• Haberler
  • Genel
  • “Vergi mahkemelerinin ne iş yaptığını kendi meslektaşlarımız dahi bilmez”

“Vergi mahkemelerinin ne iş yaptığını kendi meslektaşlarımız dahi bilmez”

AKÜ’de düzenlenen 'Vergi Yargısında Vergi Mahkemesinin Yeri' konulu seminerde konuşan Aydın Vergi Mahkemesi Hakimi Yüksel Aksu, Vergi mahkemelerin ne iş yaptığı konusunda pek fazla bilenen bir şey olmadığını söyledi. Aksu, “Bizim ne iş yaptığımızı kendi meslektaşlarımız bile bilmez” dedi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü tarafından Sabri Bektöre konferans salonunda [&hellip]

"Vergi mahkemelerinin ne iş yaptığını kendi meslektaşlarımız dahi bilmez"

AKÜ’de düzenlenen “Vergi Yargısında Vergi Mahkemesinin Yeri” konulu seminerde konuşan Aydın Vergi Mahkemesi Hakimi Yüksel Aksu, Vergi mahkemelerin ne iş yaptığı konusunda pek fazla bilenen bir şey olmadığını söyledi. Aksu, “Bizim ne iş yaptığımızı kendi meslektaşlarımız bile bilmez” dedi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü tarafından Sabri Bektöre konferans salonunda “Vergi Yargısında Vergi Mahkemesinin Yeri” konulu seminer düzenlendi.
SEMİNERİ AKÜ MEZUNU
HAKİM AKSU VERDİ
Seminerin açılış konuşmasını yapan AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, bölüm olarak düzenledikleri ders dışı etkinliklerle alanda faaliyet gösteren başka şehirlerdeki kimseleri davet ederek eğitim programlarını zenginleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Sağbaş, seminere eski bir AKÜ İİBF öğrencisini davet ettiklerini belirterek, “Seminerimizde konuşacak olan kişi Aydın Vergi Mahkemesi Hakimi Yüksel Aksu ki kendisi AKÜ İBBF iktisat bölümü mezunudur. Kendisi aynı zamanda benim öğrencim de oldu. Bundan onur duyuyorum. Bu aynı zamanda öğrencilerimize bir mesajdır. Yüksel Aksu arkadaşımız bu okulda eğitim almış, bu sıralarda öğrencilik yapmış bir isim” dedi.
“SİZLERDE YAPABİLİRSİNİZ”
AKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamil Güngör’ün yönettiği seminerde söz alan Aydın Vergi Mahkemesi Hakimi Yüksel Aksu ise idare hakimliği sınavlarına, 35 yaşın altındaki İİBF mezunların başvurabildiğini belirterek, idare hakim alımlarında toplam alınacak hakim sayısının yüzde 20’si kadar İİBF mezunlarına hak tanındığını kaydetti. Kendisinin de AKÜ İBBF İktisat bölümünden 2004 yılında mezun olduğunu ifade eden Aksu, “1982 yılında İstanbul’da doğdum. 2000 yılında AKÜ iktisat bölümünü kazandım. 2004 yılında mezun oldum. Çeşitli sınavlara girdik. Stajla beraber 8 buçuk yıldır bu meslekteyim. Benim buraya çağırılmamın nedeni, bu sıralarda okumam. Başarılı olabileceğim bir meslek sahibi olmam. Yani bunu sizlerinde yapılabileceğini göstermek için buradayım. Yoksa benim söyleyeceklerimi başka biri de söyleyebilirdi” diye konuştu.
“İİBF MEZUNLARININDA HAKİMLİK SINAVLARINA GİRME HAKKI VAR”
İdari yargı hakimliğine hukuk fakültesinden ayrı olarak belli bir kontenjanla İBBF mezunlarının başvurabildiğini ifade eden Aksu, şöyle konuştu:
“Şu anda yüzde 20, iktisat, işletme, maliye gibi 4 yıllık fakülte mezunu olanlar bu sınava başvurabilirler. Yaş olarak 35 yaşı geçmedikçe bu sınava başvurabilirisiniz. Bu sınavda genel kültür, genel yetenek soruları var. Alan bölümü soruları var. İdare hukuku, anayasa hukuku, medeni hukuk, borçlar hukuku gibi karma bir alan sorusu soruluyor. 120 soruluk bir sınav yapılıyor. Bundan yüzde 70’lik başarı aranıyor. Sınav sonucunda 100 kişi alınacaksa 200 kişi mülakata çağırılıyor. Bu 100 kişinin yüzde 20’si hukuk dışından alınıyor. 100 kişi alınacaksa ve 200 kişi mülakata çağrılacaksa ve bunda da İİBF mezunların oranı yüzde 20 olursa 40 kişi arasında girmeniz gerekiyor.”
“BİZİM NE YAPTIĞIMIZI
KENDİ MESLEKTAŞLARIMIZ
BİLE BİLMEZ”
Vergi mahkemelerin ne iş yaptığı konusunun pek fazla bilinen bir konu olmadığını dile getiren Aksu, “Bizim ne iş yaptığımızı kendi meslektaşlarımız bile bilmez. İdari yargı son dönemlerde biraz gündemde oldu. Önceden hiç bilinmezdi. Vergi mahkemesi daha da bilinmez” diye konuştu.
Vergi mahkemelerinin genel olarak bütçeyle ilgilendiğini anlatan Aksu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz genel olarak genel bütçeyle ilgileniriz. İl Özel İdaresi, belediyeler, köyler bunların vergi, harç ve denetimli mali hükümlülüklerine yönelik uyuşmazlıklarına bakıyoruz. Dava konularına bakarsak, vergi daireleri tarafından verilen vergi ceza ihbarnameleri, şirketlerden tahsil edilemeyen ödemelerin ortaklardan ve müdürlerden tahsil edilmesi, ihtiyati hacizler, ihtiyati tahakkuklar bizim dava konularımızdandır. Vergi mahkemelerinde vergi müfettişlerinin incelemesi neticesinde bir vergi matrahı bulunuyor ve bu mükellefe tebliğ ediliyor. Mükellef vergilendirme raporu düzenlendikten sonra uzlaşmaya gidebiliyor. Eğer bu konuda haksız olduğunu düşünüyorsa vergi mahkemesinde dava açabiliyor. Afyon’da vergi mahkemesi olmadığı için Denizli’de davayı açabiliyor. Bize verilen dava dilekçesi hukuka uygun mu diye mevzuata göre inceleniyor. Sonrasında biz idareye gönderiyoruz ve idare de buna karşı bize cevap verir. Sonunda ise karşı tarafa tebliğ edilir. Daha sonra dosya karar verme aşamasına gelir. Davayla ilgili olan hakim de dosyayı inceleyerek bir karar verir.”
“KARARLAR TEMYİZE AÇIKTIR”
Vergi mahkemelerindeki davalarda rakamsal bir ayrım olduğunu ifade eden Aksu, mahkeme kararlarına itiraz merciinin de buna göre belirlendiğini söyledi. Aksu şöyle dedi:
“Burada ikili bir ayrım vardır. 2014 yılı için sınır 28 bin TL’dir. 28 binin üzerindeki dosyalar heyetle karar verilir. Vergi miktarı 28 bin geçmiyorsa ise tek hakim karar verir. Bunun itiraz yolu da farklılık gösterir. Sadece hakimin verdiği kararların itiraz mercii bölge idare mahkemeleridir. 28 bin TL’nin üzerindeki mükellef işlemlerindeki kararlar ise Danıştay’da temyiz edilir. Vergi mahkemelerinde yazılı yargılama söz konusudur. Duruşma istisnadır. 28 binin üzerindeki davalarda davayı açan idare duruşma isterse vergi mahkemesi yapmak zorundadır. Onun altındaki rakamlar da bize bağlıdır. Hakim davalarda gerçeğe ulaşmak için her iki taraftan ya da üçüncü kişilerden istemek zorundadır ki bu resen araştırma ilkesidir.”
Seminere AKÜ İİBF Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, AKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamil Güngör, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme