Vücut sağlığı için ellerinizi yıkayın
AKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Hemşiresi Nurhak Sara, vücut sağlığının korunması için ellerin yıkanması gerektiğini belirtti Gün FM'de yayınlanan ve AKÜ Tıp Fakültesi'nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir'in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Hemşiresi [&hellip]
AKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Hemşiresi Nurhak Sara, vücut sağlığının korunması için ellerin yıkanması gerektiğini belirtti
Gün FM’de yayınlanan ve AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Hemşiresi Nurhak Sara konuk olarak katıldı.
El yıkamanın öneminin son yıllarda daha iyi fark edildiğini kaydeden AKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Hemşiresi Nurhak Sara, “Birçok hastalığın bulaşmasını sadece el yıkayarak engelleyebiliriz. Bu nedenle el yıkamak çok önemli. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü 2008 yılından bu yana özellikle çocuklara yönelik olarak başladı ve devam ediyor. Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile her türlü bağlantıyı sağlayan, bu nedenle de en fazla bakteri barındıran organımızdır. El yıkama, çok sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysaki hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir. Ellerimiz gün boyunca kirlenir. Bazı bakteriler, gözenek, çizik, çatlak, kir ve kıllara sıkıca yapışmış vaziyette bulunurlar ve yağ ve ter salgıları özellikle toz ve kirle karışarak bakterilerin gelişmesi için uygun bir ortam oluştururlar. Bu nedenle, gün içerisinde sık sık ellerimizi yıkamalıyız” diye bilgi verdi.
El hijyeninde amacın kimyasal ve fiziksel zararlıların ve enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Sara, “Eller sadece su ile yıkandığında, mekanik etki ile görünür kir uzaklaştırılmakta ancak tam bir hijyen sağlanamamaktadır. Bu nedenle, el temizliğinde su ile birlikte sabun kullanılması gerekmektedir. Normal katı el sabunları ve sıvı sabunlar, meydana getirdikleri etkiler bakımından farklı olmamakla birlikte, katı sabunlar bulunduruldukları ortamlardan ve kullanan kişilerin kullanımdan sonra genellikle sabunları temizlemeden yerine koymalarından dolayı, kirlilik kaynağı olabilmektedir. Bu nedenle, özellikle toplu yaşanan yerlerde el temizliğinde sıvı sabunların kullanımı tercih edilmelidir” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)