• Haberler
  • Genel
  • 'Yanlışlar, bir başka yanlışla düzeltilemez'

'Yanlışlar, bir başka yanlışla düzeltilemez'

Amatör liglerde zar zor ayakta duran takımların yöneticileri haklı olarak soruyor: 'Geçen sezonlarda bizlere antrenör bulmamız yönünde baskı yapılıp cezalar kesiliyordu. Madem böyle bir zorunluluk yoktu neden bize antrenörle anlaşmamız yönünde sürekli baskı yapılıyordu ve şimdi neden böyle bir karar alınıyor?' Afyonkarahisarspor ile Köy Hizmetlerispor arasında oynanan U-17 Ligi’nde şampiyonu belli edecek müsabaka Köy Hizmetlerispor’un [&hellip]

“Yanlışlar, bir başka yanlışla düzeltilemez”

Amatör liglerde zar zor ayakta duran takımların yöneticileri haklı olarak soruyor: “Geçen sezonlarda bizlere antrenör bulmamız yönünde baskı yapılıp cezalar kesiliyordu. Madem böyle bir zorunluluk yoktu neden bize antrenörle anlaşmamız yönünde sürekli baskı yapılıyordu ve şimdi neden böyle bir karar alınıyor?”

Afyonkarahisarspor ile Köy Hizmetlerispor arasında oynanan U-17 Ligi’nde şampiyonu belli edecek müsabaka Köy Hizmetlerispor’un itirazı nedeniyle günlerce konuşulmuştu. Köy Hizmetlerispor yöneticileri, final müsabakasında Afyonkarahisarspor’un sezon başından bu yana maçlara antrenörsüz çıktığını bildiren bir itiraz yapmışlardı. İtiraz değerlendirilerek maçın galibinin Afyonkarahisarspor olduğu onandı. Ancak itirazın kabul edilmeme nedeni ise bir hayli ilginç. Afyonkarahisar’da faal antrenör sayısı, faal kulüp sayısının bir buçuk katından az olduğu için kulüplerin de antrenörsüz maçlara çıkmalarında bir mahsur olmadığı ve bu nedenle de maçın onandığı ifade edildi. Şimdi amatör liglerde zar zor ayakta duran takım yöneticileri haklı olarak soruyor: “Geçen sezonlarda bizlere antrenör bulmamız yönünde baskı yapılıp cezalar kesilirken, sezon başından bu yana antrenörsüz olan kulüp hakkında neden böyle bir karar alınıyor?”

İşte karar belgesi

Afyonkarahisarspor ile Köy Hizmetlerispor arasında oynanan maçın ardından
alınan karar gündeme bomba gibi düştü. Afyonkarahisar Futbol İl Temsilcisi
Mustafa Türkmen imzalı kararın kendilerine iletildiğini söyleyen Mehmet Kaya da,
“Bizim itirazımız, Afyonkarahisarspor’a değil yapılan çifte standarda” dedi

Afyonkarahisarspor ile Köy Hizmetlerispor arasında oynanan müsabaka Afyonkarahisarspor’un üstünlüğüyle tamamlanmış ve mücadele sonunda herkes maçtan çok Köy Hizmetlerispor’un itirazını konuşur olmuştu. O itirazın sonucu belli oldu. Afyonkarahisar Futbol İl Temsilcisi imzalı ve kulüplere iletilen karar şu şekilde:
“Bu güne kadar (Futbol Federasyonu Teknik Adamların Eğitimi ve Sınıflandırılması Talimatı’nın 13/(7). Maddesi amatör ligler için aşağıdaki şekilde uygulanır: Amatör ku-lüpler en az bir teknik sorumlu ile anlaşmak zorundadır. Müsabaka hakemi ve saha komiseri teknik kişinin sahada olup olmadığını raporlarına yazar. Futbol İl Temsilcisi teknik kişilerin sahada olup olmadıklarının kontrolü için hakem ve saha komiseri raporlarından konuyu titizlikle takip eder. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen kulüpler hakkında Futbol İl Temsilciliklerince Futbol Müsabaka ve Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanır. Uygulama şu şekildedir: Amatör takımlar müsa-bakalar başladıktan sonra iki haftalık süre içinde Teknik sorumlu görevlendirmezler ise İl Temsilcileri bu kulüpleri tespit ederek kulüplere ihtar yazısı gönderecek olup kulüp-ler ihtar yazısının tebliğinden itibaren iki (2) haftalık süre içerisinde teknik sorumlu görevlendirmezler ise kulübe bu sürenin sona ermesinden sonraki ilk müsabakada hükmen mağlubiyet cezası verilecektir. Bir (1) haftalık süre içerisinde kulüp yine teknik sorumlu görevlendirmez ise bu sürenin sona ermesinden sonraki ilk müsabakada hükmen mağlubiyet kararı verilerek bu takım veya takımlar ligden ihraç edilecektir. Bu madde kulübün bulunduğu ildeki lisanslı teknik sorumlu sayısı o ildeki amatör kulüp sayısının 1,5 katını geçtiği illerde uygulanacaktır denildiği için ilimizdeki seminer gören teknik sorumlu ile kulüp sayısı 1,5 katını aşmadığından uygulanamamıştır. Uygulanamadığından yapılan itirazınız il lig tertip komitesince 23.01.2012 tarih ve 16 sayılı kararı ile reddedilmiştir. Bilgilerinize rica ederim”

Mehmet Kaya: “Bizim itirazımız Afyonkarahisarspor’a değildi”

Afyonkarahisarspor ile Köy Hizmetlerispor arasında oynanan U-17 Ligi müsabakasında rakip takımın antrenörü ve yöneticisi olmadığını belirten itiraz dilekçesini imzalayan Köy Hizmetlerispor İdarecisi Mehmet Kaya da alınan kararı şöyle değerlendirdi: “Afyon’da antrenör ihtiyacı yokmuş takımların. Faal antrenör sayısı 88 olduğu söyleniyor. Lisanslı antrenör sayısı da120 civarında. Faal kulüp sayısı da 65’miş. Doğal olarak antrenör sayısı kulüp sayısının bir buçuk katını geçmediği için itirazın reddine şeklinde karar ve-rilmiş. Mustafa Türkmen imzalı karar yazısı bize teslim edildi. Normal rakamlara göre bizim Afyonkarahisar’da antrenör sayısı 117 civarında olduğunu ben biliyorum. Bu sayı kulüp sayının bir buçuk katını geçiyor. Ancak neden bu şekilde karar alındığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Talimatnamede vize yaptıran antrenör, yahut yaptırmayan antrenör şeklinde bir ayrıcılık yok.”

“Çifte standarda itiraz ettik”

Mehmet Kaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz o müsabakanın sonucuna değil Afyonkarahisar’daki çifte standarda itiraz etmiştik. Bazı kulüplere bu madde farklı, bazılarına farklı uygulanıyor. Biz hatırlıyoruz; bazı ku-lüpler antrenörleri olmadığı için çeşitli cezalara çarptırıldı. Mesele Afyonkarahisarspor’un Köy Hizmetlerispor’u yenmesi meselesi değildir. Başka kulüplere ayrı, diğer başka kulüplere ayrı muamelenin yapılmasıdır. Bizler yönetici kartı takmadığımız zaman uyarı alıyoruz, ve yahut eşofmansız müsabakaya çıktığımız zaman uyarı alıyoruz. Başka bir takıma, maça çıkarken başında yöneticisi yahut hocası yokken başka türlü yaklaşılıyor. O gün Afyonkarahisarspor, 3 oyuncu değişikliği yaptı. Bu oyuncu değişiklik kartlarını imzalayacak yedek kulübesinde hiç bir yönetici veya antrenör yoktu. Hakem veya saha komiserleri bu değişiklikleri nasıl onadı. Bu değişikliklerin yapılması için değişiklik kağıdının imzalanması gerekiyor. Biz kimleri yendik, kimlere yenildik bunlar olağan şeyler. Bizim derdimiz yenmek yahut yenilmek değil. Çifte standardın önüne geçilmesi için böyle bir itiraz dilekçesi sunduk.”

“Madem takımlar antrenörsüz çıksın”

Mehmet Kaya açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Futbol İl Temsilcisi çıksın desin ki, “Afyonkarahisar’da hiçbir kulübün antrenör bulundurmasına gerek yoktur’. Madem böyle bir kural var. Biz de antrenör aramaya-lım. Futbol için demek ki antrenöre de gerek yok. Herkes kafasına göre çıkıp oynayabilir. Biz de cebimizden masraf etmeyelim. Herkes de rahat rahat antrenörsüz, antrenmansız maçlara çıksın. Kendimiz çalıp kendimiz oynayalım. Bu karar bizim lehimize çıkmış olsaydı bile, biz ne müsabakanın galipliğini ne de şampiyonluk kupasını çalacaktık. Bizim kupada şampiyonlukta gözümüz yok. Maçta bizi o genç kardeşlerimiz en iyi şekilde oynayıp yendiler. Bileklerinin hakkıyla maçı kazandılar. Tekrar ediyoruz biz maçın sonucuna itiraz etmedik. Biz baştan beri yapılan bir yanlış var bu yanlış karşısında sessiz kalmak istemedik. Fuzuli’nin sözü var ‘Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil’ misali bir noktadayız. Afyonkarahisarspor’a bu sebepten dolayı bir ceza gelmesi beni üzer, kulübümüzü de rahatsız ederdi. Bu ikilemde kaldık. Ya görmemezlikten gelecektik herkes gibi, ya da itiraz edecektik. Ancak bu durumu yetkililerin daha önceden görmesi gerekiyordu. Bizim sadece amacımız burada dik ve düzgün bir duruş göstermekti. Bu bizim zararımıza olsa da…”

“Kurallar tekse o kurallar herkese aynı uygulanmalı”

Mehmet Kaya, “Afyon’da futbolu yöneten imza yetkisi olan kişilerin işlerini daha iyi ve daha kurallara uyumlu yapmasını istiyoruz. Ortada bir yanlış var ve bu yanlış başka bir yanlışla düzeltilmeye çalışılıyor. Bizim itirazımız Afyonkarahisarspor kulübüne de değil. O futbolcular bileğinin hakkıyla maçı kazandı. ve çoğunluğu da bizimle birlikte antrenman yapan bizim yakınen tanıdığımız öğrencileri-miz. O maça kadar 23 maç yapılmış. Ve bu 23 maça kadar hiç kimse bu duruma itiraz etmemiş yahut görmemezlikten gelmiş. İşte bizim asıl itirazımız bunadır. Biz karanlığa küfretmedik, biz karanlığa ışık yaktık, yakmaya çalıştık.” R. Hüseyin Biçer

Bakmadan Geçme