Yakın tarihe tanıklık eden kitap

Ömrünü eğitime adamış olan Ali Uzun’un Kaçkarlardan Berlin’e adlı kitabı yayınlandı. Uzun, kitapta 1960’lı yıllardan günümüze Türkiye’yi ve Almanya’yı anlattı. Uzun’un kitabında Afyonkarahisar da özel bir yere sahip Uzun yıllar öğretmenlik yapan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Almanya’nın başkenti Berlin’de Eğitim Müşavirliği kurmakla görevlendirilen Ali Uzun, Kaçkarlardan Berlin’e adlı kitabıyla, Türkiye ve Almanya’nın yakın tarihine ışık [&hellip]

Yakın tarihe tanıklık eden kitap

Ömrünü eğitime adamış olan Ali Uzun’un Kaçkarlardan Berlin’e adlı kitabı yayınlandı. Uzun, kitapta 1960’lı yıllardan günümüze Türkiye’yi ve Almanya’yı anlattı. Uzun’un kitabında Afyonkarahisar da özel bir yere sahip

Uzun yıllar öğretmenlik yapan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Almanya’nın başkenti Berlin’de Eğitim Müşavirliği kurmakla görevlendirilen Ali Uzun, Kaçkarlardan Berlin’e adlı kitabıyla, Türkiye ve Almanya’nın yakın tarihine ışık tutttu.
Pegem Akademi’den çıkan kitapta Türkiye’den ve Almanya’dan pek çok yaşanmış olaya yer veren Uzun, Afyonkarahisar’da öğretmenlik yaptığı yıllara ilişkin bilgileri de okuyucuyla paylaştı.
Tiyatro oyunu büyük ilgi gördü
Afyonkarahisar’da 1964, 1965, 1966 yıllarında öğretmenlik görevini yürüten Uzun, “Afyonkarahisar’da Ticaret Lisesi’nde 10’uncu sınıflara öğretmenlik yaparken, Kül Kedisi masalını Almanca özgün halinden Türkeçeye çevirdik. Öğrencilerle çalıştık. Çalışma sonucunda Kül Kedisi’ni tiyat-ro halinde Halk Evi’nde sahneledik. O zamanlar televizyon yoktu, gençlerin gidebileceği fazla bir mekanın da olmaması nedeniyle oyun büyük ilgi görmüştü” dedi.
Afyon’da geniş aileler vardı
Afyonka-rahisarlı olan eşinin ailesine de dikkat çeken Uzun, “Bizim evlendiğimiz yıllarda Afyonkara-hisar’da çekirdek aile-lerden ziyade geniş ailelere rastlanırdı. Aile içindeki her birey sevgi ve saygı çerçevesinde birbiri ile iletişim kurardı. Eşimin dedesi Ahmet Çavuş, Balkan Harbi’ne katılmış, Birinci Dünya Savaşı’nda birçok cephede çarpışmış ve Kurtuluş Savaşı’nda Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’nın yanında topçu çavuşu olarak görev yapmıştı” diye konuştu.
Aydınlara öneriler
Aydınların halkla kucaklaşmazsa ülkenin ileri gitmeyeceğini belirten Uzun, kitabının 7’den 70’e herkese, ama özellikle toplumla içiçe meslek yürüten kişilere hitap ettiğini vurguladı. Uzun, “Aydınlar halkla kucaklaşmazsa ülke ileri gitmez. Aydınlar, halkla kucaklaşıp halkı ileriye götürmeli. Aynı zamanda halkın değerlerini kabul etmeyen-lerin de başarılı olamayacağını görüyoruz. Halk gibi olanlar, halktan olanlar ise başarılı oluyor. Bunu kitabımda da anlattım” ifadelerini kullandı.
İnternetten de satın alınabiliyor
Kaçkarlardan Berlin’e adlı kitap, Erdem Kitapçılık ve Özdilek’te satışa sunuldu. Kitap, Erdem Kitapçılık’ta 10 liraya satılıyor. Ayrıca, kitap, www.pegem.net internet adresinden de sipariş edilebiliyor, satın alınabiliyor. Nisan ayında çıkan ve büyük ilgi gören kitabın ikinci baskısının yapılması da gündemde. Öte yandan kitabın Almanya’da yayınlanacak Almanca baskısı için de hazırlıklar başladı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme