Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yanlışlar itirafı – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi 21 Ocak 2010 Perşembe 02:00:00
  Türkiye’de mesleki eğitimin kurucusu olan Rüştü Uzel 20 Ocak 1965 yılında hayata veda etti. Hizmet öyküleri ve yazılı eserleriyle gönüllerimizde yaşıyor. Rüştü Uzel iş içinde eğitimi yaparak, yaşayarak ve üreterek uygulayan, bunu mesleki eğitim alanına yerleştiren bir eğitim uzmanıdır.
1927-1950 yılları arasında yüksek öğretim Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Öğretim Müsteşarlığı görevlerinde bulunmuştur.
1934’te Kız Meslek, 1937’de Erkek Meslek Öğretmen okullarının açılmasını sağlamıştır. 1948’de bu okulları Kız ve Erkek Yüksek Öğretmen Okullarına dönüştürmüştür. Bu okullar yetiştirdikleri öğretmenlerin üstün nitelikleri ile anılmışlardır.
Rüştü Uzel, mesleki eğitimde çığır açan bu hizmetlerine rağmen 1950 yılında görevinden alınmıştır. Rüştü Uzel’i görevinden alan Demokrat Parti zamanı Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri, 1956 yılında Rüştü Uzel’in de bulunduğu bir toplantıda ilginç bir itirafta bulunmuştur.
Tevfik İleri, “Burada sizlere hayatımın en büyük hatasını işlediğimi, en büyük günahı itiraf etmek istiyorum. Bakan olarak Türkiye’nin gezmediğim tarafı kalmadı. Her gittiğim yerde, köyde olsun, kasaba ve şehirlerde olsun daima Rüştü Uzel’in eserleri ile karşılaştım. Anladım ve iman ettim ki bu memlekette en iyi çalışan daire onun dairesiydi. Devamlı eser bırakanda kendisidir. İşte o zaman yüreğime bir hançer saplanmış gibi olduğumu hissettim.
Ben Rüştü Uzel’i yurda daha nice faydalı eserler vücuda getirecek en olgun, en verimli devrinde, şimdi ne kadar boş ve haksız olduğunu iyice anladım bir politika gafleti içinde işinden uzaklaştırdım. Bu hançer gibi yüreğime saplanan vicdan azabı benim layık olduğum cezadır. Burada herkesin önünde sayın Rüştü Uzel’in ellerini öperek gözyaşlarımla bu büyük suçumun affını rica ediyorum” demiştir.
Gezdiği yerlerde öve-öve anlattığı Köy Enstitüsü okullarını da Tevfik İleri kapattırmıştır. Tüm halk okuma odalarını da Tevfik İleri kapattırmıştır. Okuma odalarındaki kitapları da Tevfik İleri yaktırmıştır.
İşte böyle hatalar, yanlışlar yapıla- yapıla ülke-miz çözümü çok zor sorunlar içine sürüklenmiştir. Ülkemiz yöneticileri Ab ve ABD’nin oyuncağı haline gelmişlerdir. Bu tür yanlışları söyleye-söyleye, yaza-yaza sütunları aşındırdık.
Atatürk Türkiye’nin hızlı kalkınma ve gelişme reçetesini yazmıştır. Reçetede: Ulaşım demir yolu ile yapılacak. Sağlık kurumları parasız bakacak şeklinde güçlendirilecek. Halkın kültürü yükseltilecek Atatürk Türkiye’nin yol haritasını da çizmiştir. Zorlukları yenmenin yolu Atatürk ilkelerini yaşama geçirmekten başka çare yoktur. Mesleki ve teknik öğretime, öğretmen yetiştiren 27 fakültenin kapatılması kanununun kabul edildiği şu günlerde sevgili Rüştü Uzel bıraktığın eserlerini okuyarak hizmetlerinin öyküsüyle seni özlemle, saygıyla anıyoruz. Ruhun şad olsun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER