Voleybol Projesi'nde konuklar Fenerbahçe ve Arkas
Bu kapsamda Fenerbahçe Baş Antrenörü Veljko Basic, Fenerbahçe Yardımcı Antrenörü Kerem Eryılmaz, Arkas takımının Kanadalı Antrenörü Glenn Hoag ve Arkas Sportif Menajeri Bülent Kandemir ile projeyi yürüten öğrencilerle söyleşiler gerçekleştirildi.Katılımcılar tarafından büyük bir beğeni ile takip edilen söyleşide yöneltilen sorulardan seçmeler ve verilen cevaplar şöyle gerçekleşti:Türkiye'de voleybolun marka olması yolunda avantaj ve dezavantajları nelerdir?Veljko Basic: [&hellip]
Bu kapsamda Fenerbahçe Baş Antrenörü Veljko Basic, Fenerbahçe Yardımcı Antrenörü Kerem Eryılmaz, Arkas takımının Kanadalı Antrenörü Glenn Hoag ve Arkas Sportif Menajeri Bülent Kandemir ile projeyi yürüten öğrencilerle söyleşiler gerçekleştirildi.
Katılımcılar tarafından büyük bir beğeni ile takip edilen söyleşide yöneltilen sorulardan seçmeler ve verilen cevaplar şöyle gerçekleşti:
Türkiye’de voleybolun marka olması yolunda avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Veljko Basic: Milli Takımlar bazında daha iyi sonuçlara ihtiyacımız var. Başarılı sonuç alındıkça, insanların etkisi de artacaktır. Ama basketbolun, futbol seviyesine gelmesi zor. Onlar zaten önde gidiyorlar ve bu sonuçları aldıktan sonra bu süreci nasıl yönettiğimizle de çok alakası var. Evet, bazı sonuçlar baskı da getirir insanın kendi içinde hissettiği baskıda var. Onun dışında taraftar bastırıyor, medyanın baskısı da var. Ben Türkiye’ye geldiğimde iyi bir iş çıkardığımı düşünüyordum aslında bu konuda. Ama şu an çok farklı bir dünya var. Federasyonun dört tane çok güzel spor salonu var, televizyonda maçlarımız yayınlanıyor. Öncelikle iyi bir taraftar kitlesini doldurmak lazım. Ondan sonra da çok daha başarılı sonuçlar elde etmemiz lazım. Biz oyunculara şunu anlatıyoruz, işin aslını ne kadar önemli olduğunu, başkana ya da kendi yöneticilerimize bunu yapıyoruz. Elimizde bir malzeme var o malzemeyi en iyi şekilde sergilememiz gerekiyor. Önce Türkiye Ligi’nde sonra yurtdışında yapmamız gerekiyor yavaş yavaş. Evet, erkekler voleybol artıyor seviyeye ama Milli takım bazında güzel sonuç almamız gerekiyor. Yani bu da madalya demek. Avrupa Şampiyonası ya da dünya şampiyonasında elde edilecek madalyalar.
Türk voleybolunun dünyadaki yerini nerede görüyorsunuz?
Kerem Eryılmaz: Genel olarak voleybola bakarsak bence takım sporları içerisinde en başarılı branş olarak görüyorum. Özellikle kadınlar tarafında çok daha başarılı. Yıllardır gelen bir süreklilik var. 2000’lilerin başından beri hem milli takım bazında hem kulüp bazında Dünya Kulüpler Şampiyonluğu, Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, CEV Cup, Milli takımda alınan başarılar kadın voleybolu zaten dünyadaki en önemli liglerden biri. Erkek voleybolu biraz daha geç başladı ama bizim de Avrupa kupası kazanan kulüplerimiz var. Fenerbahçe olarak kazandık, Arkas kazandı, Halk Bankası’nın kupaları var, Balkan Kupası’nı da zaten Türkiye’deki çoğu takım turnuvayı katılıp kupa elde etti ama Türkiye’deki voleybolun daha bilinir hale gelmesi için her ne kadar dünyada Avrupa’nın 3 büyük liginden biri olsa da milli takım başarıları bunu da yukarıya götürecekti zaten. Milli takımda alınan başarılar yanına takviye edilen yabancı oyuncularla çok daha başarılı olur. O yüzden ben Global yerde kendimizi yükselen bir değer olarak görüyorum. Ama hala daha yukarı ki seviyelere ulaşmak için biraz daha zamanımız var.
Erkek voleybolu bağlamında Türkiye’nin dünyadaki yerini nasıl tanımlarsınız?
Glenn Hoag: Günümüzde bayanlarda çok üst düzey takımımız var. Güzel bir yapılanma ve mali desteğe sahibiz. Ayrıca başka takımlarda da aynı yapılanma, iyi tesisler ve iyi koçlar var. Böylelikle bayan takımlar daha ileriye gidiyorlar. Erkeklerde ise durum daha gayret gerektiriyor gibi görünüyor. Bu durumun iyi yönde ama daha yavaş çevrildiğini düşünüyorum. Türk oyuncuları, daha mücadeleci bir noktaya çıkarmak gerekli. Bana göre, biraz rahat hissediyorlar. Bir sonraki basamağın yolu, mücadeleden geçiyor. Koşmalı, savaşmalı ve mücadeleci olmalısınız. Öncelikle bunu meydan okumayı kabul etmelisiniz. Kabullenme kısmı en zor kısmıdır ve bunu başaramazsanız takım gelişmez, ilerlemez. Ayrıca güzel imkânları, yapılanmaları da var.
Takım için sponsorun önemi nedir?
Bülent Kandemir: Şu anda bizim on bir adet sponsorumuz var. Bunun yedi tanesi kendi bünyemizin şirketi dört tanesi de dışarıdan. Sponsorlar bu işe son yıllardaki gibi basketbola gösterdiği ilgiyi gösterirse, medyada buna eşlik ederse sonuç ortada. Aynı şeyin amatör branşlarda da olması lazım sadece voleybolda değil. Diğer branşlarında buna ihtiyacı var çünkü çok başarılı sporcularımız var, branşlarımız var. Ama bunu görmesi gereken bir medya var eksik kısım o. Maalesef sadece futbol ile yatıp kalkıyoruz onlarında bizi diğer branşlar gibi temsil ettiğini düşünmüyorum hele ki son iki, üç yılda bir başarı söz konusu değil. Yazık yani yapılan yatırımlara. Yazık bu yatırım yarısını diğer branşlara yapsalar çok farklı yerlerde oluruz.