• Haberler
  • Genel
  • Yağmur için pilavlı dua – Kocatepe Gazetesi

Yağmur için pilavlı dua – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar'da çocuklar, yağmur duasını 'Adine Pilavı' etkinliğiyle birleştirdi. Şehirde yaklaşık 1 asırdır süren gelenek, Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nin girişimiyle tekrar canlandı MURAT ARISOY Afyonkarahisar'da baharı karşılama ve yağmur duası olarak bilinen Adine Pilavı etkinliği, Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi'nin (AYTAM) girişimiyle gerçekleştirildi. AYTAM'ın Mollabahşi Mahallesi'ndeki binası önünde pilavlık malzeme toplamak için bohçayla kapı kapı [&hellip]

Yağmur için pilavlı dua

Afyonkarahisar’da çocuklar, yağmur duasını “Adine Pilavı” etkinliğiyle birleştirdi. Şehirde yaklaşık 1 asırdır süren gelenek, Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nin girişimiyle tekrar canlandı

MURAT ARISOY

Afyonkarahisar’da baharı karşılama ve yağmur duası olarak bilinen Adine Pilavı etkinliği, Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nin (AYTAM) girişimiyle gerçekleştirildi. AYTAM’ın Mollabahşi Mahallesi’ndeki binası önünde pilavlık malzeme toplamak için bohçayla kapı kapı dolaşan çocuklar, söyledikleri manilerle de eğlenceli dakikalar yaşadılar.
EĞLENCELİ MANİLER
Çocuklar, malzeme istedikleri evlerin önüne geldiklerinde “Ey Adine Adine- Şalgam börek dadine- Teknede hamur, bahçede çamur- Ver Allah’ım ver gani gani yağmur” manisini hep birlikte söyledi. Mahalle sakinlerinin pilavlık malzeme vermesinin ardından duaya başlayan çocuklar, “Bir halka, iki halka- Bu teyze (bu amca) eviyle, damıyla Kabe’ye kalka” manisiyle teşekkür etti.
KENTİN HAFIZASI
CANLI TUTULUYOR
Yaklaşık 1 saat süren etkinliğin ardından toplanan malzemeler, AYTAM binası önünde pişirildi. Malzemelerle yapılan pilav, hem çocuklara, hem de mahalle sakinlerine dağıtıldı. Etkinlik hakkında bilgi veren AYTAM Başkanı Kadir Daylık, “Eskiden, Nisan ayında yağmur duası ve şükür duası olarak bu etkinlik gerçekleştirilirdi. ‘Haydi Adine’ye çıkalım’ denir, tüm kapılar dolaşılırdı. Biz AYTAM olarak hafımızı canlı tutmak adına bu etkinliği yapıyoruz. Bu sene 5’inci kez bunu gerçekleştiriyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme