Veterinerliğe ilk adımı attılar
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi 2009-2010 Akademik Yılı Mezuniyet ve Yemin Töreni, Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Veteriner hekimlik yemini ederek veteriner hekimlik mesleğine ilk adımı atan 63 öğrenci, mezuniyet heyecanını yaşadı Törene, AKÜ Veteriner Fakültesi Kurucu Dekanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Abdülkadir Akcan, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş, [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi 2009-2010 Akademik Yılı Mezuniyet ve Yemin Töreni, Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Veteriner hekimlik yemini ederek veteriner hekimlik mesleğine ilk adımı atan 63 öğrenci, mezuniyet heyecanını yaşadı
Törene, AKÜ Veteriner Fakültesi Kurucu Dekanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Abdülkadir Akcan, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Belkıs Özkara ve Prof. Dr. Necat İmirzalioğlu, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hıfsı Oğuz Sarımehmetoğlu, Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve AKÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. M. Fatih Birdane, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şebnem Pamuk’un yanı sıra AKÜ Fakülte Dekanları ile Veteriner Fakültesi öğretim elemanları ve veliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan tören, açılış konuşmalarıyla devam etti. Törenin açılış konuşmalarını Veteriner Fakültesi dönem birincisi Yaşar Tufan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hıfsı Oğuz Sarımehmetoğlu, Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve AKÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. M. Fatih Birdane, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş ile AKÜ Veteriner Fakültesi Kurucu Dekanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Abdülkadir Akcan yaptı.
Veteriner Fakültesi Dönem Birincisi Yaşar Tufan, “Öncelikle, beş senelik eğitim sürecinde başta ailem olmak üzere tüm hocalarıma teşekkür etmek istiyorum. Mezun olan arkadaşlarımla beraber zorlu bir süreçten geçerek, veteriner hekimlik eğitimimizi başarıyla tamamlamış bulunuyoruz. Ancak bir veteriner hekim adayı olarak asıl görevimizin bundan sonra başladığını düşünüyorum. Hangi üniversitede eğitim göreceğimiz konusunda verdiğimiz karar nasıl bir dönüm noktasıysa, şimdi de hangi alanda veteriner hekimlik yapacağımız da bir dönüm noktasıdır. Hangi alanda görev yaparsak yapalım hekimliğimizin önemini asla unutmayacağız. Çünkü veteriner hekimlik gerek hayvan sağlığını gerekse insan sağlığını korumada saygı duyulması gereken bir meslektir. Ayrıca ünlü şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un da bir veteriner hekim olması mesleğimizin saygınlığını bir kat daha artırmaktadır” dedi.
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hıfsı Oğuz Sarımehmetoğlu, “Bu yıl Veteriner Fakültemizin 2001-2002 eğitim-öğretim yılından itibaren 9. dönem mezunlarını veriyoruz. Fakültemiz, 1995 yılında kurulmuş olup, ilk öğrencilerini 1997 yılında kabul etmiştir. İlk mezunlarını 17 kişi ile 2001-2002 yılı eğitim-öğretim döneminde vermiştir. Bu yıl güz yarı yılında 16 ve bahar yarıyılında 63 kişi olmak üzere toplam 79; şu ana kadar ise toplam 325 mezun vermiş bulunuyoruz. Öğrencileri-mizin başarı oranı yüzde 86 olup, öğrencilerimizin başarı oranları oldukça tatmin edici düzeydedir. Fakültemiz, Türkiye’deki mevcut olan 18 Veteriner Fakültesi içerisinde gelişimini hızla devam ettiren, özellikle bu yıl başvurduğu akreditasyon süreci hazırlıklarını süratle tamamlayarak, Avrupa Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları Birliği’nden (EAEVE) en hızlı denetim ziyareti isteyen fakülte olma ayrıcalığını da elinde bulundurmaktadır” dedi.
Prof. Dr. Sarımehmetoğlu, öğrencilere ve velilerine de seslendiği konuşmasında “Çocuklarını 5 yıl önce büyük bir heyecanla meslek sahibi olabilmeleri için biz hocalarına teslim ettiniz. Bugün, çocuklarınızın bir meslek sahibi olmalarının, en önemlisi de Veteriner Hekim olmalarının heyecanını ve gururunu yaşıyorsunuz. Çocuklarınızla ve böyle evlatlar yetiştirdiğiniz için kendinizle ne kadar övünseniz azdır. Biz de hocaları olarak, öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Öğrencilerimizin, Siz genç Veteriner Hekimler, bu insan yaşam kaynağının en önemli unsuru olan hayvansal gıdaların üretilmesinde, yetiştirilmesinde, denetiminde, güvenliğinde ve hijyeninde önemli görevler alacağınız gibi evlerimizde bakıp beslediğimiz, ailemizin bir parçası dostlarımızın hastalıklarının iyileştirilmesi ve korunmasında görev alacak kişiler olacaksınız” diye konuştu.
Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. M. Fatih Birdane konuşmasında, Veteriner Hekimlik mesleğinin yerine getirebilmesi için bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini belirterek, Veteriner Hekimlik mesleğinin ne iş yaptığı ile ilgili halkın bilgi eksikliğinin önemli bir sorun olduğunu söyledi. Doç. Dr. Birdane, “İçerisinde hayvansal ürün olan yediğimiz her gıdada mutlak suretle veteriner hekimin denetimi olmaktadır. Veteriner hekimler olmadıkları takdirde yediğimiz hiçbir gıdanın sağlıklı olduğunu düşünemeyiz. Veteriner hekimlik mesleğinin içinde bulunduğu ve yapmaya çalıştığı işleri de içine alan bir kanun tasarısı üzerinde çalışılıyor. Bu tasarı, her ne kadar Avrupa Birliği’ne (AB) uyum yasasıyla ilgili olsa da bazı yerlerinde ciddi hatalar var. Bunların düzeltilmesi için mezun olan veteriner hekimlerimizin yapması gerekenler var. Nitekim sadece hekimlik mesleği yaparak veteriner hekimliğini ayakta tutamıyoruz. O yüzden mezun olan veteriner hekimlerimizin bu hususlarda da çalışmaları gerekir. Kendilerini daha ileri seviyelerde yetişmelerini ümit ederek, hayatlarında başarılar diliyorum” dedi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş, konuşmasına yazar Stefan Zwaig’in “Yıldızın Parladığı Anlar” kitabındaki ‘tıpkı kişiler gibi kurumların da yıldızlarının parladığı anlar, süreçler vardır.’ sözü ile başlayarak, “İşte Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Veteriner Fakültesi böyle bir süreçten geçiyor. Bu süreç içerisinde, gerçek anlamda çiftlik diyebileceğimiz 2 bin dönümlük bir araştırma ve uygulama alanı oluşturduk.190’ın üzerinde manda, 20 Anadolu esmeri sığır, 500’ün üzerinde koyun ile bölgenin önemli bir merkezi durumuna gelmek için çalışıyoruz. 1.200 dönüm ekili arazimiz var. Afyon kaymağını en kaliteli biçimde üretmekle kalmayarak, Afyonkarahisar’a yeni bir ürün olarak mozarellayı önerdik. Tam akreditasyon hedefli Gıda Laboratuvarını oluşturduk. Hayvan Hastanesinin yanı sıra Gezici Poliklinik oluşturduk. Deney Hayvanları Merkezini ve Nekropsi Ünitesini kurduk. Veteriner Fakültesi olarak gelişmesinin bu aşamasında EAEVE’ye üye oldunuz. Akreditasyon için başvurularda bulunuldu. Mutlaka akredite olacağız ve akreditasyon sevincini birlikte yaşayacağımıza inanıyorum. Fakat bir şey var ki o da yalnızca sizin eseriniz. Bu genç veteriner hekimler sizlerin eseridir” dedi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kurucu Dekanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Abdülkadir Akcan ise “1996 yılı Aralık ayında kurulan Veteriner Fakültemizin bugün 9. dönem mezunlarının yemin törenleri için bir aradayız” dedi ve Prof. Dr. Akcan Veteriner Hekimlik mesleğinin sadece hayvan tedavi eden bir meslek olmadığını belirterek, “Veteriner hekimlik, bugün özellikle içinde bulunduğumuz yılda gelişmiş ülkeler açısından, ‘insan ve hayvan sağlığı için veteriner hekimlik’ ifadesini hak etmiş bir meslektir. İçinde hayvansal ürün bulunan gıdalar aracılığıyla insanların bakteriyel hastalıklarının yüzde 75’i bu gıdalardan bulaşmaktadır. Bunun sağlıklı bir şekilde üretilip sofraya konması, mikrop ve parazit kaynaklı hastalıkların yüzde 75 düzeyinde ortadan kaldırılması demektir” diye konuştu.
Törende, Veteriner Fakültesi dönem birincisi Yaşar Tufan’ın “Yaş Kütüğü”ne plaketini çakmasının ardından ‘Veteriner Hekimlik Yemini’ eden mezunlara Prof. Dr. Abdülkadir Akcan ve Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri tarafından mezuniyet belgeleri ile birlikte birer karanfil verildi. Tören, öğrencilerin geleneksel olarak kep atmaları ve Atatürk Kongre Merkezi önünde verilen yemeğin ardından sona erdi.