• Haberler
  • Gündem
  • 'Verimli toprakların bereketi, DSİ yatırımları ile artıyor'

'Verimli toprakların bereketi, DSİ yatırımları ile artıyor'

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, vatan topraklarını ihya edecek sulama çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü açıkladı   Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü 11. Kalkınma Planı ve Tarım Şurası kararları doğrultusunda Bölgesel Kalkınma projeleri olan GAP, KOP, DAP ve DOKAP başta olmak üzere sulama yatırımları hızlandırıldı. Verimli toprakların bereketine bereket katacağı vurgulanan çalışmalarla [&hellip]

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, vatan topraklarını ihya edecek sulama çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü 11. Kalkınma Planı ve Tarım Şurası kararları doğrultusunda Bölgesel Kalkınma projeleri olan GAP, KOP, DAP ve DOKAP başta olmak üzere sulama yatırımları hızlandırıldı. Verimli toprakların bereketine bereket katacağı vurgulanan çalışmalarla Türkiye’nin su yatırımları ile ihya edilmesi amaçlanıyor.
“KAPALI SİSTEM REHABİLİTASYONU BAŞLADI”
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, 110 bin hektarlık Aşağı Seyhan Yedigöze İmamoğlu Projesinin, 55 bin hektar, Çumra 3. Merhale Projesinin 235 bin hektar, Silvan Projesinin ise 134 bin hektar olduğunu belirtti. Yıldız, “Aşağı Fırat 2. Merhale Projesi bunlardan sadece birkaçıdır. Ayrıca Dünya Bankası Finansmanı İle Sulama Modernizasyonu Projesi kapsamında su tasarrufu sağlamak ve suyun daha ekonomik kullanılması amacıyla sulamalarda kapalı sistem rehabilitasyonu çalışmalarını başlattık. Toplam 50 bin 398 hektar alana sahip olan bu projeler; Isparta Atabey, Manisa Alaşehir, Konya Ereğli İvriz Sol Sahil ve Yozgat Boğazlıyan Uzunlu Sulamalarıdır.” dedi.
“GAP’TA SULANAN ALAN
YÜZDE 58’E YÜKSELDİ”
Bölgesel gelim projelerinden GAP’ın toplam sulama alanının 1 milyon 58 bin hektar olduğunu aktaran Yıldız şu ifadelere yer verdi: “Sulamaya açılan alan oranı yüzde 58’e yükselmiştir. GAP’ta sulama projelerinin en önemli bölümü olan ana kanalların büyük bir kısmı tamamlanmıştır. İnşa edilen kanallardan Şanlıurfa-Mardin Ana Kanalı adeta suni bir nehir gibidir. 221 kilometre uzunluğundaki ana kanalın debisi 200 metreküp-saniye olup Kızılırmak Nehri’nin Mart ayı debisine eşittir. GAP tamamlandığında; sulama-enerji ve içmesuyu faydası olmak üzere milli ekonomiye yıllık toplam 6,7 milyar dolar katkı sağlanacaktır.”
“KOP GAP’TAN SONRAKİ EN BÜYÜK SULAMA PROJESİ”
KOP’un ise GAP’tan sonra en büyük sulama yatırımı olma özelliğini taşıdığını ifade eden Yıldız, “Konya’nın su rüyasını gerçekleştirmek için uygulamaya konulan toplam 1 milyon 550 bin hektar olan sulama alanının yüzde 70’i hizmete alınmış, projenin kilit tesisi olan Mavi Tünel Projesi’nden ovaya su aktarılmaya başlanmıştır. KOP tamamlandığında milli ekonomiye yıllık toplam 3,12 milyar dolar katkı sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.
“KURAKLIĞA RAĞMEN SULAMA BAŞARIYLA TAMAMLANDI”
DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, 2021 yılının Türkiye’de kurak bir yıl olarak geçmesine rağmen sulamalarda çok ciddi bir sıkıntı yaşanmadığının altını çizdi. Kaya, “Sulama Birliklerimizin başarılı çalışmaları sayesinde sulama sezonları başarıyla tamamlanmıştır. Bununla birlikte sulamada modern şebekeye geçerek büyük tasarruf sağladık. Hizmete açılan alanlarda, borulu şebekeyle sulanan arazimizi yüzde 6’dan yüzde 29’lara çıkardık. Ülkemiz genelinde sulama yatırımlarıyla beraber eş zamanlı yürüttüğümüz arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projelerinde 2021 yılı sonu itibarıyla toplamda 6,02 milyon hektar alanda toplulaştırma tescil çalışmaları tamamlanmıştır. Arazi toplulaştırma projelerinde 2023 yılı hedefimiz, 8,5 milyon hektar alanda toplulaştırma tescil çalışmalarının tamamlanmasıdır.” dedi.
“ŞEHİRLERE MEMBA KALİTESİNDE İÇMESUYU TEMİN EDİLDİ”
İçmesuyu yatırımları kapsamında; 81 il için hazırlanan İçmesuyu Eylem Planları ile illerin 2040, 2050 ve 2071 yıllarına kadar içmesuyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflendiğini belirtti. Yıldız şunları kaydetti: “Şehirlere memba kalitesinde içmesuyu temin çalışmaları devam etmektedir. 2021 yılı sonunda 49 milyon kişiye yaklaşık yıllık 5 milyar metreküp içme kullanma suyu temin ettik. Bu yatırımlar yapılmamış olsaydı 44 il kısmen veya tamamen susuz kalacaktı. Bununla birlikte Ankara’nın asırlık rüyası olan ve 31,5 kilometre ile Türkiye’nin en uzun içme suyu tünelini içinde barındıran Gerede Sistemini tamamladık. Gerede sistemi sayesinde Başkentimiz Ankara’ya yıllık 226 milyon metreküp su aktarılacak ve 2050’ye kadar su problemi yaşanmayacaktır. Kilis Yukarı Afrin Barajı, Gaziantep Düzbağ ve Konya Mavi Tünel İçmesuyu Projeleri ise hizmete aldığımız diğer projelerden bazılarıdır. Ayrıca; Samsun 19 Mayıs, Denizli, Trabzon, Çanakkale, Nazilli, Milas ve İzmir Karaburun İçmesuyu, Çorum Koçhisar 2. Merhale, Adıyaman Besni Gölbaşı ve daha birçok yerde İçmesuyu yatırım çalışmalarımız devam etmektedir. Diğer taraftan öncelikli olarak içme suyu temin edilen veya edilmesi planlanan havzalarda genellikle baraj, gölet gibi depolamaların membaındaki kirlilik tehdidi oluşturan atıksular toplanmaktadır. Bu sular arıtılarak yeniden kullanıma kazandırılıp, kontrollü deşarjıyla ilgili çalışmalar kapsamında atıksu tesisleri de inşa edilmektedir.”
“ÖNEMLİ TAŞKIN KORUMA YATIRIMLARI YAPILDI”
İklim değişikliğine bağlı şiddetli yağışlarla birlikte daha önce yaşanmamış büyüklükte taşkınlar oluşabildiğini belirten Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “ DSİ ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Taşkın Erken Uyarı Sistemi geliştirilerek uygulamaya konulmaktadır. Bu sistemle dere yataklarındaki su seviyesi anlık takip edilecek, herhangi bir taşkın tehlikesi anında mülki idare amirlikleri ve yerel yönetimler vasıtasıyla, yöre halkı önceden uyarılacak böylece gerekli tedbirler alınıp can ve mal kaybı önlenecektir. Üst havza tedbirleri kapsamında; Islah sekileri, tersip bentleri, geçirgen bentler sel tırmığı dâhil, moloz bariyerleri ve benzeri yapıların inşa edilmektedir. Taşkın koruma tedbirleri kapsamında; Taşkın kontrol barajları, beton ve kargir duvarlar, taş tahkimatlar, biritler, dereyatağı tanzimleri, yol geçiş yapıları ve bu işler ile ilgili tüm sanat yapıları inşa edilerek proje sahalarının uzun vadeli olarak kalıcı şekilde taşkınlardan korunması sağlanmaktadır. 2020 ve 2021 yıllarında başta Rize, Giresun, Trabzon, Ordu ve Artvin illeri olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesinde, Kastamonu, Bartın ve Sinop illerinde olmak üzere, Batı Karadeniz Bölgesinde, meydana gelen taşkınlar sonrasında acil eylem planları hazırlandı. Planlama ve projelendirme aşamasında olan projelere hız verildi. İnşaat aşamasında olanlarda ise yoğun bir şekilde inşaat çalışmaları başlatılmıştır. Herhangi bir taşkın afeti meydana geldiğinde hızlı bir koordinasyon içerisinde makinalarımız yakın bölgelerden anında afet bölgesine ulaştırılmaktadır. Hidroelektrik enerjide ise yıllık 109 milyar kilovat olan üretim potansiyeli, 2021 yılı sonu itibari ile 110 milyar kilovat potansiyeline ulaşmıştır. Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” >> Mustafa ERTÜRK’ün Haberi

Bakmadan Geçme