• Haberler
  • Gündem
  • Yağmur altında Zafer'e yürüyüş – Kocatepe Gazetesi

Yağmur altında Zafer'e yürüyüş – Kocatepe Gazetesi

Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında, Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da bilinen Büyük Taarruz'un 94'üncü yıl dönümünde savaşın yaşandığı, yönetildiği ve kazanıldığı Afyonkarahisar'da bu yıl 12'incsii düzenlenen Zafer Yolu Yürüyüşü gerçekleştirildi. Türkiye'nin her yerinden gelen binlerce kişi, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının izinden gitti. Atatürk'ün savaşın son planlarını gözden geçirdiği Şuhut'taki Atatürk Evi'ni ziyaret [&hellip]

Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında, Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da bilinen Büyük Taarruz’un 94’üncü yıl dönümünde; savaşın yaşandığı, yönetildiği ve kazanıldığı Afyonkarahisar’da bu yıl 12’incsii düzenlenen Zafer Yolu Yürüyüşü gerçekleştirildi. Türkiye’nin her yerinden gelen binlerce kişi, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının izinden gitti. Atatürk’ün savaşın son planlarını gözden geçirdiği Şuhut’taki Atatürk Evi’ni ziyaret eden zafer yürüyüşçüleri, Şuhut’taki temsili yürüyüşün ardından Şuhut İlçe Stadyumunda düzenlenen kutlama etkinliklerine katıldı.
Askeri Bando ve Afyonkarahisar Belediyesi Mehteran Takımının marşları seslendirdiği kutlamada, bando ve mehterin birlikte çaldığı marşlar büyük ilgi gördü. TSK tanıtım filmleri ile Büyük Taarruz ve darbe girişiminin anlatıldığı kutlamada, özel sinevizyon gösterimleri yapıldı. Dünya klavye yarışmasında derece alan öğrencilerle, Zafer Haftası kapsamında düzenlenen sportif yarışmalarda ilk üçe giren öğrencilerin ödüllerinin de verildiği kutlama programında ünlü sanatçı Uğur Işılak da sahne aldı.
Atatürk Evi Şuhut’taki temsili yürüyüş ve stadyumdaki kutlamaya Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanı sıra Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, Afyonkarahisar Milletvekilleri AK Partili Hatice Özkal ve Ali Özkaya, MHP’li Mehmet Parsak ve CHP’li Burcu Köksal, Afyonkarahisar ve Şuhut protokolü ile binlerce vatandaş katıldı.

KENDİNİ 1 DOLARA SATMIŞ HAİNLER TÜRKİYE’Yİ PARÇALAMAK İSTEDİ
Türkiye’nin son birkaç yüzdır bölünmeye ve parçalanmaya çalışıldığını ifade eden Bakan Veysel Eroğlu kutlamada yaptığı konuşmada, Büyük Taarruz’un Türk tarihindeki önemini anlattı. Türkiye’nin halen dış tehlikelerle karşı kaldığını kaydeden Eroğlu, “15 Temmuzda da kendisini 1 dolara satmış bazı hainler Türkiye’yi parçalamak ve Suriye’ye çevirmek için darbe girişiminde bulundu. FETÖ terör örgütü askeri birlikleri, özel harekat ve meclisi bombaladı. Kahraman milletimize helikopter ve tanklardan ateş edildi. Ama bu kanlı ve zalim darbe girişimi kahraman milletimizin Cumhurbaşkanımızın, bakanlar kurulumuzun ve siyasi partilerimizin dik duruşu ile püskürtüldü. Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Vatan onlara minnettardır. Özellikle bütün İstiklal Harbi şehitlerimizi aziz Atatürk ile silah arkadaşlarını minnet ve şükranla selamlıyorum.” dedi.


ATA’NIN İZİNDE 14 KiLOMETRE YÜRÜDÜLER
Şuhut’un ardından Atatürk ve silah arkadaşlarının mola verdiği Çakırözü köyüne giden Eroğlu, Mehter Takımı ve Büyük Taarruz döneminin kıyafetlerini giyen temsili askerlerin arkasından Çakırözü Köyü’nden, ‘Zafer Yolu Yürüyüşü’ başlangıç noktasına kadar olan 1 kilometrelik yolu yürüdü. Başlangıç noktasında Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman Mehmetçiğin destansı zaferini anlatan Bakan Veysel Eroğlu, daha sonra yürüyüşçüleri 14 kilometrelik Zafer Yolu’na uğurladı. Gece 01.30’da başlayan yürüyüşle, Atatürk ve silah arkadaşlarının ardından 94 yıl sonra aynı güzergahı kullanarak Kocatepe’ye doğru yürüyenler hem zorlu rampalarla hem de soğuyan hava şartlarıyla mücadele ettiler. Bu yıl 12’incisi düzenlenen Zafer Yürüyüşü’nde ilk kez yağmur yağarken, yürüyüşçüler yağan yağmura rağmen 14 kilometrelik Kocatepe yürüyüşlerini sürdürdü. Yağmurun kesilmesi sonrası ısınmak için ateş yakan yürüyüşçüler, ilginç görüntüler oluşturdu.


94 YILLIK ÇORBA VE HOŞAF MENÜSÜNDEN 10 BİN LİTRE DAĞITILDI
Atatürk’ün Yunan ordularına taarruz emri verdiği 1874 rakımlı Kocatepe’ye yaklaşık 3 saatte ulaşan yürüyüşçülere, Kocatepe tören alanı yakınında oluşturulan alanda 94 yıl öncenin menüsünde yer alan çorba ve hoşaf dağıtıldı. Denizli 11’inci Komando Tugayı’ndan 2’si rütbeli 10 askerin Eray Seyyar Sahra Mutfak Ünitesi’nde hazırladığı 5 bin litre çorba ve 5 bin litre hoşaf, Zafer Yürüyüşü katılımcılarına ikram edildi. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü zirve yakınlarında vatandaşlar çorbaya büyük ilgi gösterdi. Zirvede de Atatürk’ün ünlü Kocatepe heykelinin önünde fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarışan katılımcılar, Türk Bayraklarına sarılarak ısınmaya çalıştı. Bir askerin savaş hazırlıkları, taarruzun başlaması ve Yunan ordusunun bozguna uğratılmasıyla ilgili bilgi verdiği Kocatepe’deki tören sonrası vatandaşlar gün doğumuna kadar Atatürk’ün heykeli çevresinde beklemeyi sürdürdü.
Yoğun güvenlik önlemleri alınan etkinlikler kapsamında Şuhut, Çakırözü ve Kocatepe’ye giden tüm araçların arandığı Zafer Yürüyüşü’nde atlı polisler ile polis köpeğinin de görev aldığı dikkat çekti. Geçmiş yıllarda konser ve halk oyunları gibi etkinliklerin yer aldığı Kocatepe’de; bu yıl sadece savaşın anlatıldığı sade bir tören yapılması kimi yürüyüşçüleri hayal kırıklığına uğrattı. (Kocatepe Haber Merkezi) 

Bakmadan Geçme