• Haberler
  • Genel
  • Vergi alımında adalet sağlanmalı – Kocatepe Gazetesi

Vergi alımında adalet sağlanmalı – Kocatepe Gazetesi

ATSO Meclis Başkanı Mehmet Çarkgil, Vergi Haftası'nı kutladığı açıklamasında verginin tabana yayılıp, adaletli alınarak kamuya harcanmasını temenni etti Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Mehmet Çarkgil, verginin, toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi, vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının arttırılması amacıyla her yıl Vergi Haftası kutlandığını belirtti.VERGİ YAPISI ADALETSİZATSO Meclis Başkanı Mehmet Çarkgil, demokratik ve çoğulcu [&hellip]

Vergi alımında adalet sağlanmalı

ATSO Meclis Başkanı Mehmet Çarkgil, Vergi Haftası’nı kutladığı açıklamasında verginin tabana yayılıp, adaletli alınarak kamuya harcanmasını temenni etti

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Mehmet Çarkgil, verginin, toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi, vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının arttırılması amacıyla her yıl Vergi Haftası kutlandığını belirtti.
VERGİ YAPISI ADALETSİZ
ATSO Meclis Başkanı Mehmet Çarkgil, demokratik ve çoğulcu yaşamın vazgeçilmez unsuru olan vergi ile, ülkenin ekonomik gelişmesinin sağlandığı gibi, toplumda hesap verme ve hesap sorma kültürünün oluştuğuna işaret etti. Çarkgil; “Vergi bilincinin geliştirilmesi, ülkenin geleceğinin teminatı ile özgürlükçü ve barışçı ortamda yaşamanın da güvencesi olmuştur. Bugün ne yazık ki, vergi yasalarının sık sık değiştirilmesi ve popülist politikalar sebebiyle, adaletsiz bir vergi yapısı ortaya çıkmıştır. Vergi sistemindeki sıkıntılara bakarsak ülkemizde en fazla vergi, mal ve hizmet için ödenmektedir. Mal ve hizmet üzerinden alınan vergilerin payı ülkemizde yüzde 47.7 düzeyinde bulunmakta iken ABD’deki oran sadece yüzde 4.7.’dir. OECD ortalaması ise 34,7. Tüketim vergilerinin mükellefin geliri arttıkça giderek azalan bir orana dönüşmesi nedeniyle, gelir dağılımı üzerinde son derece olumsuz bir etkisi bulunmaktadır. Tüketim vergilerindeki artışlar, vergi adaletsizliğine ve gelir dağılımının bozulmasına neden olmaktadır.” dedi.
AZDAN AZ ÇOKTAN ÇOK ALINMALI
Türkiye’nin 34 OECD ülkesi arasında sosyal güvenlik primleri dahil vergi yükü açısından sondan 6’ncı sırada yer aldığını, temel sorunun vergi yükünün dağılımındaki adaletsizlik olduğunu kaydeden Çarkgil; “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması temel ilkesi, Türkiye’de kayıt dışılık, vergi kaçakçılığı gibi nedenlerle yeterince uygulanmamaktadır. Gelişmiş ülkelerde vergi yükünde, gelir ve kazanç üzerinden alınan vergiler, önemli bir ağırlığa sahipken ülkemizde gelir ve kazanç vergileri düşük kalmaktadır. Gelir ve kazanç üzerindeki vergiler, ülkemizde Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın ancak yüzde 13,5’unu meydana getirirken bu oran Danimarka’da yüzde 32,7 olup OECD ortalaması yüzde 22,8 ve AB ortalaması da yüzde 27,1 düzeyindedir. Sermaye kazançlarının yetersiz vergilendirilmesi gelir dağılımın bozulmasına da neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı.
VERGİ BİLİNCİ YERLEŞMEMİŞ
Eşit gelir elde eden mükelleflerin aynı vergiyi ödemeleri ve farklı gelir elde edenlerin farklı vergilendirilmesi gerektiğini ifade eden Çarkgil; “Bir takım adaletsiz ayrıcalıklar nedeniyle daha az vergi ödenmesi yatay ve dikey eşitliğin bozulmasına neden olmaktadır. Keza ülkemizde kayıt dışında kalındığı için vergi ödemeyen veya götürü olduğu için sembolik miktarda vergi ödeyenlerin sayısı önemli boyutlara ulaşmıştır. Yapılan hesaplamalara göre, ülkemizdeki kayıt dışı ekonominin büyüklüğü ulusal gelirin yarısına yaklaşmaktadır. Bunun en önemli nedeni de mükelleflerde vergi ödeme bilincinin yerleşmemiş olmasıdır.” dedi.
VERGİ GELİŞMİŞLİĞİN SİGORTASI
Verginin, ülkenin ekonomik ve toplumsal kalkınmasının en önemli anahtarlarından birisi olduğu gibi demokratik yaşamın vazgeçilmez unsurları arasında bulunduğunu belirten Çarkgil sözlerine şöyle devam etti: “Vergi bilincinin geliştiği ülkelerde, hesap verme ve hesap sorma kültürü de Magna Carta’dan beri gelişmiş, toplumsal refah ve barış bu yolla sağlanmıştır.Bu nedenle gelişmiş ülkelerde, vergi mükellefleri vergiyi sosyal hizmetlerin bedeli ya da medeniyetin maliyeti olarak değerlendirmektedir. Vergi, gelişmenin aynı zamanda sigortasıdır. Bu nedenle vergi bilincinin geliştirilmesi, ülkemizin hem demokratik, hem de ekonomik geleceğinin teminatıdır. Verginin tabana yayılarak adaletli bir şekilde alınması ve kamuya harcanması temennisi ile Vergi Haftası kutlu olsun.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme