Verimli ve sorunsuz eğitim için uğraşıyoruz

İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın'ın sorularını cevaplandırdı.Burcu Aydın: Devlete devir edilen FETÖ okulları nasıl düzenlendi? Bu okullarda artık hangi faaliyetler yürütülüyor?Metin Yalçın: Terör örgütü FETÖ bünyesinde bulunan okullara yönelik yapılacak iş ve işlemlerle ilgili Bakanlığımızdan tüm devlet kurumlarına gereği iletildiğinde bir planlama içerisine girdik. Kanun hükmündeki kararnameler okulları Milli [&hellip]

İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını cevaplandırdı.
Burcu Aydın: Devlete devir edilen FETÖ okulları nasıl düzenlendi? Bu okullarda artık hangi faaliyetler yürütülüyor?
Metin Yalçın: Terör örgütü FETÖ bünyesinde bulunan okullara yönelik yapılacak iş ve işlemlerle ilgili Bakanlığımızdan tüm devlet kurumlarına gereği iletildiğinde bir planlama içerisine girdik. Kanun hükmündeki kararnameler okulları Milli Eğitim Müdürlüğü’nün devir alıp ihtiyaç durumuna göre devlet okulu olarak değerlendirmesini ön görüyordu. Yurtları da öncelikle Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) verilip ihtiyaç fazlası olduğunda Milli Eğitim Bakanlığı’nca kullanılacak şeklinde bir talimat gelmişti. Biz de bu kapsamda hemen okulları okul olarak değerlendirdik. Bazılarını yeni bir okul olarak açtık bazılarını da okul ihtiyacımızın durumuna göre değerlendirmiş olduk. Merkezimiz de üç bölgede okulları vardı. Biri Ankara yolu üzerinde Zafer Koleji denilen yerdi. Oraya eski ismiyle Ticaret Meslek Lisesi olan Mesleki Teknik Anadolu Lisemizi taşıdık. Çünkü Oruçoğlu ilk ve ortaokulumuz tek binada ikili öğretim yapıyordu. Ticaret Lisemizin çıktığı binaya Oruçoğlu Okulumuzun hemen yakınında olduğu için ortaokulu dönüştürdük. Böylece Oruçoğlu Okulumuzu normal öğretime geçirmiş olduk. İzmir karayolu üzerindeki Osman Bey Kolejinde anaokulu, ilkokul ve ortaokul olarak kullanılan üç bina bulunuyordu. Anaokulunu 15 Temmuz Şehitler Anaokulu olarak faaliyetini sürdürüyor. Diğer ilk ve ortaokulun yerine de Hoca Ahmet Yesevi ilk ve ortaokulumuz bilindiği üzere tek bina da hizmet veriyordu. Atatürk Anadolu Lisemizi de oraya taşıdık. Hoca Ahmet Yesevi ortaokul kısmını da Atatürk Lisesine taşıyarak burada da normal öğretime geçmiş olduk. Ayrıca Osman Bey Kolejini kapattığımız yere Güzel Sanatlar Lisesi ile Spor Lisesini binaları olmadığından oraya taşıdık. FETÖ’ye ait Uydukent bölgesinde Osmangazi Anadolu Lisesi yanında bir ortaokulu da Şehit Ömer Halis İmam Hatip Orta Okulu olarak hizmete açtık. Merkezdeki dizayn bu şekilde gerçekleşti. İlçelerde devir aldığımız okulların tamamını yine ilçelerdeki okul ihtiyacımıza göre kullanıyoruz.
Burcu Aydın: Eğitim yatırımlarında gelinen nokta nedir? Derslik ihtiyacı il merkezinde ve il genelinde nasıl? Sanat Okulu olarak bilinen Merkez Endüstri Meslek Lisesine yönelik son tasarruf nedir?
Metin Yalçın: Yatırımlar konusunda detaya girersem ayrıntı olur. Ana hatlarıyla ifade edersek; Her yıl ilimize yüzlerce derslik yapılıyor. Şu anda devam eden yaklaşık sayıca 200’ün üzerinde derslik projemiz yürütülüyor. Ana hatlarıyla şunu ifade edeyim; İkili öğretim yapan iki, üç tane okulumuz vardı. Onların da şu anda normal öğretime geçişle ilgili yatırım programına alınmış ve inşaatları devam ediyor. Bilindiği üzere merkezdeki Atatürk İlkokulunun binası yetersiz olduğundan yıkılarak yeniden yapımına başlanıldı. İnşaat sorunsuz ve hızlı bir şekilde devam ediyor. İfade ettiğim üzere Hoca Ahmet Yesevi ilk ve ortaokulu ikili öğretim yapıyordu geçici çözüm bulduk. Ama kalıcı olarak İl Sağlık Müdürlüğü yanındaki eski yıkılan Kadın Doğum Hastanesinin yerine 8 bin metrekarelik alana Hoca Ahmet Yesevi için hem ilk hem de ortaokul binası inşallah açılacak. Bunun yanında il genelinde hemen hemen ihtiyaç noktasında bütün okullarımızı yatırım programına dâhil etmiş olduk. İnşaatlarımız tamamlandıktan sonra Afyon olarak derslik ihtiyacımız kalmamış olacak. Merkez Endüstri Meslek Lisesinin yenilenmesi gündemdeydi. Bu konu yatırım programımızdadır. Henüz daha kabul görmemiştir. Bu okulumuzla ilgili olarak; isminin açıklanmasını istemeyen bir hayırsever Sayın Bakanımız tarafından yönlendirilmişti. İki yıl oldu ama bir sonuç alamadık. Görüşmeler yapıldı, projeler ortaya konuldu. Ama hayırsever dönem içerisinde yürüttüğü işleri tamamladıktan sonra geleceğini söylemişti. Henüz dönüş yapmadı. Eğer dönüş yaparsa o okulumuzu yenilemiş olacağız. Eğer dönüş olmazsa devlet yatırım programından gereken yapılacak. Çünkü okulumuzun depreme dayanıklılığı noktasında zayıf bir durumu var. Dolayısıyla bu sorunu çözmemiz lazım. Eğer hayırseverimiz bize katkı sunmazsa devlet yatırımı kapsamında bu sorunu çözmüş olacağız.
Burcu Aydın: İl genelinde öğretmen açığımız var mı?
Metin Yalçın: Öğretmen konusunda yüzde 90’a yakın doluluk oranımız var. Her yıl belirli oranda yüzde 10 ile 15 arasında öğretmen açığı oluyor. Ancak biz bunu kadrolu öğretmenlerimize azami derece de ders vererek, 30 saate kadar ders yükleyerek yetmeyen kısımlara da branşında ücretli öğretmen görevlendirerek bu açığı gidermiş oluyoruz. Yaklaşık olarak bu yıl il genelinde bin civarında ücretli öğretmen görevlendirmemizi yaptık. Bir kısmı açık olan yerlerde görev alırken bir kısmı da açık olmasa bile doğum iznine ayrılan bayan öğretmenlerimiz, askerlik görevi için ayrılan erkek öğretmenlerimizin yerine veya ücretsiz izine ayrılmış öğretmenlerimizin yerine de ücretli öğretmen görevlendirdik. Belki yaklaşık 700 civarında öğretmene ihtiyacımız olduğundan bahsedebiliriz.
Burcu Aydın: Yeni eğitim-öğretim yılı başlangıcında yaşanan bir sorun var mı?
Metin Yalçın: 2018-2019 Eğitim öğretim il genelinde 146 bin öğrenci ile çok şükür sorunsuz bir şekilde başladı. Bu öğretim yılına on bin öğretmenle başladık. Okul güvenliği noktasında gerekli tedbirleri aldık. İlgili kişi ve kurumlarla eğitim-öğretim yılı başında bir güvenlik toplantısı yapıldı. Orada herkes üzerine düşen sorumluluğu alarak daha sağlıklı, huzurlu bir ortam içerisinde eğitim öğretim yapma çerçevesinde eğitim-öğretim başlamış oldu.
Burcu Aydın: Liselere yerleştirmede yaşanan kontenjan sorununda nasıl bir çözüm yolu izlendi?
Metin Yalçın: Okullar açılmadan 1-2 hafta önce bu sorunu yaşadık. Öğrenciler tercihini yapıp yerleştikten sonra hiçbir okula yerleşemeyen yüz civarında öğrencimiz kalmıştı. Bu süreçte onları bilgilendirip, o öğrencilerimize ne yapmaları gerektiğini söyledik. Yönlendirmeler yaptık. Bu arada Anadolu Liselerimize ısrarla tercih yapan öğrencilerimiz konusunda da Bakanlığımız bu öğrencelerimizin yerleşmeleri için kontenjan artırımına gitti. Şu anda bu sorunu yüzden yüz ortadan kaldırarak çözmüş olduk. Sonuç itibariyle, tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize yeni eğitim-öğretim döneminin hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyor, başarılar diliyorum. Velilerimizden özellikle öğretmenlerimizle iyi iletişim içerisine girerek destek vermelerini arzu ediyorum. Sağlıklı, huzurlu bir eğitim-öğretim yılı diliyorum. Sorunsuz ve verimli bir eğitim-öğretim yılı için uğraşıyoruz.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme