• Haberler
  • Genel
  • Yangın sezonu kazasız atlatıldı – Kocatepe Gazetesi

Yangın sezonu kazasız atlatıldı – Kocatepe Gazetesi

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Isparta ve Burdur İlleri ile Afyonkarahisar'ın Dinar, Dazkırı, Evciler ve Başmakçı İlçelerini kapsayan bölge müdürlüğü genelinde başarılı bir yangın sezonunu geride bırakıldığı belirtildi Orman yangın sezonunu değerlendiren Isparta Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci '2014 yılında önceki yıllar itibari ve bir önceki yıla göre yangın sayısı ve yangından zarar gören [&hellip]

Yangın sezonu kazasız atlatıldı

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Isparta ve Burdur İlleri ile Afyonkarahisar’ın Dinar, Dazkırı, Evciler ve Başmakçı İlçelerini kapsayan bölge müdürlüğü genelinde başarılı bir yangın sezonunu geride bırakıldığı belirtildi

Orman yangın sezonunu değerlendiren Isparta Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci ”2014 yılında önceki yıllar itibari ve bir önceki yıla göre yangın sayısı ve yangından zarar gören ormanlık alanın azaldığı” belirtildi. Değirmenci,” son beş yılın ortalaması 86 adet orman yangını iken bu sayı 2014 yılında yüzde 19 azalarak 70 adet olarak gerçekleşmiştir. Orman yangınlarında son beş yılın ortalamasında 144 Ha’lık ormanlık alan zarar görürken 2014 yılında yüzde 58 azalarak çıkan yangınlarda 61 Ha’lıkalan zarar görmüştür. Bir önceki yıla göre % 42 azalışla yangın sayısında 120 adetten 70 adede; yanan alanda ise yüzde 37 azalışla 97 Ha.’dan 61 Ha.’a düşmüştür. Yangın adedinin ve yanan alanının azalmasında Kurumumuz tarafından yangın öncesi yapılan önleyici çalışmalar ile yangın organizasyonun yerindelik ilkesine göre yapılandırılarak, gün gün hava şartlarına göre gerekli tedbirlerin alınmasının büyük faydası olmuştur. Önleyici tedbirler kapsamında teknik elamanlarımız tarafından 609 toplantıda 7.440 köylümüze,517 toplantıda 4.522 adet avcı ve çobana, 123 okulda 11.910 öğrencimizeorman yangınları konusunda konferans verildi. Yine yangınlar için önemli olan ilk müdahale süresinde Bakanlığımızın 15 dakikalık hedefi tutturularak yangın başına ilk müdahale süresi 13,9 dakika olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca yangın için meteoroloji verilerinin çok riskli olduğu dönemlerde kamuoyu oluşturarak halkımız bilgilendirilmiştir. Yangın sezonunda duyarlı davranarak uyarılara dikkate alan ve yangınlarda ekiplerimizle birlikte söndürme çalışmalarına katılan tüm vatandaşlarımıza ve kamu kurumlarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.
Bölge Müdürlüğü genelinde orman yangınlarının %35’i yıldırım, % 65’i ise insan kaynaklı olup, çoğunlukla ihmal-dikkatsizlikten piknik ateşi, anız yakımı, sigara, avcı ve çoban ateşi nedeniyle meydana geldi” dedi.
Değirmenci, şöyle devam etti:
“Afyonkarahisar İlinin Dinar, Başmakçı, Dazkırı ve Evciler İlçeleri genelinde; son beş yılın ortalaması 6 adet orman yangını iken bu sayı 2014 yılında % 17 azalarak 5 adet olarak gerçekleşmiştir. Yanan alan ise son beş yılın ortalaması 10 Ha. Ormanlık alan zarar görürken 2014 yılında % 50 azalarak 5 Ha. Orman alanı zarar görmüştür. Afyonkarahisar İlinin Dinar, Başmakçı, Dazkırı ve Evciler İlçeleri genelinde çıkan orman yangınlarında 2013 yılına göre; yangın sayısında % 67 azalışla 15 adetten 5 adede; yanan alanda ise % 76 azalışla 21 Ha.’dan 5 Ha.’a düşmüştür.Afyonkarahisar İlinin Dinar, Başmakçı, Dazkırı ve Evciler İlçeleri genelinde orman yangınlarının %20’si yıldırım, % 80’i ise insan kaynaklı olup, çoğunlıkla ihmal-dikkatsizlikten (Piknik ateşi, Anız Yakımı, Sigara, avcı ve çoban ateşi vb.) meydana gelmiştir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme