• Haberler
  • Genel
  • Yakın tarih masaya yatırıldı – Kocatepe Gazetesi

Yakın tarih masaya yatırıldı – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sağlık Bilimleri Kulübü ile TÜGEM Platformu tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında İstanbul Stratejik Düşünce ve Araştırma Merkezi (İSDAM) işbirliğinde 'Yakın Tarih Bilinci / 7 Bölge 4 Mevsim' konulu konferans düzenlendi. Konferansta yakın tarihin çarpıcı noktaları vurgulandı 'Yakın Tarih Bilinci / 7 Bölge 4 Mevsim' başlıklı konferansta [&hellip]

Yakın tarih masaya yatırıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sağlık Bilimleri Kulübü ile TÜGEM Platformu tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında İstanbul Stratejik Düşünce ve Araştırma Merkezi (İSDAM) işbirliğinde “Yakın Tarih Bilinci / 7 Bölge 4 Mevsim” konulu konferans düzenlendi. Konferansta yakın tarihin çarpıcı noktaları vurgulandı

“Yakın Tarih Bilinci / 7 Bölge 4 Mevsim” başlıklı konferansta konuşan İSDAM Başkanı Ayhan Koç, Türk siyasi tarihinde bürokratik siyasi yaşamı askıya alan birçok askeri darbe gerçekleştirildiğini söyledi. Koç, “Demokrasimizde figüranlar farklı olsa da neredeyse her 10 yılda bir bürokrasimiz darbe oyunlarına sahne oldu. Demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olan uzlaşı ve hoşgörü kültürümüzün maalesef yeterince gelişmemiş olması, hiç şüphesiz ki bu dönemlerin yaşanmasında en temel aktörlerden bir tanesi oldu” dedi. Türkiye’deki darbelere ilişkin tarihi bilgiler veren Koç, “Ülkemizde 27 Mayıs 1960 darbesiyle başlayan müdahale süreci, 12 Mart 1971 askeri muhtırasıyla ve 12 Eylül 1980 askeri darbesi ve son olarak da 28 Şubat 1997 postmodern darbesiyle devam etti” diye konuştu.
Panelde söz alan AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, yaptığı sunumda Cumhuriyet döneminde ideolojilerin ana argümanı olan semboller üzerinden kurgulanmaya çalışılan bir tarihin özellikle kılık kıyafet üzerinden nasıl yürütüldüğü konusunda bilgiler verdi.
Yaramış, tarihin insanlara şuur kazandırarak hafıza görevi ifa ettiğini belirterek, “Tarih, aynı zamanda bize analitik düşünme yetisi kazandırır. Tarih insanların bir hatıra defteridir. İnsanoğlunun bıraktığı her iz, bir sonraki kuşağın yolunu aydınlatır. Yeni kuşağın yapması gereken bu izleri doğru bir şekilde yorumlamaktır. Tarih insana kılavuzluk yapar” dedi. Osmanlı padişahlarından 3. Selim’in Osmanlı devlet idaresini Avrupa tarzı yenileştirmeye çalışan bir padişah olduğunu ifade eden Yaramış, “Bu anlamda köklü reformları başlatan kişidir. Kurmuş olduğu Nizam-ı Cedit ordusunu Avrupa ordularının modelinde tanzim etmiş ve askeri kıyafetlerini ona göre düzenlemiştir. Kılık kıyafetteki batılılaşmanın ilk emaresini Nizam-ı Cedit’te görmekteyiz” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme