Vergide adalet istiyoruz – Kocatepe Gazetesi

Büro Emekçileri Sendikası (BES) kutlanmaya başlanan Vergi Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. BES Afyonkarahisar Temsilcisi Ali İhsan Orhan, vergi adaleti olmadan kutlanan Vergi Haftası'nın hiçbir anlam taşımadığını belirtti Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Afyon il temsilcisi Ali İhsan Orhan, bir basın açıklaması yaparak vergi adaletsizliğine vurgu yaptı. 12 yıllık AK Parti [&hellip]

Vergide adalet istiyoruz

Büro Emekçileri Sendikası (BES) kutlanmaya başlanan Vergi Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. BES Afyonkarahisar Temsilcisi Ali İhsan Orhan, vergi adaleti olmadan kutlanan Vergi Haftası’nın hiçbir anlam taşımadığını belirtti

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Afyon il temsilcisi Ali İhsan Orhan, bir basın açıklaması yaparak vergi adaletsizliğine vurgu yaptı. 12 yıllık AK Parti iktidarı sürecinde gelir dağılımının giderek bozulmasıyla birlikte vergide yaşanan adaletsizliklerin belirgin bir şekilde arttığını belirten Orhan, vergi yükünün büyük bölümünün yoksul halkın, işçi ve emekçilerin sırtına yıkıldığını söyledi. AK Parti iktidarında vergi politikalarının emekçileri yoksullaştırmanın en etkili aracı haline geldiğini ileri süren BES İl Temsilcisi Orhan, “Anayasada ve vergilendirme ilkelerinde herkesin mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü olduğu ifadesi yer almakla birlikte, uygulamada ücretli çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü her geçen gün artarak devam etmektedir. Vergi gelirleri içerisinde dolaylı ve dolaysız olarak ücretli çalışanların ödediği vergiler sürekli artarken özellikle yapılan harcamalar üzerinden alınan dolaylı vergiler emekçilerin geçim koşullarını sürekli ağırlaştırmaktadır. Vergilendirmede adalet ilkesi, vergi adaletinin sağlanmasında kişilerin asgari geçim sınırlarının vergi dışında tutulmasını ve bu sınırın üzerinin vergilendirilmesini esas alırken, ülkemizde açlık sınırı rakamlarından vergi alınmaya devam edilmekte, hatta asgari ücretli bir çalışan bir üst vergi dilimine girebilmektedir. Vergi muafiyeti ve istisnaları emekçiler için hiçbir şey ifade etmezken, sermaye çevreleri için vergiden kaçınmanın en etkili araçları olarak uygulamada yer almaktadır” dedi.
Türkiye’de vergi alanında gerçek anlamda yapılacak bir reform, ancak ücretliler aleyhine var olan çarpık yapının değiştirilmesiyle mümkün olacaktır diye sözlerini sürdüren Orhan, “Öncelikle emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve verginin geniş kitlelere adil bir şekilde yansımasının sağlanması gerekmektedir. Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak gelir ve servet elde edenler, topluma karşı yükümlülüklerini yerine getirmeli ve kazançları oranında vergi ödemeleri sağlanmalıdır. Vergilemede adaletin bu kadar bozuk olması, mükelleflerin vergiye karşı direncini de artırmaktadır. Ancak vergi mükellefinde ödediği verginin kamu hizmeti olarak kendine döneceği şeklinde bir bilinç oluşursa ve herkes kazancına göre daha adil vergi öderse, vergiye karşı direnç azalacaktır” diye konuştu.
Hiçbir anlamı kalmayan ‘Vergi Haftası’ kutlamalarının iptal edilmesi gerektiğini, adil bir vergi sistemi için vergi reformunun hayata geçirilmesini isteyen Orhan, Maliye emekçilerinin talepleri karşılanması talebini yeniledi. Orhan’ın açıklamalarına Eğitim- Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Hüdaverdi Kılınç ve Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Ender Karaaslan da destek verdi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme