktada öne çıkmıştı. HAARP’ın bir Amerikan projesi olmasından hareketle komplo teorileri de yeniden hareket geçmişti. Gerçeklik payı var mı, yapay deprem olabilir mi soruları o dönem yanıt bulsa da kimileri tatmin olmamıştı. Detaylar incelendiğinde soruya nihai bir yanıt vermek mümkün olabilir.

Bu kapsamda HAARP amacı üzerinden hareket etmek gerek. Proje, Dünya’nın atmosfer tabakasındaki iyonosfer bölümünün ya da katmanının özelliklerini ve davranışlarını araştırmayı odak alıyor. Güvenilir ve daha iyi iletişim odaklı çalışmaların kara tarafında ise yerin ‘1 cm’ altına kadar etki edebilecek sinyaller iletiliyor. Bu bilgi oldukça önemli, zira depremler Dünya’nın kilometrelerce altındaki fay hatlarının, fay zonlarının hareketliliği ile ilişkili. Örneğin Kahramanmaraş-Elbistan ilçesi merkezli deprem yerin 16,4 kilometre altında meydana gelmişti. 1 cm etki alanına sahip bir sinyal ile deprem ihtimali bulunmadığının altı çiziliyor.

KOMPLO TEORİLERİ

Öte yandan projenin seller, kasırgalar meydana getirdiği, deprem oluşturduğu komplo teorileri 90’lı yıllara kadar gidiyor. Ancak HAARP’in böyle bir sistem olmadığı kaydediliyor. Konuyla ilgili uzmanlar tarafından yapılmış çok sayıda açıklama da bulunuyor. Örneğin HAARP program yöneticisi Jessica Matthews, araştırma ekipmanının doğal afet yaratamayacağını söylemişti. Cornell Üniversitesi’nden Profesför David Hysell da HAARP’in deprem yaratmasının mümkün olmadığını ifade etmişti.

KÜÇÜK DEPREMLER OLUŞTURULABİLİR Mİ?

Petrol-gaz kuyularındaki projelerin depreme neden olabileceği yönündeki iddialarla ilgili olarak da birçok uzmanın açıklamaları mevcut. Bu kapsamda da ‘küçük depremlerin’ oluşturulabildiği belirtiliyor. Ancak Kahramanmaraş’taki gibi büyük ölçekli depremlerin bu yolla dışarıdan bir güç tarafından meydana getirilmesi bir başka komplo teorisi şeklinde yorumlanıyor.

Bakmadan Geçme