Vişne dalda kaldı – Kocatepe Gazetesi
Fiyatların düşük olduğu gerekçesiyle vişne üreticisi ürünün dalında çürümeye terk ederken, vişne alımında beklenen rekoltenin yarısına ancak ulaşılabildi Afyonkarahisar’ın Çay ve Sultandağı İlçelerindeki vişne üreticileri bu yıl umduğunu bulamadı. 1.2 TL ile başlayan alımlar için zarar ettikleri gerekçesiyle vişneyi toplamayan üreticiler fiyatların 1.6 TL’ye çıkmasına rağmen hala ürünün çoğunu dalında bekletiyor. Bu durum karşısında vişne [&hellip]
Fiyatların düşük olduğu gerekçesiyle vişne üreticisi ürünün dalında çürümeye terk ederken, vişne alımında beklenen rekoltenin yarısına ancak ulaşılabildi
Afyonkarahisar’ın Çay ve Sultandağı İlçelerindeki vişne üreticileri bu yıl umduğunu bulamadı. 1.2 TL ile başlayan alımlar için zarar ettikleri gerekçesiyle vişneyi toplamayan üreticiler fiyatların 1.6 TL’ye çıkmasına rağmen hala ürünün çoğunu dalında bekletiyor. Bu durum karşısında vişne alım tüccarlarının çoğu kantarlarını kapattı. Bölgede tahmin edilen 40 bin ton vişnenin 20 bin tonu dalında çürümeye terkedildi.
Çay Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Kaygısız, vişnenin üreticiyi ve tüccarı hayal kırıklığına uğrattığını belirterek şunları söyledi:
“Vişne 1.2 tl ile başladı, 1.3 tl, 1.4 tl ve şu an 1.6 tlden alımlar sürüyor. Üretici bu fiatlara zarar ediyor. Nüfusu kalabalık olan aileler vişnesini topluyor. Çünkü işçilikten tasarruf ediyor. İşci ücreti ödemek zorunda kalan üretici, masrafımı karşılamıyor diyerek dalında bırakıyor. Geçen yıl 2.5 TL olan vişneye talep çok rekolte azdı. Bölgede 15 bin ton vişne alımı yapıldı. Bu yıl rekolte 40 bin ton bekleniyordu. Talep çok az. Ancak ürünün yarısı toplandı. Fiatı da bu nedenle düştü. Eber Gölü, Karamık Gölü ve Sultandağlarının arasında kalan bölgenin sulak olması meyvanın da sulu olmasını sağlıyor. Bu nedenle bölgenin vişnesi meyva suyu fabrikaları tarafından rağbet görmekte idi. Buna rağmen fiatın düşük olması nedeniyle Üretici vişneyi dalında çürümeye bıraktı” (Kocatepe Haber Merkezi)