• Haberler
  • Genel
  • Yanıbaşımızdaki nimetin kıymetini bilmiyoruz – Kocatepe Gazetesi

Yanıbaşımızdaki nimetin kıymetini bilmiyoruz – Kocatepe Gazetesi

Turizmci Nureddin Ayyıldız Afyonkarahisarlılar’ın termal zenginlikten yeterince faydalanmadığını ve ilimizde termal bilincin çok yaygın olmadığını belirtti. Termalden faydalanmanın ana kurallarını hatırlatan Ayyıldız Afyonkarahisarlılar’ın termallerden daha çok yararlanmasına yönelik hareket planı hazırlanması gerektiğini söyledi Ömer Termal Tesisleri’nen danışmanlığını sürdüren Afyonkarahisarlı turizmci Nureddin Ayyıldız 'İnsan sağlığına sayısız faydaları olan ve mineral oranı en yüksek termal sulara sahip [&hellip]

Yanıbaşımızdaki nimetin kıymetini bilmiyoruz

Turizmci Nureddin Ayyıldız Afyonkarahisarlılar’ın termal zenginlikten yeterince faydalanmadığını ve ilimizde termal bilincin çok yaygın olmadığını belirtti. Termalden faydalanmanın ana kurallarını hatırlatan Ayyıldız Afyonkarahisarlılar’ın termallerden daha çok yararlanmasına yönelik hareket planı hazırlanması gerektiğini söyledi

Ömer Termal Tesisleri’nen danışmanlığını sürdüren Afyonkarahisarlı turizmci Nureddin Ayyıldız “İnsan sağlığına sayısız faydaları olan ve mineral oranı en yüksek termal sulara sahip ve çeşitli hastalıklara faydası olan kaplıcalarımıza daha fazla gidip, halkın kullandığı kaplıcalara Afyonkarahisarlılar olarak sahip çıkalım” dedi.
HEPSİ DE
AYRI BİR ŞİFA KAYNAĞI
Yer kabuğunun farklı derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan bir veya daha fazla kaynaktan yeryüzüne kendiliğinden çıkan ya da çıkartılan, mineral içeriği ve diğer bileşenleri ile tanımlanan tedavi, şifa amaçlarıyla kullanılan içmece suyu, şifalı su ve benzeri adlarla anılan soğuk ve sıcak doğal sularla banyo ve içme kürleri yapılan yerlere kaplıca dendiğini hatırlatan Ömer Termal Danışmanı Nureddin Ayyıldız Afyonkarahisarlılar’ın bu tesislere sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.
İlimizde halkın yoğun biçimde kullandığı kaplıcalarımızı sağlık ve şifa için daha yoğun kullanmamız gerektiğine işaret eden Ayyıldız, ilimizin termal değerleri olan Ömer Termal, Gecek Termal, Gazlıgöl bölgesi ve Heybeli Termal’in pek çok hastalık için şifa kaynağı olduğunu hatırlattı.
Ömer Termal Danışmanı Nureddin Ayyıldız emek yoğun çalışan hemşehrilerimize mesai sonraları veya hafta sonları, kendilerini rahatlatacak kaplıcalara gitme çağrısında bulunarak Afyonkarahisar’daki kaplıcaların iyi geldiği hastalıkları da şöyle sıraladı:
“İlimizde bulunan kaplıcalarımızın faydalı olduğu hastalıklar, romatizmalarda, karaciğer ve safrakesesi hastalıklarında, kalp ve damar hastalaıklarında, şişmanlık tedavisinde, hastalığında, damla (gut) hastalığında, böbrek ve idrar yolları hastalıklarında, solunum sistemi hastalıklarında, kas-iskelet sistemi hastalıklarında, mide-bağırsak-metabolizma hastalaıklarında, nörolojik hastalıklarda, kaplıca tedavisinin katkı sağladığı görülmektedir. Hastalar hekimlerinde görüşlerini alarak tamamlayıcı tedavi olarak kaplıcalardan istifade etmeliler. Genel olarak kaplıca tedavisinin mevsimi yoktur. Ancak gelenekler bu konuda bir mevsim yaratmıştır. Bu da ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir” dedi.
KAPLICALARDA NELERE
DİKKAT
EDİLMELİ?
Ömer Termal’in danışmanlığı görevini sürdüren turizmci Nureddin Ayyıldız vatandaşların kaplıclarla ilgili dikkat etmesi gereken hususlara da dikkat çekti. Ayyıldız şunları söyledi:
Eleman sayısı tesisin büyüklüğü ve sunulan hizmetin boyutuyla orantılı olması gerekir. Kaplıcalar sağlık eğitimi görmüş personelin denetiminde ve kontrolünde olmalıdır. Kaplıcalarda kullanılan her türlü havlu ve peştemal gibi malzemeler, tesislerin çamaşırhanelerinde her kullanımdan sonra mutlaka yıkanmalı, kaplıca sularına girmeden önce, mutlaka banyo yapmalı ve duş almalı kaplıcalarda tuvalet birimleri modern ve fiziki alt yapısı kullanıcı sayısına göre standartlara uygun olmalı. Kkaplıca suları sıcaklığı 35 ila 38 C aralığındaki sıcaklığa sahip olmalı. Kaplıca 15’er dakikalık aralarla kullanılıp dinlenmelerde bol sıvı veya mineralli maden suları içilmeli. Kaplıcaya tok karna girilmemeli, yemeklerde en az 1 saat sonra kullanılmalı. Kaplıca havuzlarında hareketsiz durmalı, havuzdan çıktıktan sonra ılık duş almalı. Kaplıca havuzları yüzme amaçlı kullanılmamalı.
Kaplıca havuzlarını sabah serin ve erken saatlerde kullanımı tercih etmeli.”
AFYONLU SAHİP ÇIKMALI,
EN AZ HAFTADA BİR TERMALE GİTMELİ
Afyonkarahisar’da bulunan kaplıcalardan özellikle çalışma hayatını sonlandıran emeklilerimizin, ev hanımlarının kullanımlarını özendirici etkinliklerin yapılması ve bu kaplıcalara ulaşımda en uç semtlerimizden de insanların gidebilmelerine imkan sağlanması gerektiğini belirten Ayyıldız, “İlimizin bu değerli kaplıcaları yaz aylarında banyo sonrası yeşillik ve ağaçlık alanlarında dinlenme imkanı sağlanabilir. Ekonomik boyutuyla çalışan her insanımızın haftada en az bir kez kullanımında sayısız faydaları olan kaplıcalarımıza Afyonkarahisar halkı olarak sahip çıkılmalı diye düşünüyorum. Sağlıklı ve bol termalli günler dileğiyle” dedi.
Ş. Cüneyt Bursalıoğlu

Bakmadan Geçme