Veteriner Fakültesi'nden Veteriner Hekimlik Eğitimine önemli katkı
AKÜ ile Selçuk, Konya Teknik ve Necmettin Erbakan Üniversitelerinin bilim insanları yerli ve milli 'Veteriner Anatomi Atlası' hazırladı   Afyon Kocatepe Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi bilim insanlarından oluşan heyetin gerçekleştirdiği bir TÜBİTAK projesi olan 'Veteriner Anatomi Atlası'ndan elde edilen kemikler AKÜ Veteriner Fakültesi imkanlarıyla sağlanan 3 boyutlu yazıcı ile [&hellip]
AKÜ ile Selçuk, Konya Teknik ve Necmettin Erbakan Üniversitelerinin bilim insanları yerli ve milli “Veteriner Anatomi Atlası” hazırladı
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi bilim insanlarından oluşan heyetin gerçekleştirdiği bir TÜBİTAK projesi olan “Veteriner Anatomi Atlası”ndan elde edilen kemikler AKÜ Veteriner Fakültesi imkanlarıyla sağlanan 3 boyutlu yazıcı ile gerçek eğitim materyaline dönüştürüldü.
Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Özdemir’in de araştırma ekibi içinde bulunduğu, dört farklı üniversiteden öğretim üyelerinin katılımı ile tamamlanan yerli ve milli “Veteriner Anatomi Atlası” TÜBİTAK projesi sonuçları, AKÜ Veteriner Fakültesi imkanlarıyla sağlanan 3 boyutlu yazıcı desteği ile bu alanda ilk kez reel eğitim materyali olarak hayat buldu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Özdemir, “Bahsi geçen proje kapsamında tomografik tarama yöntemiyle dijital ortamda oluşturulan anatomik modeller üç boyutlu yazıcı ile basılarak Veteriner Fakültesi öğrencilerinin eğitimine sunuldu. Daha önce Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadullah Bahar yönetiminde tamamlanmış olan bu proje ile Veteriner Anatomi eğitiminde çok önemli bir yeri olan iskelet sistemi (at, sığır, koyun ve köpek vücutlarındaki iskelet sistemi) bilgisayar kullanımı için 3 Boyutlu ve karşılaştırmalı bir dijital Anatomi Atlası haline getirilmişti” dedi. Özdemir, “Milli ve yerli kaynaklarla üretilmiş olan ve modern teknolojinin son imkânları kullanılarak hazırlanan bu atlas yazılımı, öğrencilerin alanında benzeri olmayan en gelişmiş ve kapsamlı eğitim materyaline dijital ortamda ulaşmalarını sağladı” diye konuştu.
İHRACAT POTANSİYELİ VAR
Özdemir, hazırlanan reel anatomik model çıktılarının Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, “Hazırlanan yazılım çerçevesinde, Afyon Kocatepe Üniversitemiz desteğiyle edinilen 3 boyutlu yazıcı kullanılarak alınan reel anatomik model çıktıları, bu alanda ülkemiz için bir ilk olmasının yanında, yurtdışı bağımlılığımızı da azaltacak olup, sunulan çoklu dil desteği ve modelleme yöntemleri sayesinde yakın gelecekte yurtdışına ihracat potansiyeli de taşımaktadır” ifadelerini kullandı. Özdemir, “Adı geçen proje kapsamında daha önce bilgisayarlı tomografi tekniği kullanılarak gerçek kemikler üzerinden elde edilmiş olan 3 boyutlu görseller, artık kolaylıkla 3 boyutlu modeller haline getirilebilmekte ve bu dijital görseller 3 boyutlu reel materyal olarak basılabilmektedir” dedi.
Özdemir, gerçeği ile birebir aynı olan ve her anatomik ayrıntıya sahip olarak basılan modellerin veteriner anatomi eğitiminde daha kolay ulaşılabilir, daha hijyenik ve daha sağlam eğitim materyali sağlanması açısından son derece önem arz ettiğini de sözlerine ekledi.