• Haberler
  • Gündem
  • Vişne fiyatlarının inişe geçmesi üreticiyi mağdur ediyor

Vişne fiyatlarının inişe geçmesi üreticiyi mağdur ediyor

Türkiye'nin en fazla vişne üretim merkezi olan Afyonkarahisar'da hasat dönemi başladı. Bu sene şehir genelinde yaklaşık 50 bin tonluk vişnenin üretilmesi hedefleniyor. Vişne bahçelerinde sabah saat 7'de başlayan hasat, akşam saatlerine kadar devam ediyor. Vişne alım fiyatlarının ise sürekli gerilemesi, üreticileri mağdur ediyor. Üreticiler 2 liradan alınan vişnenin 1.75'e gerilmesine tepki gösteriyorlar.'BAKIMI ZAHMETLİ'Çay İlçesi'nin Pınarkaya [&hellip]

Türkiye’nin en fazla vişne üretim merkezi olan Afyonkarahisar’da hasat dönemi başladı. Bu sene şehir genelinde yaklaşık 50 bin tonluk vişnenin üretilmesi hedefleniyor. Vişne bahçelerinde sabah saat 7’de başlayan hasat, akşam saatlerine kadar devam ediyor. Vişne alım fiyatlarının ise sürekli gerilemesi, üreticileri mağdur ediyor. Üreticiler 2 liradan alınan vişnenin 1.75’e gerilmesine tepki gösteriyorlar.
“BAKIMI ZAHMETLİ”
Çay İlçesi’nin Pınarkaya Köyü’nde vişne hasadı yapan İsmet Üstündağ, vişne ağaçlarının bakımının oldukça zahmetli olduğuna dikkat çekerek, “Vişne yetiştirmek zahmetli bir iş. Yaklaşık bir yıllık bir bakım gerekiyor. Sulaması, ağaçların budanması, tabanlarının gübrelenmesi bunların işçiliği zahmetli. Aynı zamanda masraflı. Vişne fiyatları sürekli iniyor, çıkıyor. Önce belli bir rakamda başladı, şimdi düşeşe geçti. Bizler üreticiler olarak bu işin değeri neyse onun verilmesini, üreticinin korunmasını istiyoruz.” dedi.
“2,5 LİRA ÜRETİCİYİ KURTARIR”
Fiyatların en az 2,5 Lira olması gerektiğini, bu rakamın üreticiyi kurtaracağını söyleyen Üstündağ, “Fiyatlar 2 liradan başladı. Şu anda 1 lira 70 kuruşa düştü. Piyasanın 2 lira 50 kuruş olması gerekiyor. Üreticinin kurtarması için bu gerekli. İşçilik giderleri çok fazla. Bir işçiye 60-70 lira ücret ödüyoruz. Oda günde 100 kilo vişne topluyor. Topladığını sattığımızda üreticinin elinde 20 lira gibi bir rakam kalıyor. Bunun yemesi içmesi ile elde bir şey kalmıyor.” ifadelerini kullandı.
“VİŞNE KANI VE BÖBREĞİ TEMİZLİYOR”
Afyonkarahisar vişnesinin sulu olması özelliği ile oldukça rağbet gördüğünü anlatan Üstündağ, vişnenin kanı sulandırıp sindirim sistemine çok fayda sağladığına dikkat çekti. Üstündağ, “Afyon vişnesi sulu olması özelliği ile oldukça farklı. Vişnede kanı sulandırıcı maddeler var. Yediğiniz zaman kanı ve börekleri temizliyor. Sindirim sistemine çok faydalı. Meyve suyu fabrikalarına verdiğimiz gibi kendi evlerimizde kompostosunu çıkartıp reçellerini yapıyoruz. Tabi daha çok fabrikaya veriyoruz.” Vişne hasadının 20 gün kadar daha devam etmesi bekleniyor.” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme