Veysel Eroğlu’na büyük onur

Dünyada alanının en büyük barajı olan Ilısu Barajı’na Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun ismi verildi. Baraj’ın açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı   Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, 'Kuraklığın tetiklediği gıda ve aynı şekilde her geçen gün daha belirgin hâle gelen enerji krizlerine karşı ülkemizi korumak [&hellip]

Dünyada alanının en büyük barajı olan Ilısu Barajı’na Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun ismi verildi. Baraj’ın açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Kuraklığın tetiklediği gıda ve aynı şekilde her geçen gün daha belirgin hâle gelen enerji krizlerine karşı ülkemizi korumak için tüm potansiyelimizi kullanmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin su kaynaklarının tek bir damlasının dahi israfına tahammülümüz yoktur. Kendi kaynaklarımıza dayalı yenilenebilir enerji üretimini de en üst seviyeye çıkarmamız şarttır.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES Açılış Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreni öncesinde Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nı havadan inceledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının başında, “Bugün hizmete alacağımız Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 19 yıldır halka hizmet amacımızın, eser ve hizmet siyasetimizin en somut örneklerinden biridir” ifadelerini kullandı.
“ILISU PROJESİ’Nİ ÖNÜMÜZE ÇIKARTILAN NİCE ENGELLERE RAĞMEN TAMAMLADIK”
Ilısu Projesi’nin, Cumhuriyet’in 100. yılı için millete verdikleri yatırım sözlerinden biri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ilısu Projesi’ni, hamdolsun finansmanından terör örgütünün saldırılarına kadar her aşamasında önümüze çıkartılan nice engellere rağmen tamamladık. Ilısu Projesi’ni engellemek için yürütülen karalama kampanyalarını ve bunların gerisindeki kirli niyetleri unutmadık, unutmayacağız. Bu eser, yeminli Türkiye düşmanlarına da kendi ülkesine ve milletine husumet maruf içimizdeki mankurtlara da verilmiş en güzel cevaptır. Barış, kardeşlik, huzur, refah ve güç sembolü Ilısu Projesi, Dicle Nehri üzerinde gerdanlık gibi dizdiğimiz baraj ve hidroelektrik santrallerimizin en büyüğüdür. Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük ikinci gövde hacimli bu barajımız, ön yüzü beton kaplı, baraj tipi bakımından da dünyada ilk sırada yer almaktadır.”
Su depolama kapasitesinin yaklaşık 11 milyar metreküpü bulan Ilısu’nun bin 200 megavatlık kurulu gücüyle 4. büyük hidroelektrik santrali olarak Türkiye’ye yıllık 3 milyar liralık fayda sağlayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim medeniyetimizde su hayattır. Enerji de günümüzün bir diğer vazgeçilmez hayat kaynağıdır. Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES her iki alanda da ülkemize çok önemli kazanımlar sağlayan bir projedir” dedi.
“KENDİ KAYNAKLARIMIZA DAYALI YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİNİ
EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARMAMIZ ŞARTTIR”
Ilısu’nun; Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’taki vatandaşlar başta olmak üzere tüm millete hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, barajın Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçen bakanlara, kurumlara, yüklenici firmalara, mühendisinden işçisine, herkese teşekkür etti.
Dünyanın ve Türkiye’nin giderek artan kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunduğu dönemde böyle bir eseri hizmete açmalarının çok daha önemli ve anlamlı olduğuna inandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Kuraklığın tetiklediği gıda ve aynı şekilde her geçen gün daha belirgin hâle gelen enerji krizlerine karşı ülkemizi korumak için tüm potansiyelimizi kullanmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin su kaynaklarının tek bir damlasının dahi israfına tahammülümüz yoktur. Kendi kaynaklarımıza dayalı yenilenebilir enerji üretimini de en üst seviyeye çıkarmamız şarttır. Dünyanın bundan sonraki dönemine ilişkin senaryolarının önümüze koyduğu karanlık tablo, şimdiden tüm ihtimallere karşı hazırlıklı olmamızı gerektiriyor.”
“ELİMİZDEKİ KAYNAKLARI TASARRUFLU KULLANMAK DURUMUNDAYIZ”
Su kaynaklarının kullanımının kalite ve miktar yönünden azalmasının da ayrı bir sıkıntı sebebi olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut su kaynaklarının yüzde 70’ten fazlasının gıda üretiminde kullanıldığını, bu durumun özellikle su konusundaki her olumsuzluğun gıda üretimine de yansıyacağı anlamına geldiğini söyledi. Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kişi başına düşen yıllık bin 340 metreküp kullanılabilir su miktarı ile su stresi çeken ülkeler grubundayız. Simülasyonlar 2040 yılında bu miktarın yıllık bin 116 metreküpe kadar düşebileceğine işaret ediyor. Yıllık ortalama yağış miktarımız da 574 milimetreyle dünya ortalamasının altındadır. Bu nedenle elimizdeki kaynakları etkin ve tasarruflu kullanmak durumundayız.” dedi.
“TÜM TARİHÎ VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ÖZENLE KORUYARAK GELECEK
NESİLLERE MİRAS BIRAKTIK”
Bugün açılışı yapılan Ilısu’nun su ve enerji yatırımı olmanın yanında kültürel ve sosyal gelişimi sağlayacak yapısal dönüşüm boyutunun da bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje kapsamında inşaat çalışmaları yanında çevre, yeniden yerleşim ve kültürel miras konularında pek çok yatırımı hayata geçirdik. En çok istismar edilen Hasankeyf başta olmak üzere tüm tarihî ve kültürel varlıkları özenle koruyarak gelecek nesillere miras bıraktık. Bugün buraya Kültür ve Turizm Bakanı’mı da yanıma alarak geldim. Çünkü istiyorum ki o bütün kültürel değişimi yerinde izleyelim ve artık burası turistlerin uğrak yeri olsun. Hasankeyf ilçemizdeki tarihî eserleri, Bilim Komisyonu ve Koruma Kurulu onayıyla başarıyla taşıyarak yeni yerlerine yerleştirdik. Bu eserlerden; Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Er-Rızk Camii ve Eyyubi Camii tek parça, Orta Kapı ise üç parça hâlinde Hasankeyf Kültürel Park alanına nakledilmiştir. Bay Kemal, bunlar öyle lafla olmuyor, lafla peynir gemisi de yürümüyor.”
“CUMHURİYET TARİHİMİZİN
EN BÜYÜK ESERLERİNDEN BİRİ”
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekili eski Orman ve Su İşleri Bakanı, Küresel İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla hizmete alınan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES hakkında değerlendirmede bulundu.
Veysel Eroğlu, 6 Kasım 2021 Cumartesi günü Cumhuriyet tarihinin en güzide eserlerinden birisi olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete alındığını kaydetti. Eroğlu, “Sınıfında gövde hacmi ve gövde uzunluğu bakımından Dünya’nın en büyük barajı olan Ilısu Barajı, gövde hacmi bakımından ülkemizde Atatürk Barajından sonra en büyük ikinci barajdır. Ülkemizin enerji üretimine büyük katkı sağlayacak olan baraj, bin 200 wegavat kurulu gücü ve yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretimi ile ülkemizin 4. büyük hidroelektrik santralidir. Cumhuriyet tarihimizin en büyük eserlerinden biri olan bu muazzam eser, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, şahsımın projesinden inşaatın bitimine kadar yakın takibi ile ülkemize kazandırılmıştır. Mardin ve Şırnak illeri arasında sınır teşkil eden Dicle Nehri üzerinde, Dargeçit ilçesinin 15 kilometre doğusunda yer alan baraj, temelden 135 metre yüksekliğe sahip olup, gövde uzunluğu 2,3 kilometredir. Ilısu Barajı 10,6 milyar metreküp göl hacmi ile Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman illerini etkilemektedir.” dedi.
“ILISU BARAJ İNŞAATINDA YEDİ DÜVELE KARŞI MÜCADELE VERDİK”
Ilısu Barajının Türkiye’nin enerji üretiminde stratejik ehemmiyete sahip bir projesi olduğunu ifade eden Eroğlu, “Ilısu baraj inşaatında yedi düvele karşı mücadele verdik. Ilısu Barajının planlama çalışmaları 1950’li yıllara kadar dayanmaktadır. Ancak bu muazzam barajı inşa etmek Allah’a şükür bize nasip olmuştur. Hükümetimizden önce Ilısu Barajını inşa etmek için ‘Hükümetler Arası İkili İşbirliği Anlaşması’ imzalanmış. Yani dış kredi ile baraj inşa edilmek istenilmiş. 2003 yılında DSİ Genel Müdürlüğü vazifesine getirildiğimde barajın bütün safhalarını bizzat takip ederek proje üzerindeki kararlılığımızı herkese gösterdik. Ancak Ilısu Barajının ülkemizin enerji ihtiyacında büyük katkı sağlayacak olması ve barajın sınır aşan bir su kaynağı üzerinde inşa edilecek olması gibi sebeplerden dolayı içte ve dışta pek çok engellemeyle karşı karşıya kalınmıştır. Özellikle bazı şer güçler, barajı inşaatını engellemek için ellerinden gelen her türlü engellemeyi yapmışlardır. Barajın inşa edilmemesi için Danıştay’a müracaat edilmiş ve Danıştay’da barajın inşa edilmemesi yönünde karar vermiş. Bunun üzerine o dönem DSİ Genel Müdürü olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Danıştay’a bizzat giderek barajın ehemmiyetini ve ülkemizin kalkınmasındaki rolünü anlatmıştır. Hem dönemin Danıştay Başkanı ile ham de ilgili Daire Başkanlarıyla tek tek görüşerek, projeyi bütün yönleriyle izah etmiştir. Neticede Danıştay Dava Daireleri Kurulundan, barajın yapılmaması hususundaki kararı reddederek baraj inşaatının önü açılmıştır.” ifadelerine yer verdi.
“600 BARAJ BİR KEFEYE
ILISU BARAJI BİR KEFEYE”
5 Ağustos 2006 tarihinde o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Ilısu Barajı temelinin coşkuyla atıldığını belirten Eroğlu, “Bu defa da sahneye kredi sağlayacak olan Almanya, Avusturya ve İsviçre devletlerinin ortak konsorsiyumu çıkmıştır. Konsersuyum, ülkemize kredi vermemek için her türlü oyalama yoluna başvurmuştur. Yabancı ülkeler barajın inşa edilmesini istemiyorlardı. Çünkü enerjide kendi ayakları üzerinde duran, hiçbir ülkeye bağlı olmayan bir Türkiye işlerine gelmiyordu. Ilısu Barajının kredi anlaşmasını askıya aldılar. Zannediyorlardı ki biz bu krediyi vermezsek Türkiye bu barajı inşa edemez. Ama onların bildiği eski Türkiye yoktu artık. 600 Baraj bir kefeye, Ilısu barajı diğer kefeye. Almanya, Avusturya ve İsviçre devletlerinden oluşan ortak konsorsiyumun kredi anlaşmasını askıya almasının ardından, o dönem Çevre ve Orman Bakanı iken, bütün ilgili bürokrat ve DSİ ekibini toplayarak, barajın Türkiye’nin geleceği için ne kadar önemli olduğunu dair bir konuşma yaptım. Ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın da büyük destekleri ile barajın yerli kredi imkânlarıyla inşa edilmesine karar verilmiştir. İlk olarak barajın projeleri tekrar ele alınarak gövde tipinde değişiklik yapılmıştır. Barajın gövde hacmi 48 milyon metreküpten 24 milyon metreküpe düşürülmüştür. Böylece baraj maliyetinde önemli bir azalma olmuştur.” ifadelerini kullandı.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Bakmadan Geçme