Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YALANLA İMAN BİR ARADA OLMAZ

Muharrem Günay 13 Mayıs 2017 Cumartesi 14:14:32
 

Ehl-i Sünnet e göre, içki içmek, zina etmek, yalan söylemek gibi büyük günahlar işleyen kimse imandan çıkmaz ve küfre düşmez.. Ancak işlenen günahı helâl saymak, onu hafife ve alaya almak insanı dinden çıkarırır -Allah korusun- küfre düşürür.
“Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem), Size büyük günahların en büyüğünü haber vereyim mi? buyurmuş ve bunu üç kere tekrar etmişlerdi. Evet. Deyince: Allah a şirk koşmak, anne-baba haklarına riayetsizlik, cana kıymak! Buyurdular. Bu sırada dayanmış durumda idi, yere oturup:
Haberiniz olsun! Yalan söz, yalan şahitlik. Dedi ve bunu o kadar tekrar etti ki, keşke kesse artık! Temennisinde bulunduk. (Buharî, Şahadet, 10; Müslim, İman, 143)
Peygamberimiz buyuruyor ki:
“Kişi zina edince iman ondan çıkar ve başının üstünde bir bulut gibi havada durur. Zinadan çıkınca iman kişiye geri döner. (Ebu Davud, Sünnet, 16; Tirmizî, İman, 11)
“Gerçek anlamıyla mümin bir kul zina yapmaz, gerçek anlamıyla mümin bir kul hırsızlık etmez. Gerçek anlamıyla mümin bir kul içki içmez, gerçek anlamıyla mümin bir kul adam öldürmez.” (Buhari)
Ehlisünnete göre amel, imandan bir parça değildir. Amel sadece imanı olgunlaştırmaya yarayan bir unsurdur. O yüzden içki içen dinden çıkmaz, sadece büyük günah işlemiş olur. Dinden çıkmak ve imansız olmak için içki içmenin veya herhangi bir İslâmi hükmün inkâr edilmesi gerekir. Sözgelişi “içki içmek haram değildir” diyen dinden çıktığı, imansız olduğu halde velev ki içki içen biri olsun içki içmenin haram olduğunu kabul ettiği sürece sadece büyük günah işlemiş, günahkâr Müslüman olur.
Nitekim bir gün Sevgili Peygamberimiz e (s.a.v.) “Gerçek anlamıyla mümin bir kul içki içmez” sözleriyle neyi kastettiklerini sorarlar. O da yere büyükçe bir daire ile içine ikinci bir daire çizerek şöyle der:
” Birinci daire İslâm, onun ortasındaki ikinci daire imandır. Kul, içki içtiği veya zina yaptığı veyahut da hırsızlık ettiğinde iman dairesinden çıkar, fakat İslâm dairesinden çıkmaz. Ancak Allah’a ortak koştuğunda İslâm dairesinden çıkar” (Dürretül Vaizin 1. cilt/225)
Ehl-i Sünnet âlimleri hadiste kastedilen imanın kâmil mânâda iman olduğunu, -inkâr olmadığı sürece- kâfir olmadığını açıklarlar. Yalan söyleyenin de kâmil mânâda gerçek iman sahibi olmadığını belirtirler.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER