'Yangının şakası yok' – Kocatepe Gazetesi

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun başkanlığında Orman Bölge Müdürleri I. Yarıyıl Değerlendirme Toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi Bakan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, yangın mevsiminin başladığına dikkati çekti. “http://m.kocatepegazetesi.com/”Yangının şakası yok”http://m.kocatepegazetesi.com/” diyen Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:“http://m.kocatepegazetesi.com/”Yangınla mücadelede Türkiye, Akdeniz ülkeleri arasında en başarılı ülkedir. Ama bu bizi rehavete sokmasın. Önceki yangınlarda, [&hellip]

“Yangının şakası yok”

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun başkanlığında Orman Bölge Müdürleri I. Yarıyıl Değerlendirme Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi

Bakan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, yangın mevsiminin başladığına dikkati çekti. “http://m.kocatepegazetesi.com/”Yangının şakası yok”http://m.kocatepegazetesi.com/” diyen Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“http://m.kocatepegazetesi.com/”Yangınla mücadelede Türkiye, Akdeniz ülkeleri arasında en başarılı ülkedir. Ama bu bizi rehavete sokmasın. Önceki yangınlarda, rüzgarla çam kozalaklarının, 350-400 metre uzağa sıçradıklarını ve yeni yangınlara yol açtıklarını gördük. Bu yıl çok kritik bir yıl. Çok yağışlı geçti. Özellikle yol kenarlarında büyüyen yeşilliklerin temizlenmesi çok önemli, bunların çalışmaları sürüyor. Orman yangınlarıyla mücadeleye gerek hava, gerekse yer ekipmanları açısından hazırız. Bu çerçevede 6 idare helikopteri, 5 yıllığına kiralanan 20 su atan helikopter, 4 adet amfibik uçak ile 15 uçak kiralanmış olup, toplam 45 adet yangınla mücadele hava aracımız bulunmaktadır. Bu hava araçlarını sadece Türkiye’deki değil, Suriye, Gürcistan, Balkanlar ve yavru vatan KKTC’deki orman yangınlarına da müdahale etmek üzere konuşlandırılmışlardır.”http://m.kocatepegazetesi.com/”
Helikopterlerin, Kıbrıs Lefke’de çıkan orman yangınına müdahale ettiklerini ve Rum Bölgesi’ne geçerek yangını söndürdüklerini dile getiren Eroğlu, bu sabah helikopterlerin yerlerine geri döndüğünü söyledi.
Bakan Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede 11 bin yangın işçisi 2 bin 500 teknik eleman, 5 bin memur, 1200 arazöz, 72 su tankeri, 161 dozer, 35 loder, 128 grayder, 111 treyler, 366 arazi aracı, 144 su tankı ve 82 karavanın ekipleriyle birlikte orman yangınlarıyla mücadelede görev aldığını anlattı. Eroğlu, 2009’da ise bu araçlara 159 arazöz, 11 treyler, 3 adet dozer ve 149 adet ilk müdahale aracının dahil edildiğini belirtti.
İlk müdahale süresi 15 dakikaya indi
32 adet gözetleme kulesine, 66 adet kamera yerleştirilerek ormanların gözetlenmesine de başlandığını kaydeden Bakan Eroğlu, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Orman yangınlarına 45 dakikalık ilk müdahale süresini 15 dakikaya indirdik”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi.
Orman yangınlarıyla mücadelede vatandaşların bilinçlendirilmesine de önem verdiklerini, 5 bin 100 köyde 250 bin kişinin eğitildiğini, bunun yanı sıra konuyla alakalı broşürler dağıtıldığını belirten Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri ile yapılan protokolle askeri bölgelerde yangınla mücadele için özel birlikler bulundurduklarını söyledi.
Eroğlu,”http://m.kocatepegazetesi.com/”Yangın çıkış sebepleri yüzde 90 insan kaynaklı. Yüzde 10 da yıldırım düşmesi gibi elde olmayan sebeplerden”http://m.kocatepegazetesi.com/” diye konuştu.
Bakanlık olarak orman yangınlarıyla alakalı önleme, söndürme ve yanan alanların hemen ağaçlandırılması şeklinde 3 stratejinin bulunduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Türkiye’de yanan alanların bir santimetrekaresini dahi başka maksatla kullanmak mümkün değil. Yanan alanları 1 yılda yeniden ağaçlandırıyoruz. Bir santimetrekare alan dahi işgal edilemez”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi.
Yanan alanların ağaçlandırılması konusunda dünyaya örnek bir projenin Orman Genel Müdürlüğü’nce geliştirildiğine işaret eden Eroğlu, dünyada yankı bulan bu proje kapsamında yanan alanların yangına dirençli ağaçlarla yeniden ağaçlandırıldığını kaydetti.
ABD’den ilerideyiz
Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, son 5 yılda Türkiye’de 68 bin 196 hektar ormanlık alanın yandığını yani ülkenin ormanlık alanlarının yüzde 0,32’sini kaybettiğini vurguladı.
Son 5 yılda yangınlar neticesi Yunanistan’ın yüzde 5,33, İtalya’nın yüzde 3,3, Fransa’nın yüzde 1, İspanya’nın 2,75, Portekiz’in yüzde 31 oranında ormanlık alanını kaybettiğini ifade eden Bakan Eroğlu, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede Akdeniz birincisi olduğunu söyledi.
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “http://m.kocatepegazetesi.com/”Dünyadaki en gelişmiş teknoloji, yangın harekat merkezi Türkiye’dedir. Amerika’dan da ileriyiz. Bunu gururla söylüyorum. Şu anda Kaliforniya’dan bizdeki yangınla mücadele sisteminin teknolojisini görmek için talepte bulunuldu. Biz, geçen hafta Yunanistan’daydık. Yunanistan’ın Çevre Bakanı ‘Biz yangınla mücadelede çok zayıfız. Sizdeki teşkilatın aynısını bizde de kurmak için destek verir misiniz?’dedi. Yunanistan’da 3 ay içinde bu çalışmalar başlayacak. Daha önce Suriye talep etti. Şu anda Suriye’de yangın harekat merkezi kuruluyor, onlara da yapıyoruz. Türkiye’de e-Türkiye ödülü aldı. Daha önce, bütün Türkiye’deki yangın uçaklarını, helikopterlerini, arazözleri ve diğer iş makinelerini yangın harekat merkezine giderek oradan görebiliyordum, ama şimdi makam odamdan, yangın uçakları ve helikopterlerin koordinatlarını, hızını ve ne kadar sürede yangın mahalline ulaşacağını görecek güce sahibiz.”http://m.kocatepegazetesi.com/”
Helikopterlerin, şehirlerdeki yangınlara da müdahale etmesinin planlandığını dile getiren Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede vatandaşlara da büyük görevler düştüğünü kaydetti.
Eroğlu, şu uyarılarda bulundu: “http://m.kocatepegazetesi.com/”Piknik ateşi yakanlar çok dikkatli olsunlar. Lütfen anız yakmayalım. Ormanlara çöp bırakmayalım. İzmarit deyip geçmeyelim. İzmarit cam kırıkları önemli yangınlara yol açabiliyor. Lütfen en ufak bir orman yangını gördüğümüzde Türkiye’nin her yerinden ücretsiz olan 177’yi arayalım. Daha yeşil bir Türkiye için el ele.”http://m.kocatepegazetesi.com/”
Ağaçlandırma seferberliği başlatıldı
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ocak 2008 tarihli genelgesiyle başlatılan, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği’nin çok başarılı bir şekilde sürdüğünü de belirterek, bu kapsamda 5 yılda planlanan ağaçlandırma alanının, 2 milyon 300 bin hektar olduğunu söyledi.
Eroğlu, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Hedefimiz 5 yılda Belçika’nın yüz ölçümüne yakın, Trakya büyüklüğündeki 2 milyon 300 bin hektarlık alanda, 2,3 milyar fidanı toprakla buluşturmaktır”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi. 2008’de 463 bin 592 olan ağaçlandırılmış alanın 2009’da 501 bin 373 hektara çıkarıldığını vurgulayan Eroğlu, ağaçlandırmanın yanı sıra mevcut ormanların korunmasının da çok büyük önem taşıdığını, bu yöndeki çalışmaların da titizlikle sürdürüldüğünü kaydetti.
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Ormanlarımız 72 milyonun bizlere emaneti. Bir karış orman toprağını işgal ettirmeyiz. Bir karış orman toprağına kimse tecavüz edemez, kimse burayı işgal edemez”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi.
Dünyada, orman varlığı azalırken, Türkiye’nin, orman varlığını arttırdığını ifade eden Bakan Eroğlu, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Türkiye, dünyada orman alanlarını hem alan hem odun serveti açısından arttıran nadir ülkelerden biridir. Son 30 yılda, orman alanımız 1,4 milyon hektar artmıştır. Orman varlığımız 1973’de 20 milyon 199 bin hektar iken, 2009 sonu itibarıyla 21 milyon hektarı aştı”http://m.kocatepegazetesi.com/” diye konuştu.

Bakmadan Geçme