Yağışlar tarım rekoltesine zarar verdi

İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, bu sene mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen yağışlar nedeniyle kiraz ve vişne rekoltesinde yüzde 20-30’luk bir düşüşün yaşanabileceğini söyledi. Erdurmuş, kiraz ve vişne üreticilerinin Tarım Sigortası sayesinde mağdur olmadıklarını kaydetti İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, bu sene alışılan yağışın üzerinde bir yağış gerçekleştiğini belirterek, bu durumun rekolteyi etkileyebileceğini bildirdi. Erdurmuş, � [&hellip]

Yağışlar tarım rekoltesine zarar verdi

İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, bu sene mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen yağışlar nedeniyle kiraz ve vişne rekoltesinde yüzde 20-30’luk bir düşüşün yaşanabileceğini söyledi. Erdurmuş, kiraz ve vişne üreticilerinin Tarım Sigortası sayesinde mağdur olmadıklarını kaydetti

İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, bu sene alışılan yağışın üzerinde bir yağış gerçekleştiğini belirterek, bu durumun rekolteyi etkileyebileceğini bildirdi. Erdurmuş, “2011 yılında, özellikle de Mayıs ayında uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir yağış oldu ilimizde. Mayıs ayı sonu itibariyle 122 kilgoram, metrekareye düşen yağış. Mayıs sonu itibariyle yoğun yağışlı bir tarım yılı yaşıyoruz Afyonkarahisar ili olarak. Bu yağışların mutlaka bitkisel üretimde faydası olduğu gibi kısmen zararları da oldu bu sene için söyleyecek olursak” dedi.
Süne mücadelesinde yararlı oldu
Yağış nedeniyle süne mücadelesinin de tabii yollardan yürütüldüğünü kaydeden Erdurmuş, “Özellikle bizim süne mücadelesinde ilimizde, 4 ilçemizde uzun yıllardır süne mücadelesi yapıyoruz. Yağışlarla beraber süne mücadelesi tabii etkenler nedeniyle ciddi bir aşama kaydetti” diye konuştu.
Haşhaş, arpa ve buğdayda sıkıntı yaşandı
Aşırı yağış nedeniyle bölge bölge zararların meydana geldiğini de aktaran Erdurmuş, “Aşırı yağış ve dolu, lokal olmak üzere çok yoğun yağış aldık. Bu nedenle bölge bölge haşhaşta, arpa ve buğdayda sıkıntılar meydana geldi. Bunu çiftçilerimiz bize ilettiğinde biz arkadaşlarımızı gönderdik ve hasar tespiti yaptık. Bunu da bir bilgi notu olarak Bakanlığımıza bildirdik. Şu ana kadar bugün itibariylle yaklaşık 65 bin dekarlık alanda hasarımız söz konusu. Buralarda yüzde 5-10’lardan yüzde 50’lere varan hasarlar var. Yağışlar ilimizde farklı bir karakter gösterdi. Bu lokal yağışları çiftçilerimizin müracaatı üzerine tespitlerimizie yaptık, Bakanlığımıza bildirdik” ifadelerini kullandı.
Hasarlar tespit edildi
Erdurmuş, şöyle devam etti:
“Sultandağı ve Çay bölgesi bizim vişne ve kiraz üretiminin merkezi konumunda olan ilçelerimiz. Bu bölgele-rimizde yağışların, mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle dölleme döneminde sıkıntı oldu. Bu sene ürün miktarında bir düşüş söz konusu olacak. o bölgelerde hasarlar da oluştu, biz onu tespit etti. Tarım Sigortaları Havuzu Genel Müdürülğü eksperleri tarafından tespit edildi. Hasar oranlarına göre ödeme çalışmalarına da başladılar. Bu sene yağış rejimindeki farklılıklardan dolayı nispeten beklediğimizin altında kiraz ve vişne rekoltesi söz konusu olacak. Ancak bu rekoltenin düşüşüne bağlı olarak da bizim beklentimiz, ürünlerde kalite aynı oranda yükselecek. Şu anda hasat mevsimindeyiz. Yıllara bağlı olarak hasatta önemli bir artış var. Çiftçi pazarını bulursa üretim yapıyor. Bu her ürün için geçerli.
Döllenmede dönemindeki yağışlar, yüzde 20-30luk rekoltede bir düşüşe neden olabilir. ancak kalitede bir artış bekliyoruz, ağaçlar seyrek olduğu için daha kaliteli meyve elde etme şansımız da var.”
Tarım sigortasına ağırlık verildi
Aşırı yağış ve don olaylarından çiftçinin mağdur olmaması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın da çalışma yaptığını kaydeden Erdurmuş, “Tarım teşkilatı olarak bu tür sıkıntı olduğunda çiftçimizin sürekli yanındayız. Tarım Sigortaları Kanunu yayınlandı. Bunun yayınlanmasından itibaren çiftçilerimize büyük bir avantaj sağlandı. Şöyle ki, tarım sigortalarının uygulaması eski, ancak bakanlığımız 2006-2007 yıllarından itibaren buna çok büyük ağırlık verdi. Bu tarım sigortası uygulamalarının yaygınlaştırılması için de yüzde 50 sigorta primi bakanlığımızın hazineden sağladığı kaynakla karşılanıyor. Geriye kalan yüzde 50’si de çiftçiler tarafından sigorta şirketiyle yapılan anlaşmaya bağlı olarak ödüyor” dedi.
Poliçelerde artış var
Erdurmuş, tarım sigortası poliçelerinde de ciddi bir artışın olduğuna dikkat çekerek “Tarım mevzuatında bir değişiklik oldu. Meyvelerdeki çiçeklenme dönemi sigorta kapsamında değildi. Bu sene sigorta kapsamına alınmasıyla birlikte çok büyük bir rahatlık yaşadık. özellikle Çay ve Sultandağı bölgemizde çiftçilerimiz, yaptığımız çalışmalara büyük bir rağbet gösterdi. Bu sene o bölgede yaklaşık 4 bin 800 poliçe düzenledi çiftçilerimiz. İlimizde 2010 yılı sonu itibariyle 4 bin olan sigorta poliçe sayımız, 8 bin 800’e yükseldi. Yüzde 100’ün üzerinde bir artış var. Tabii ki yeterli değil. Eğitim çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çiftçilerimizin bu tabii afetlerden mağdur olmamaları için sigortalı olmalarını teşvik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bal rekoltesi de düşecek

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğj Başkan Vekili Ziya Şahin, güneşli havayı göremeyen arının çalışamadığını söyledi. Şahin, Ege kıyılarından Konya’ya kadar olan Muğla- Afyonkarahisar – Kütahya – Eskişehir – Konya bölgesinde şu ana kadar bal üretilemediğini kaydetti. Rekoltedeki düşüşün yüzde 20 olacağı tahmin ediliyor.

(Kocatepe)

Bakmadan Geçme