Vergi beyannameleri için son 10 gün

Afyonkarahisar Defterdarı Yaşar Kısa, gelir vergisi mükellefleri için 2 Mart 2015 tarihinden itibaren beyanname verme işlemlerinin başladığını ve 25 Mart 2015 tarihine rastlayan Çarşamba günü mesai bitiminde sona ereceğini bildirdi Afyonkarahisar Defterdarı Yaşar Kısa, vergi beyannameleri hakkında bilgi verdi. Kısa, 'Vergi kanunlarına göre bazı mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler 'gayrimenkul sermaye iradı' [&hellip]

Vergi beyannameleri için son 10 gün

Afyonkarahisar Defterdarı Yaşar Kısa, gelir vergisi mükellefleri için 2 Mart 2015 tarihinden itibaren beyanname verme işlemlerinin başladığını ve 25 Mart 2015 tarihine rastlayan Çarşamba günü mesai bitiminde sona ereceğini bildirdi

Afyonkarahisar Defterdarı Yaşar Kısa, vergi beyannameleri hakkında bilgi verdi. Kısa, “Vergi kanunlarına göre bazı mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler ‘gayrimenkul sermaye iradı’ olarak adlandırılır. Bu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, irtifa ve intifa hakkı sahipleri ile kiracıları tarafından kiraya verilmeleriyle elde edilen gelir ‘gayrimenkul sermaye iradı’ olarak vergiye tabi tutulur. Diğer gelir sahipleri gibi gayrimenkul sermaye iradı elde edenler de bu gelirlerini yıllık olarak beyan etmek zorundadırlar. Vergi dairesi ile işi olmayan ücretli, emekli, çalışmayan vs. daire sahiplerinin zorlanmamaları için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı otomasyonda hazır beyanname sunmaktadır. İster bu sistemle (www.gib.gov.tr) isterse elden verilecek beyanname ile bu gelir beyan edilebilecektir” dedi.
Kısa, şöyle devam etti:
“Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse 2014 yılı için 3 bin 300 TL’lik istisnadan faydalanılamaz. Ayrıca, mükellef adına usulsüzlük cezası kesilir ve gelir takdir komisyonunca takdir edilir. Takdir edilen gelir üzerinden, Gelir Vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanır. Bunlara ilaveten gecikilen her ay için gecikme faizi talep edilir. Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir. Yani verginin iki taksitle ödenmesi imkânı da kalmaz. Eşlerin veya kardeşlerin bir konuta ortak olması halinde, bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, her bir ortak için 3.300.-TL’lik istisna ayrı ayrı uygulanır. Mirasın paylaşılmamış olması halinde de her bir mirasçı istisnadan ayrı ayrı faydalanabilir. Bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde ise istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanır. Ayrıca unutulmamalıdır ki kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, bu istisnadan faydalanamaz.”
Gayrimenkul sahiplerinin durumları hakkında da açıklamada bulunan Kısa, “Geçtiğimiz yıllarda kira geliri için GMSİ beyannamesi veren mükellefler o gayrimenkulü satmış veya artık gayrimenkulü kendisi kullanıyorsa yani artık kira geliri elde etmiyorsa bu durumu bir dilekçe ile ilgili vergi dairesine bildirmelerinde fayda var. Çünkü vergi daireleri geçen yıl beyanname veren mükellefleri tarayıp bu sene vermeyenleri takdir komisyonlarına sevk edebiliyor. Bu durumda elde edilmeyen bir gelir yüzünden vergi ödemek veya gelir elde edilmediğini ispatlamak için günlerce uğraşmak gerekecektir” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme