• Haberler
  • Genel
  • 'Veteriner hekimlere iyi şartların sağlanması ülke menfaatleri gereğidir'

'Veteriner hekimlere iyi şartların sağlanması ülke menfaatleri gereğidir'

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası genel kurulunda konuşan Oda Başkanı M. Nevzat Algan, sağlık meslek sınıfında bulunan veteriner hekimlik mesleğinin bu

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası genel kurulunda konuşan Oda Başkanı M. Nevzat Algan, sağlık meslek sınıfında bulunan veteriner hekimlik mesleğinin bu sınıfın kanuni haklarından ve çalışma şartlarından yoksun bırakıldığını belirtti. Algan, “Hayvan sağlığı, halk sağlığı, gıda güvenliği ve çevre sağlığı alanlarında hizmet veren meslektaşlarımıza hak ettiği iyi şartların sağlanması ülke menfaatleri için de elzemdir” dedi
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası 28. dönem olağan seçimli genel kurul toplantısı 10 Eylül 2022 Cumartesi sabah saat 10.00’da Jura Otel’de başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra genel kurul divanı Prof. DR. Mehmet Uçar’ın başkanlığında; Mahmut Salman, Murat Özdemir, Hacer Çeker’den oluştu. Toplantıya oda üyelerinin yanı sıra; AKÜ Veteriner Hekimlik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Musa Korkmaz, Oda eski Başkanı Prof. Dr. M. Fatih Birdane, Oda eski Başkanı Orhan Şükrü Aksu, AKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Hatipoğlu katıldılar. Toplantıda Oda’nın eski Başkanları Prof. Dr. M. Fatih Birdane ile Orhan Şükrü Aksu’ya plaket verildi.
“ŞEHİTLERİMİZİ VE GAZİLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUM”
Toplantının açış konuşmasını Oda Başkanı ve Başkan adayı Veteriner Hekim M. Nevzat Algan yaptı. Veteriner Hekimler Meslek Odası’nın da içerisinde bulunduğu kamu kurumu niteliğindeki odaların kuruluş felsefesinden, hukuksal dayanağından, görevlerinden ve tarihsel sürecinden bahseden Algan, “Cumhuriyetin kazanıldığı topraklarda Büyük Zaferin 100’ncü yılını coşkuyla yürekten kutluyorum. Kendi ifadesiyle ‘En az 7 bin yıllık bir Türk beşiği’’ olan Anadolu’yu vatanımızı 7 düvelin kanlı pençesinden kurtaran, Büyük Önder, Başkomutan, Mareşal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını komutalarında ki kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, aziz hatıralarını şükran ve saygıyla anıyorum. Ruhları şad olsun. Son ve ebedi devletimiz olan Türkiye Cumhuriyeti artık bir asrı devirmek üzere. Bir asır, Şanlı Türk tarihi için kısa ancak insan ömrü için epey uzun bir süredir. Geçen bu zaman içinde devletimizin teşkilatlanma yapısını oluşturan unsurlarının, halk nezdinde ki anlamları ve görevleri ile devleti oluşturan kademelerde görev alan bireylerin anlayışlarının ve davranışlarının mecrasını hatırlamakta fayda görüyorum.” dedi.
“VETERİNER HEKİMLERİ ODALARI KAMU KURUMU NİTELİĞİNDEDİR”
Devlet-i Aliyye’de 1879 yılında ilk Sanayi Odası’nın kurulduğunu ifade eden Algan, “Cumhuriyet’in ilanından sonra ise meslek odası yapılanması desteklenmiş ve çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler sayesinde, devletin meslek odaları üzerinden değişik meslekleri kontrol altına almak, vergi vermelerini ve devlet, öncelikleri doğrultusunda üretim yapmalarını sağlamak gibi amaçlar gütmüştür. Günümüzde ki haliyle meslek odalarının kuruluş kanunları bu mahiyette görevlerini sürdürmektedir. Kamuoyunda yanlış ve yaygın şekilde sivil toplum kuruluşu olarak kabul edilen ve bilinen meslek odaları ve bunlardan biri olan Veteriner Hekimleri Odası sivil toplum kuruluşu değildir. Demokrasinin önemli bir unsuru olan sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları dışında kalan ve bunlardan bağımsız olan, politik sosyal kültürel ve hukuki amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları yapan, ikna ve eylemlerde bulunan, yalnızca gönüllülük esası ile üye olunabilen kuruluşlardır. Veteriner Hekimleri Odaları ise kamu kurumu niteliğine sahiptir. Sivil toplum kuruluşlarının olduğunun aksine kamu çalışanları istisna olmak üzere mesleği icra etmek için odaya üyelik zorunludur.” diye konuştu.
“ODALAR MALİ OLARAKTA ÖZERKTİR CEZA UYGULAYABİLİRLER”
Odaların mali olarakta özerk oldukları için kendilerine ait özel bütçeleri olduğunu ifade eden Algan şunları kaydetti: “Odaların gelirleri üye aidatları, yaptıkları hizmet karşılığı aldıkları ücretler ve para cezalarından oluşur. Böyle de olmalıdır. Çoğu zaman örtülü hatta bazen, açık kabul edilebilecek bir şekilde aday gösterdiklerini bilmekle birlikte, gerçekte anayasal olarak siyasi partiler, meslek kuruluşlarının seçimlerinde aday gösteremezler. Anayasanın 135. maddesiyle hüküm altına alınmış bu husus, Meslek Odasının asli görevlerini yerine getirebilmesi için vazgeçilmezdir. Mesleğini yapabilmek için zorunlu olarak üyelik şartı olan bir meslek odasının yönetim ve oda organlarının siyasi partilerce doğrudan veya dolaylı olarak yönlendirilmesi ve baskı altına alınması odaların kuruluş felsefesine ve Anayasaya aykırıdır. Odalar kamu tüzelkişisidir bu nedenle yönetmelik hazırlayabilir. Mesleğin bilimsel gelişmelere ve çağın ihtiyaçlarına uygun şekilde yapılabilmesini sağlamak için yönetmelik tekliflerinde bulunmak odaların en doğal haklarıdır. Odalar meslek kurallarına uymayanlara cezai yaptırımlar uygulayabilir.”
https://www.kocatepegazetesi.com/manset/veteriner-hekimlere-iyi-sartlarin-saglanmasi-ulke-menfaatleri-geregidir/

Bakmadan Geçme