Yalnızlığın Değil Ama Yaşlanmamanın Çaresi Olabilir

Yaşlanmamanın artık çaresini bilim insanları bulmuşlar deselerdi inanır mıydık? Bilim insanları Tıp biliminde çağ açacak bir projeye imza attılar. Peki Hücresel ve genetiksel gençleşme mümkün mü?

Bilim insanları yaşlanmaya neler etki ediyor bu etkileri azaltmak ve yaşlanmayı geciktirmek mümkün mü? Diye araştırmalar yapıyorlar. Bu araştırmaların sonucunda gerçekten bu durumu geriye alabilirler mi? Bilinmez. Ama günümüzde umut vaad eden ilerlemeler elde ediyorlar.  12 Ocak 2023’te bir dergide yayınlanan, Harvard Üniversitesinden Paul Glenn Ve Biyoloji Araştırma Merkezi Eş Direktörü David Sinclair’in Tıpta yeni bir devir açan keşfi olduklarını açıkladı.

Yalnızlığın Değil Ama Yaşlanmamanın Çaresi Olabilir

Yıllar süren araştırmadan sonra genetik profesörü Sinclair sonunda yaşlanmaya etki eden etkenlerin ne olduğuna cevap buldu. Sinclair, dergide yayınlanan çalışmada, yaşlanmayı ve ya ters çeviren ‘’hücrelerin yaşlanma saatini’’ açıkladı. Yaşlanmayı inceleyen bilim insanları, ilk olarak hücrelerde yaşlanmayı tetikleyen etkenleri tartıştılar. Ardından hücrenin işleyişini bozan sonrasında da hücreyi öldüren DNA içinde ki mutasyonlara yönlerini çevirdiler. Yaşlıların hücrelerinde fazla mutasyon olmadığını hatta hücrelerde mutasyon yükü taşıyan insanların da erken yaşlanmadığı ortaya çıktı.

Yalnızlığın Değil Ama Yaşlanmamanın Çaresi Olabilir

Bundan dolayı Bilim insanları, epigenom diye adlandırılan hücrenin diğer bölümünü araştırmaya başladılar. Bütün hücrelerde aynı DNA planı olduğu için, epigenom, beyin hücresinin beyin hücresine kan hücresinin kan hücresine dönüşümünü sağlayan organizmadır.  Epigenomlar bu dönüşümü yaparken hücrelere hangi genin aktif olacağı hangi genin aktifleşmeyeceği konusunda emir sinyalleri göndererek yapıyor bunu. 

YAŞLANMANIN SEBEPLERİ

Yaşlanma sebepleri, sadece hücrelerin zamanla hasar almasından değil, kaybettikleri bilgilerdir. Dergi, yazdığı makalede Sinclair’in, fareleri hızlı bir zaman çizelgesine sokmuşlar ve yaşlandırmakla bırakmayıp, aynı zamanda yaşlanma etkilerini tersine çevirebilecek ve gençliğin bazı tasvirlerini kazandırabileceklerini savundular.

Bu tersine çevirme işleminde, yaşlanmanın ana iticileri genetik mutasyonlar değil yanlış olan epigenetik talimatlar olduğunu ortaya koyuyor. Çalışma sonuçları Sinclair’in teorisini doğruluyor. 

Yalnızlığın Değil Ama Yaşlanmamanın Çaresi Olabilir

Fareler üzerinde çalışan ekip, farelerin DNA’sında kırılmalar oluşturarak yaşlanmanın  epigenom üzerinde ki etkilerini taklit ettiler.

Ekip hücrelerin genetiklerini silmek istemediler. Genetiğini sıfırlamak için onu yedine başlatmanız ve programlamanız gerekecek. Böylelikle 4 faktörden üçünün yaşlı genleri yüzde elli oranda iyileştirdi.

Ama daha tam bir sonuç alamayan bilim insanları insanlarda yaşlanmayı tersine çevirmek daha uzak bir hedef olarak söyledi. Ek olarak da gelişen tıp bunu imkansızlıktan çıkardı  ve hedef olarak önüne koymuş oldu olarak eklediler.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme