• Haberler
  • Gündem
  • 'Veteriner hekimliğe yapılan yatırım insanlığa yapılan yatırımdır'

'Veteriner hekimliğe yapılan yatırım insanlığa yapılan yatırımdır'

AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, veteriner hekimliğin insan sağlığıyla yakın ilişkili olduğunu, bu bilinçle çalışmayı sürdüreceklerini söyleyerek, 'Veteriner hekimliğe yapılan her yatırım gerçekte insanlığa yapılmış bir yatırımdır' dedi   Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, gazeteniz Kocatepe'nin Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın'ın sorularını içtenlikle yanıtladı. VETERİNER FAKÜLTESİ [&hellip]

AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, veteriner hekimliğin insan sağlığıyla yakın ilişkili olduğunu, bu bilinçle çalışmayı sürdüreceklerini söyleyerek, “Veteriner hekimliğe yapılan her yatırım gerçekte insanlığa yapılmış bir yatırımdır” dedi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, gazeteniz Kocatepe’nin Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın’ın sorularını içtenlikle yanıtladı.
VETERİNER FAKÜLTESİ
ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR
Burak Aydın: Dekanlık görevini uzun süredir yürütüyorsunuz? Neler yaptınız bu sürede?
Prof. Dr. Turan Civelek: Dekanlık görevine başlayalı 18 ay oldu. Fakültemizin bu sene 25. yılı. Aslında en başında artık kurumsallaşma sürecini tamamlamayı, her yönden fakültenin eksiklerini gidermeyi amaçlamıştım. Şükür öyle de oluyor. Bu görevi kabul ederken Sayın Rektörümüzden bizlerin önünü açacağının ve geçmişin nispeten unutulmuş ya da göz ardı edilmiş diyelim fakültesinde geleceğin altın çağını yaşayan fakültesine ilerleyişte tam destek olacağının sözünü almıştık. Öyle değil mi? Afyonkarahisar madem hayvansal bazlı gıdanın ve hayvancılığın başkenti, bu yatırımı almak zorundayız. O da bizi hiç kırmadı şu ana kadar. Sadece Sayın Rektör hoca da değil, tüm ilgili Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız, Valimiz hepsi arkamızda, hepsi destekçimiz. Allah razı olsun.
HAYVAN HASTANESİ DÜNYA STANDARTLARINDA BİR PROJE
Burak Aydın: Hayvan Hastanesi projesi son derece önemli bir proje olarak göze çarpıyor. Bu konuda neler söylersiniz?
Prof. Dr. Turan Civelek: Biliyorsunuz; geçenlerde kamuya da mal oldu. Rektör hocamız ve siyasilerimiz destekleri ile bu kısa sürede mükemmel bir Hayvan Hastanesi Projesi ortaya koyduk ve temelini birlikte attık. Proje dünya standartlarında bir projedir. Bölgedeki en önemli merkezdir. Hatta sadece ilimiz ve Ege Bölgesi için değil, Türkiye için bu alanda ki en önemli ve büyük yatırımlardan. Kısa sürede bitecek inşallah. Sahip olduğu donamımla da en iyilerden biri olacak. Eğitimde kaliteyi arttırdığımız gibi, hayvancılıkla uğraşan kesimlere ve yanı sıra tüm hayvan severlere de burada en kaliteli hizmeti sunacağız.
PERFORMANS SIRADAN DURUMDA AMA ARTILARIMIZ VAR
Burak Aydın: Hocam görev aldığınızdan bu yana, takip ediyoruz, insanüstü bir gayretle çalışıyorsunuz? Yorulmuyor musunuz? Aslında sıra dışı bir performans bu?
Prof. Dr. Turan Civelek: Devletini, milletini seven herkes gibi sadece işimi yapıyorum. En iyisini yapmak için çalışıyorum. Verilen görevi yapıyoruz diyelim. Yarın hesap vereceğiz Hakkın divanında. Bu bilinçle koşturuyoruz. Yani sıradan bir durumdur. Artılarımız var mı? Var tabi ki: Uzun yıllar sivil toplum kuruluşlarında görevler aldım. Sendikada, derneklerde vb. Üniversitede yöneticiliklerim oldu. Bir de üstüne siyaset. Bir süre siyasetin de içinde olduk, biliyorsunuz. Tüm bunlar aziz milletimizi, şehrimizi, insanımızı, akademiyi çok yakından ve yaşayarak tanıma fırsatı verdi bize. Hürmeti, saygıyı, sevgiyi, ikili ilişkilerin önemini, devleti ve milleti biliyoruz, çok şükür. Allah hayırlısını versin. Dedim ya ana amacımız Allah rızasını kazanmak. İnsan önce geldiği yerde en güzel hizmeti vermeye gayret etmeli. Olduğunuz yerde önce başarılı olmayı kafaya koyacaksınız. Neyse bu konular derin konular.
ÖZLÜK HAKKINI ALAN AKADEMİSYEN MUTLU VE ÜRETKEN OLUR
Burak Aydın: İsterseniz fakülteden bahsetmeye devam edelim. Veteriner Fakültesi zor bir fakülte bunu duyuyorduk. Ancak şu an herkes övgüyle bahsediyor. Bu nasıl oldu?
Prof. Dr. Turan Civelek: İnsanların haklarını teslim ettik Burak bey. Kavgayla, karşı karşıya gelerek, kötü düşünerek ve söyleyerek iş yürümez. Bazı nedenlerle kronikleşmiş bir sorun haline gelmiş olan yılların kadro sorununu, bu arkadaşlarımızın özlük haklarını eksiksiz teslim ederek çözdük bu süreçte. Devleti ve milleti ile sorunu olmayan, samimiyetle çalışan herkese hakkını teslim ettik, Rektör hocamız direktifi ve oluruyla. Kendisine müteşekkiriz. Bu bağlamda şu ana kadar 30 akademik kadro tahsisi oldu fakültemize. Tabi içinde asistanlar da var. Özlük hakkını alan insan mutlu insandır akademide. Ana kural ve sır budur aslında. Devletle ve milletle problemi olmadıkça kimsenin ekmeğiyle oynamayacaksın. Bu işlerde keyfiyet olmaz. Üretenin ekmeği kutsaldır. Hak ediyorsa akademik yükseltmesini yapacaksın. Bekletip morallerini bozmayacaksın insanların.
İYİ İLİŞKİLER KURULDU SORUNLAR TEK TEK ÇÖZÜLÜYOR
Burak Aydın: Başkaca bir formül ya da sır var mı?
Prof. Dr. Turan Civelek: Sadece bu da değil. Bu kısa sürede şehrimizle, üreticimizle, seçilmişlerle, basınımızla ve iş dünyası ile azami ilişkiler tesis olundu. Mesela önemli bir konu; belki de ilk defa bu sene fakültemiz çiftliğinde denk bütçe tesis oldu. Arkadaşlar biraz da üstüne çıktık dediler. Kesin rakamları bekliyorum. Göreceğiz. Paylaşırım sizlerle de. Çok sorunu vardı çiftliğin. Tek tek çözüldü. En son “su” sorunu da çözüm noktasında. Sulama işini çözüyoruz inşallah. Bundan sonra verim daha iyi olur. Rektörlüğümüz, ilgili Bakanlığımız, Belediyemiz hep yanımızda. Yetkililerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Kimi iş adamımız gübre hibe etti, kimi boya badana yaptırdı. Hep karşılıksız. Devlet ve millet hizmet adına. Onlara da sonsuz teşekkürler. Traktörden, tarım makinalarına, hizmet araçlarından, iş dünyası karşılıksız desteklerine kadar birçok kazanım mesai arkadaşlarımın şahsi gayretleri ile bu dönemde başarıldı. Çiftlikle ilgili önemli yatırımlar yolda. Milletvekillerimiz ve Rektörümüz konuyu son derece önemsiyor.
KURUMSALLAŞTIK ÖNEMLİ YATIRIMLARA İMZA ATILIYOR
Burak Aydın: Söylenenler arasında fakültede önemli işlerin yapılmasıyla değişimin yaşandığıdır. Bu hususta neler söylemek isteriniz?
Prof. Dr. Turan Civelek: Kaldığım yerden devam edeyim. Bir diğer konu da Analiz ve Teşhis Laboratuvarı. Göreve geldiğimizde sadece bir bölüm, o da kendi çalışıyordu. Birçok cihaz çalışmaz haldeydi ne yazık ki. Kurumsallık yoktu. Laboratuvarın başına bir Profesör arkadaşımızı atayarak başladık işe. Bir disiplin tesis oldu. Yeniden yapılandırdık bazı hususları. Çalışmak isteyenleri yazı ile sorduk. Devletin kazanacağı bir sistem kurduk. Çalışmak istediğini belirten hocalarımızla kalkındırıyoruz orayı da. Kurumsallaştı. Bölgenin en önemli Teşhis ve Analiz Laboratuvarı şu anda. Bizden önce yapılan yatırıma sahip çıktık. Dengeyi kurduk ve tam anlamıyla bir çalışırlık kazandırarak yeniden faaliyete aldık orayı da. Tüm ekipmanları aktif hale getirdik. Ülkemizin her yanından örnek kabul eden, güçlü ve paydaşlarıyla işbirliği içinde bir Analiz Laboratuvarı tesis olundu. Elini taşın altına koyan hocalarımızdan Allah razı olsun. Tüm bunların sonucunda fakültemiz artık daha öğrenci odaklı. Yine ek olarak belirteyim ki bu dönemde; binalarda ve alt yapıda önemli tadilatlar yapıldı. Ek depo vb yerler kazandırdık. Belediye Başkanımız bizi kırmadı. Fakültemiz bir otopark kazandı sayesinde. Yine Sayın Başkan fakültemiz civarından daha önce toprak yolda yürüyerek geçen öğrenciler için uzun bir parke yol yaptı, yine bizleri kırmayarak. Kendisine teşekkür ediyorum bir kez daha. Dedim ya amaç kurumsallaşmak. Dekanlıktan başladık ve en uç noktaya kadar bunu tesis etmeye çalışıyoruz. Aidiyet duygusu önemlidir. Kurumsallaşırsanız, kim gelirse gelsin sistem işler. Fakülte kazanır. Çoktan bitmeliydi birçok şey. Aslında bizden önceki Dekanlarımız da iyi niyetle bir şeyler yapma gayretiyle olmuş. Yapılmış da. Netice de her şeyi biz yapmıyoruz. Ancak samimiyetle yapılmışa sahip çıkıyor, sistem içindeki eksikleri tespit ediyor ve gideriyoruz. Öte yandan fakültemiz tarihindeki en önemli yatırımlara da imza atıyoruz, çok şükür.
MARKA DEĞERİMİZİ YÜKSELTTİK
Burak Aydın: Afyonkarahisar hayvancılık bölgesi. Neler yapmayı planlıyorsunuz bu alanda?
Prof. Dr. Turan Civelek: Yetiştiricinin, hayvan severlerin, tüm paydaşların hep yanındayız. Destek isteyene destek oluyoruz. Teknik cihaz alt yapımız önemli tanı ekipmanlarının satın alımı ile güçlendirildi. Hayvan Hastanemiz Başhekimi Deniz hocamız azami gayretle çalışıyor. Yine ‘Amanda’ Süt ve Süt Ürünleri marka logomuzu yeniledik ve üretim ve arz konusundaki sorunu çözdük. Çözülememişti bu güne kadar: Şükür süt ve süt ürünleri satışı için vergi levhamızı da aldık. Marka değerimizi yükselttik ve şehrimize artan oranda katkı sağlamaya devam edeceğiz. Et ve et ürünleri ünitemizi de çok yakında faaliyete alacağız. Ekipmanımız aşağı yukarı tamam, bir yer ihtiyacımız var, o da Sayın Rektörümüz talimatı ile çözülmek üzere. Hem öğrencilerimizin eğitim kalitesini yükseltiyoruz, hem de bu konuda da model olmayı hedefliyoruz. Dekan Yardımcılarıma ve Çiftlik Müdürüme teşekkür ederim. Son derece gayretliler. Personelimiz de öyle. Herkes işin ciddiyetini anladı ve kurumsallaşmanın önemli olduğunu gördü. Tabii sonuç olarak bu işlerin nihayetinde fakültemiz öğrenci odaklı bir hale de gelmiş oldu.
İLERİDE SAHİPSİZ PATİLELERE HİZMET VERİLECEK
Burak Aydın: Bu dönemde başkaca neler yaptınız?
Prof. Dr. Turan Civelek: Yine bu dönemde Belediyemizle de ilişkilerimizi ileri düzeye taşıdık. Sokak hayvanları için şehir tarihinin en önemli işbirliğini sağladık ve ilerleyen dönemde sadece sahipsiz patili dostlara hizmet veren bir alt yapı da Hayvan Hastanemiz bünyesinde oluşturulacak. Islah çalışmalarına temel teşkil edecek manda barınağımız ve koyun barınağımız ise çok yakında hizmete girecektir inancındayım. Damızlık hayvan ıslahına ülke ekonomisine katkı sağlamak ve yarınlarımız adına son derece önem veriyoruz. Tüm bunları yaparken bizlere her şekilde destek olan ve bu işleribaşarmamızı sağlayan ilimiz çok kıymetli siyasilerine de birkez daha teşekkür ederim. Bir teşekkür de sizlere çok değerli yerel basınıma yapmak istiyorum. Sağolunuz. Her daim desteğinizi hissediyoruz. Kamuoyu oluşmasında bizlere son derece yardımcı oluyorsunuz.
VETERİNER HEKİMLİK İNSAN
SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Burak Aydın: Veteriner Hekimliğin önemi özellikle pandemi döneminde daha da iyi anlaşıldı. Neler demek istersiniz?
Prof. Dr. Turan Civelek: Bildiğiniz üzere Veteriner Hekimlik mesleği; sağlık alanında faaliyet göstermektedir ve özellikle de son dönemde hayvanlardan insanlara bulaşabilen koronavirüs gibi yüzlerce zoonoz hastalıkla mücadelede ilk ve en etkili basamak olduğunun net bir biçimde görülmesi nedeniyle önemi daha da iyi anlaşılmış bir meslektir. Bugün yerli ve milli aşıları geliştiren hocalarımız Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Prof. Dr. Osman Erganiş, Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz gibi veteriner hekimlerin olması da aslında bu söylediklerimizin altını dolduran en önemli delildir. Dünyada da durum aşağı yukarı böyledir. Dolayısıyla; bu mesleğe yapılan her yatırım gerçekte insanlığa yapılmış bir yatırımdır. Veteriner hekimlik insan sağlığıyla yakın ilişkilidir. Biz de bu bilinçle çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. >> Burak AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme